Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De minste mensen, maar de meeste kansen in Kosovo

De minste mensen, maar de meeste kansen in Kosovo

  • 03/04/2023

Na vele decennia Balkanoorlogen werd Kosovo in 2008 onafhankelijk. Sindsdien heeft het Zuidoost-Europese land grote vooruitgang geboekt op het vlak van politieke en economische stabiliteit. Fitor Pajazitaj, Global Ambassador Kosovo (en sinds kort oprichter van het procurement consultingbureau Efpe BV), en Luc Verriest, gewezen douane-expert bij de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen, schetsen de troeven van het land.

Kosovo is een klein land, met ongeveer 1,9 miljoen inwoners”, legt Fitor uit, zelf van Kosovaarse afkomst. “Het land is jong, en dat geldt zeker ook voor de bevolking. Volgens de recentste volkstelling – van 2011 – heeft Kosovo de jongste bevolking van de EU, waarbij meer dan de helft jonger is dan 30 jaar. Tegelijk is het opleidingsniveau onder jongeren erg hoog, met ook een zeer goede talenkennis. En dat is zeker een troef die bij buitenlandse investeerders in de smaak valt.”

Koploper in IT

De link met de jonge bevolking is ook duidelijk zichtbaar in de sectoren waarin Kosovo sterk staat. “Het land is in Europa absolute koploper in het verstrekken van IT-gerelateerde diensten”, zegt Luc. “Grote Europese concerns hebben er hun IT-service centers ondergebracht. Volgens recente cijfers is 80 procent van de meest succesvolle start-ups actief in de IT-sector. Ik ben sinds 1995 een zestal jaar actief geweest als douane-expert of -consultant in de Balkanregio, en heb zelf kunnen vaststellen hoe de overheid volop inspanningen levert om buitenlandse zakenpartners aan te trekken.”

Sterke groeicijfers

“Door het aantrekken van buitenlandse investeerders wil de huidige Kosovaarse regering de economie niet alleen een boost geven, maar ook komaf maken met het imago van politiek instabiele staat waar corruptie welig tiert”, vult Fitor aan. “Die aanpak werpt stilaan vruchten af. Vandaag groeit de economie van Kosovo, waarbij het land mooie exportcijfers kan voorleggen: 11 procent van de export gaat richting VS, en 36 procent naar de EU.”

"De Kosovaarse overheid doet volop inspanningen om buitenlandse investeerders aan te trekken."

“Kosovo is lid van de Centraal-Europese Vrijhandelsassociatie, een handelsverdrag tussen Europese staten die (nog) geen lid zijn de EU”, zegt Luc. “Bovendien heeft de EU in 2016 een handelsakkoord met het land afgesloten met onder andere afspraken over de afschaffing van invoerrechten en overheidsaanbestedingen. Voor Vlaamse ondernemers is het alleszins een troef dat de euro er als betaalmiddel geldt én dat het land vlot bereikbaar is, zonder rekening te moeten houden met andere tijdzones.”

Vriendelijk en behulpzaam

Dankzij zijn jarenlange werkervaring in Kosovo en buurlanden kan Luc zeer goed inschatten wat de troeven van Kosovaarse zakenpartners zijn. “Kosovaren zijn een heel warm en behulpzaam volk”, bevestigt hij. “Persoonlijk contact wordt er hoog gewaardeerd. Kosovaren hechten ook veel belang aan familiewaarden, waarbij dit vaak een gespreksonderwerp is om tijdens zakelijke gesprekken het ijs te breken. Kosovaren ervaren de Vlaamse stijl van zakendoen soms als te formeel en zakelijk, dus dat is zeker een aandachtspunt als je richting Zuidoost-Europa trekt om nieuwe markten te verkennen.”

Contactpersoon

Christine Thonnon

Senior adviseur ondernemingen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie