Skip to main content

De Munt na het verblijf in tenten

  • 08/09/2017

De Munt is meer dan een huis voor operaliefhebbers. De schouwburg is een fitness-centrum voor de geest. Zo maakte intendant Peter de Caluwe duidelijk als gastheer van de Metropolitan Cultural Night 6 september j.l. Het werd een bij wijlen passionerende avond in de luister van de pas heropende Muntschouwburg.

Na twee jaar verblijf in tenten op de site van Thurn & Taxis, kon de Munt begin september de deuren heropenen in de gerenoveerde schouwburg aan het Muntplein. Daags na de start van het nieuwe seizoen waren de leden van Voka Metropolitan te gast voor een exclusief programma.

Creatieve oplossingen

De deelnemers werden uitgedaagd deel te nemen aan een creatief experiment. Ze dienden namelijk zelf oplossingen te bedenken voor de problemen waar de Munt-directie voor stond toen ze van de overheid te horen kreeg dat de renovatie van de schouwburg uiteindelijk nagenoeg twee jaar zou duren, en gedurende die tijd dus dicht ging.

Allerlei voorstellen werden geformuleerd door de deelnemers, waarvan sommigen ook bruikbaar hadden geweest. Maar de conclusie was toch dat de Munt-directie en het personeel bijzonder vindingrijk en flexibel waren omgegaan met deze uitdaging. Meer nog, de tijdelijke verhuis naar de tenten op T&T, heeft de Munt een rijke ervaring bijgebracht waar de instelling versterkt uitkomt. Ze leerden om te gaan met nieuwe technieken, zoals digitale decors, de groep werd hechter en leerde beter omgaan met logistieke beperkingen. Of hoe crisissen de creativiteit kunnen aanscherpen en nieuwe opportuniteiten met zich meebrengen.

Fitness

De deelnemers kregen verder een masterclass opera voorgeschoteld. Een jonge sopraan, aankomend talent, ging begeleid door een zangcoach door een aria van La Nozze di Figaro, de magistrale opera geschreven door het genie Mozart. De emotionele vonken beroerden het publiek.

Daarna volgende een uittreksel uit de film “Les Enhanteurs” die het leven achter de schermen van de Muntschouwburg toont. Intendant Peter de Caluwe sloot af met zijn geloofsbelijdenis. De Munt is een fitness-centrum voor de geest, betoogde hij. “Wij brengen mensen samen en bieden voedsel voor de geest en de ziel, als tegengif voor populisme en doemdenken.”

Dan was het tijd voor een meer prozäisch moment met materiële spijs en drank. Maar het uitgebreide menu van geestelijke voedsel dat die avond werd opgediend, zinderde na. Deze avond verlieten de 80 deelnemers de Munt als overtuigde ambassadeurs, met tal van bekeerlingen die voordien niets hadden met opera.

 

Benieuwd naar de foto's? Bekijk ze op onze Facebookpagina!

Proximus