Skip to main content
Map

De mens achter de ondernemer

  • 15/11/2021

Wie zijn nu de ondernemers die bij Voka Vlaams-Brabant aangesloten zijn? Om dat te weten, vragen we ze naar hun persoonlijke visie, passie, carrière, interesses … Een beetje zoals op netwerkmomenten, alleen dan op papier, en voor al onze lezers. Uit 50 vragen selecteert de ondernemer er willekeurig 4. Het resultaat? Een mooi beeld van de mens achter de ondernemer. Deze keer zetten we Tom Van Heffen in de kijker, de managing director van Texet Benelux uit Aarschot.

Welk managementboek zou je elke ondernemer aanbevelen?

Dat is “26 principles of growth” van Chris Cotteleer, het boek dat ik zelf het laatst gelezen heb. Ik heb ook mijn managementteam en teamleaders verplicht het te lezen. Of liever, ik heb het ze allemaal cadeau gedaan. Het boek geeft je tips om zaken uit je privéleven naar het bedrijfsleven over te zetten en om goeie leads te bekomen, tips die we nu ook in ons bedrijf toepassen. Het is geen saai managementboek, het leest vlot en het is heel herkenbaar. Het is ook geen klepper van 500 pagina’s, je leest het op enkele uren uit. Ik heb het trouwens cadeau gekregen van de schrijver zelf, dat was al een aangename start. 

Als tijd en budget geen issue zouden zijn, hoe zou je het liefst je dagen vullen?

Dat is een beetje een cliché vraag, en ik ga er eigenlijk ook een cliché antwoord op geven. Ik droom ervan, net als iedereen waarschijnlijk, om de wereld rond te trekken, op een tijdsspanne die mij ligt, dus zonder tijdsdruk. Dat moet daarom niet luxueus zijn, maar wel avontuurlijk. Dat zou mijn voornaamste tijds- en budgetbesteding zijn:  samen met mijn  gezin de wereld 
rondtrekken. 

Als je een nieuwe vaardigheid zou kunnen kiezen om te leren, welke zou dat dan zijn?

Ik weet niet of je dat kan leren, of het een vaardigheid is, maar ik zou graag leren om meer geduld te hebben. Ik ben heel ongeduldig, bij mij moet alles snel kunnen gaan. Iets meer geduld hebben, en rust vinden in het leven, dat zou ik wel fijn vinden. Ik denk, of hoop, dat dat komt met ouder worden. En dan verder iets heel tastbaar: ik zou ook Spaans willen leren. Ik heb nu het excuus dat ik daar geen tijd voor heb, maar ik zou toch graag een aantal vreemde talen kunnen spreken. Ik vind het altijd fijn om mensen te horen praten in andere talen dan Nederlands, Frans of Engels.

Wat is de belangrijkste eigenschap van een goede manager?

Er zijn wel een aantal belangrijke eigenschappen, maar eerst en vooral: je omringen door mensen die meer weten dan jezelf, in hun vakgebied, en daar de lijm tussen zijn. Volgens mij is dat de kunst van een goeie manager: ervoor zorgen dat mensen met elkaar kunnen samenwerken en hen de kans geven om te scoren. Mensen kunnen enkel groeien als ze beloond worden, niet alleen financieel, maar ook door erkenning voor hun verwezenlijkingen. 
Ik vind het ook heel belangrijk om mensen initiatief te laten nemen. Als je dat op een goeie manier organiseert, stijgen mensen boven zichzelf uit, en dan is de taak van een manager eigenlijk vrij simpel. Dat is wat we hier bij Texet ook toepassen. Niet alles loopt altijd goed maar als er iets fout loopt, nemen we dat mee naar een volgend initiatief en zullen we eruit leren. Ik heb het gevoel dat mijn functie niet zozeer ‘manager’ is maar eerder ‘verdeler’: zorgen dat ieder zijn moment krijgt en zich kan ontplooien. 

Contactpersoon

Pascal Caroyer

Adviseur Belangenbehartiging Hageland

AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
Proximus
imu - vzw - salesforce
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel