Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De overheid moet zich degelijk voorbereiden, een derde lockdown zou dodelijk zijn

De overheid moet zich degelijk voorbereiden, een derde lockdown zou dodelijk zijn

  • 12/11/2020

Bij heel wat bedrijven staat het water aan de lippen. “Deze tweede lockdown is de laatste die we nog een beetje kunnen verwerken”, zei Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, tijdens een interview in ‘De Ochtend’ op Radio 1. "Vandaar onze oproep: werk heel concreet en correct een testing- en tracingbeleid uit enerzijds en een vaccinatiestrategie anderzijds. Zodat we in 2021 niet meer geconfronteerd worden met een derde golf en met een derde lockdown."

"We moeten absoluut vermijden dat we in een jojo-beweging terechtkomen, dus permanent nieuwe maatregelen, een slag voor de economie, een heropleving, een nieuwe klap voor de economie, enzovoort", zo zei Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, afgelopen donderdag tijdens een interview in het VRT-programma 'De Ochtend' naar aanleiding van een nieuwe Voka-enquête. "De gezondheidscrisis moet nu echt goed aangepakt worden. En moeten we nadenken hoe gaan we in 2021 koste wat kost een derde golf vermijden om ook een derde lockdown te vermijden. Deze tweede lockdown is de laatste die we nog een beetje kunnen verwerken."

Testing & tracing

"We denken dat we maar kunnen versoepelen als er voldoende aanwijzingen zijn dat we de crisis onder controle hebben. Het is aan de virologen en de regering om uit te maken wanneer dat is. Maar wat belangrijk is dat de testing & tracing in orde moet zijn en dat we zo heel kort op de bal kunnen spelen. We moeten die testing nu eindelijk eens helemaal rond krijgen", aldus Hans Maertens.

Dat houdt volgens hem concreet deze vier zaken in: dat we de hoogrisicocontacten zonder symptomen opnieuw gaan testen, dat we in de tracing veel meer mensen bereiken, dat de performantie gelijk gaat lopen van regio tot regio, dat we aan meer bronnenonderzoek doen. 

Sneltesten

Om een derde lockdown te vermijden, verwees Hans Maertens ook naar de sneltesten. "Wij hebben in Vlaanderen 4 miljoen sneltesten aangekocht en federaal nog eens 4 miljoen: hoe gaan we die inzetten? Wanneer? En wat zal er dan gebeuren met de quarantaine?"

Vaccinatiestrategie

"In een volgende fase moeten we ook al werken aan de vaccinatiestrategie. Als we de positieve berichten mogen geloven van de voorbije dagen – en laat ons voor één keer hoopvol zijn – dan zullen we vanaf maart vaccins hebben. Hoe gaan we die inzetten? Wanneer gaan we die inzetten? Dit moet nu uitgetekend worden", benadrukte Hans Maertens ook nog.

"Vandaar onze oproep vanuit de Vlaamse bedrijven: werk nu twee zaken heel concreet en correct uit. Dat test- en tracingbeleid enerzijds en dat vaccinatiestrategie anderzijds. Zodat we in 2021 niet meer geconfronteerd worden met een derde golf en met een derde lockdown", besloot Hans Maertens.

Resultaten corona-enquête Voka (09/11/2020)

Enquête ingevuld door 1.000 Vlaamse ondernemingen op 9 november:
- Groter omzetverlies in vierde kwartaal, vooral voor ondernemingen tot 250 medewerkers
- Export 35% onder normale niveau
- Investeringsplannen 22% onder normale niveau, amper beterschap in 2021
- Werkgelegenheid 3% minder dan 2019 tegen eind dit jaar = ongeveer 80.000 jobs in België. Volgend jaar nog eens 2% verwacht = 50.000 jobs.

Herbeluisteren?

Het interview herbeluisteren? Dat kan hier