Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De onderschatte phishingdreiging & praktische tips

De onderschatte phishingdreiging & praktische tips

  • 08/01/2024

In een wereld waarin technologische vooruitgang hand in hand gaat met toenemende cyberdreigingen, lijken veel kmo's nog steeds te geloven dat hun bedrijven onder de radar blijven bij cyberaanvallers. Echter, recente cijfers tonen aan dat maar liefst 43% van alle cyberaanvallen zich juist richt op deze kleinere ondernemingen. Siebe De Roovere, security consultant bij Toreon, benadrukt de cruciale rol van bewustzijn en benadrukt met name de toenemende dreiging van phishing.

Ontdek Cyber Readiness

Onschuldige e-mail

In de initiële fase is het doel van de phishers om de ontvanger een schijnbaar onschuldige e-mail te laten openen. Hier begint het gevaar: het moment waarop de computer vatbaar wordt voor infecties, zoals ransomware, die verwoestende gevolgen kan hebben. De oplossing? Wees argwanend bij onbekende e-mails en meld ze onmiddellijk aan de IT-afdeling als verdacht.

De impact van een aanval wordt aanzienlijk vergroot als men besluit door te klikken op een link in de phishingmail. Cybercriminelen proberen slachtoffers vaak naar vervalste webpagina's te lokken, zoals een nagemaakte HR-partner website, om waardevolle gegevens te ontfutselen. Medewerkers worden aangemoedigd om voorzichtig te zijn en bij twijfel de link handmatig in te voeren. Sommige vervalsingen zijn zo overtuigend dat zelfs het getrainde oog ze moeilijk kan onderscheiden.

Awareness creëren  

Een belangrijke tip voor bedrijfsleiders: investeer in cybersecurity-awareness. Digitale oplossingen, zoals geautomatiseerde phishingmails, kunnen op maat gemaakt worden voor werknemers, waardoor zij zich bewust worden van de risico's op basis van hun eigen kennisniveau. Begin vandaag nog met het versterken van de cyberbeveiliging van je bedrijf, en wacht niet tot morgen. Het bewustzijn van deze dreigingen is de sleutel tot een robuuste beveiliging in de snel evoluerende digitale wereld. 

Verander gedrag, voorkom phishingaanvallen

Verbeter de cyberweerbaarheid van je organisatie dankzij een traject met een geautomatiseerde combinatie van phishingsimulaties, security awareness trainings, active reporting en threat intelligence. Zo versterk je de digitale weerbaarheid van jouw onderneming.

Ontdek Cyber Readiness

In samenwerking met Phished & VLAIO, Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen

Contactpersoon

Arnout Deriemaeker

Projectmanager Ondernemerschap Financiering, Innovatie & Digitalisering

imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez
Proximus
AW_Welt_6stappenplan