Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De mens achter de ondernemer: Rein Casters van DrivOlution

De mens achter de ondernemer: Rein Casters van DrivOlution

  • 22/11/2021

Wie zijn nu de ondernemers die bij Voka Vlaams-Brabant aangesloten zijn? Om dat te weten, vragen we ze naar hun persoonlijke visie, passie, carrière, interesses … Een beetje zoals op netwerkmomenten, alleen dan op papier, en voor al onze lezers. Uit 50 vragen selecteert de ondernemer er willekeurig 4. Het resultaat? Een mooi beeld van de mens achter de ondernemer. Deze keer zetten we Rein Casters in de kijker, gedelegeerd bestuurder van DrivOlution uit Wijgmaal.

Rein CastersWat is jouw tip aan andere ondernemers om te ontspannen?

Ik heb er twee. Een eerste tip is om te ontspannen tijdens de werkdag, dat is niet onbelangrijk. Soms loopt de stress op en ben je met te veel tegelijk bezig. Dan raad ik aan om er even de stekker uit te trekken door een korte wandeling te doen of je even afzonderen, de ogen te sluiten en diep te ademen. Zo’n korte break van tien minuten doet wonderen voor de concentratie en de stressreductie. Buiten de werkdag kan ik drie vormen van ontspanning aanraden: elke dag een meditatie, in de tuin werken en sporten – die laatste twee doe ik helaas niet elke dag. Vaak hoor je dat sporten “er niet van komt”. Dat loste ik op door een personal trainer onder de arm te nemen. Dat is op afspraak en daar wil ik niet onderuit. Zo sport ik minstens een keer per week en dat werkt geweldig goed.

Wat is het leukste dat iemand op het werk ooit voor je heeft gedaan?

Wat mij het meeste is bijgebleven, is wanneer mensen uit het managementteam me waarschuwden dat ik er even uit moest. Als ondernemer heb je periodes dat alles meezit, dat je vooruitgaat en groeit, winst maakt, dat alles gaat zoals het hoort. En er zijn moeilijke periodes. Crisismomenten, waar je veel uit leert, en momenten dat het te veel wordt. De mensen die je dan zeggen: “Je bent te veel aan het doen, we maken samen je agenda leeg en trek er eens op uit, neem wat tijd om te ontspannen”, dat is goud waard. Het is eigen aan ondernemers en andere drukbezette mensen om te blijven gaan, tot het niet meer lukt. Mensen die je erop wijzen dat je te ver aan het gaan bent, dat is belangrijk als burn-outpreventie. Je leert eruit én het versterkt je team. Dat mensen dat tegen me zeiden, daar ben ik echt dankbaar voor.

Wie zou je graag in persoon ontmoeten? Wat zou je willen weten?

Zelfs als ik daar lang over nadenk, komt er niemand in me op. Ik ben zo geen ‘fan girl’. Er zijn wel veel mensen die ik bewonder, maar dat zijn allemaal mensen die ik al ontmoet heb. Wat ik binnenkort ga doen en waar ik erg naar uitkijk, is met een klein groepje gelijkgestemde zielen, die gelijkaardige dingen doen en dezelfde zorgen, uitdagingen en ervaringen hebben, afstemmen over hoe zij het aanpakken. Op mijn leeftijd komen er vragen in je op als ‘wie wil ik zijn als mens’, ‘wat wil ik nog doen en bereiken de laatste 10 à 15 jaren van mijn actief leven’, ‘waar wil ik nog het verschil maken’. Daar kan je niet zomaar met jan en alleman over praten. 

Wat was jouw grootste uitdaging tot nu toe?

Ik ben nu 16 jaar ondernemer. Daarvoor was ik al zelfstandige, maar dat is niet hetzelfde qua verantwoordelijkheden. Als ondernemer vormt elke sprong die je organisatie maakt een uitdaging: je eerste werknemer aannemen, je eerste lening afsluiten, de eerste keer iemand zijn ontslag geven... Maar de grootste uitdaging in de voorbije 16 jaar was de financiële crisis van 2009, waar we als opleidings- en consulting-organisatie bijna zonder omzet vielen. Zo’n grote, wereldwijde crisis zorgde binnen de organisatie voor uitdagingen op menselijk en financieel vlak. Je moet je organisatie herdenken, geldschieters zoeken… Dan val je terug op een heel sterk team dat die spanningen kan opvangen, want zo’n situatie zorgt voor stress, zowel professioneel als privé. We hebben daar toen veel uit geleerd en we zijn er wel sterker uitgekomen, maar dat was toch wel een zeer grote uitdaging. Ik wil wel benadrukken dat uitdagingen net ‘uitdagingen’ zijn omdat je er uit leert. Als je ze weet te overleven, kom je er gegarandeerd sterker uit

Proximus

Artikel uit publicatie