Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De nood aan perspectief en een heropeningsagenda

De nood aan perspectief en een heropeningsagenda

  • 05/03/2021

Vorige vrijdag drukte het Overlegcomité de pauzeknop in met een time-out. “Maar vandaag moet het Overlegcomité echt volop doorpakken met alle mogelijke routes die ons veilig terug naar een normaler leven en werken brengen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Dat betekent de gaspedaal van de vaccinatiecampagne volop indrukken. Meer en nog beter testen, tracen en isoleren. En vooral: geef ons perspectief en een heropeningsagenda. Alsjeblieft!”

Vandaag beraadt het Overlegcomité zich opnieuw over de coronamaatregelen. Vorige week drukte het de pauzeknop in met een time-out, om de evolutie van de cijfers af te wachten. Die stemmen voorzichtig hoopvol: het aantal besmettingen stijgt minder snel, en het ziet er naar uit dat we aan een derde golf ontsnappen.

“Het wijst er stilaan op dat die vermeden is en dat we maar een tijdelijke heropflakkering van het virus kennen. En gelukkig maar”, zegt Hans Maertens. “Maar we zijn nog niet in een veilige haven beland. Voorzichtig zijn en de regels respecteren blijft dan ook voor iedereen van ons de boodschap.”

We blijven aandringen op perspectief en een heropeningsagenda. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Duitsland is er al een exitplan voorgesteld.

Hans Maertens

Dat wil absoluut niet zeggen dat het Overlegcomité geen verdere stappen kan en moet zetten naar een normalisering van ons leven en werken. Integendeel. We blijven aandringen op perspectief en een heropeningsagenda.

“Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Duitsland is er al een exitplan voorgesteld ”, stelt Hans Maertens vast. “Voka blijft er dan ook op aandringen dat het Overlegcomité een strategie aankondigt om de gesloten sectoren perspectief te bieden en een concreet heropeningsplan opstelt. De vraag hoe en wanneer de nog gesloten sectoren stapsgewijs weer zullen openen, blijft al weken en ook vandaag onbeantwoord. Ondernemingen moeten zich wel kunnen voorbereiden op de komende maanden. En het water staat hen al lang boven de lippen. Ze slaken meer dan ooit noodkreten. ”

Welzijn onder druk

Ook voor het mentaal welzijn dringt zo’n perspectief zich op. “De welzijnsbarometers van medewerkers kleuren stilaan bloedrood. Velen snakken naar iets meer contact dan van achter een computerscherm in de veiligst mogelijke omstandigheden, ook met collega’s”, zegt Hans Maertens. “We vragen niet dat morgen iedereen opnieuw voltijds naar kantoor mag. Maar een afbouwscenario waarbij de werkgevers opnieuw zelf de arbeidsorganisatie bepalen is wenselijk. Wij engageren ons als werkgevers om daarbij strikte protocollen te hanteren en de sanitaire voorzorgsmaatregelen tot het uiterste te volgen en te doen naleven. Alstublief, geef ons perspectief en een heropeningsagenda.”

Nu volop vaccineren

Daarnaast moet de vaccinatiecampagne nu eindelijk op snelheid komen. Hans Maertens: “Er is de voorbije dagen op dat vlak wat winst geboekt en het is ook goed dat er werk wordt gemaakt van een vaccinpaspoort, zoals we vanuit Voka vroegen. Maar we moeten nu echt volop de gaspedaal voor het vaccineren indrukken en niet meer loslaten. Het is meer dan tijd om door te pakken, om alle manieren te bekijken waarop we veilig kunnen versnellen met vaccineren, om het inenten van de oproep tot het toedienen van het spuitje zo vlot mogelijk te doen verlopen en om tot het gaatje te gaan. Daar zullen we het beleid ook op afrekenen. En we herhalen ons aanbod dat bedrijven willen meewerken om op de bedrijfsvloer te vaccineren.”

Testen, tracen en isoleren

Doorpakken moeten we evengoed op het vlak van testen, tracen en isoleren. We gebruiken momenteel nog geen derde van de testcapaciteit: dagelijks worden er momenteel zo’n 40.000 covid-testen afgenomen terwijl er 150.000 mogelijk zijn . Daar zit dus nog heel wat marge. Massaal testen helpt om het virus terug te dringen én kan er ook toe bijdragen dat we stappen vooruit zetten naar een normalere manier van leven en werken . “Het testen, tracen en isoleren lijkt gelukkig wel steeds beter te werken. Hier moeten we absoluut op blijven inzetten en alle mogelijkheden maximaal benutten”, zegt Hans Maertens. 

 

 

Contactpersoon

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel