Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "De Luchtige Kant": de kalkoen van Suzy Cretskens

"De Luchtige Kant": de kalkoen van Suzy Cretskens

  • 12/07/2023

foto

Een straf maar vooral luchtig ondernemersverhaal, ideaal voor de zomermaanden. Suzy Cretskens van Groep Cretskens bijt de spits af.

Tradities zijn er om in ere te houden. Het klinkt als een cliché, maar dat is het allesbehalve. Want tradities verbinden ons niet alleen met elkaar, maar ook met ons verleden. Geen volk dat tradities en symboliek hoger in het vaandel draagt dan de Britten. Of het nu over tea time gaat of de liefde voor wijlen Queen Elisabeth II, de Britten zijn fier op hun cultuur en gebruiken. Zo ook onze goede vriend John uit Maasmechelen.

De Britse Maasmechelaar heeft in 1999 het idee opgevat om een lekkere ouderwetse kalkoen in de oven klaar te maken op Kerstmis. Zijn familie uit Engeland maakt voor die heugelijke gelegenheid helemaal de oversteek naar Eisden. Hij bestelt dan ook een stevig exemplaar van maar liefst tien kilogram bij de plaatselijke supermarkt. Enkele uren voor sluitingstijd trekt hij naar de winkel om zijn vogel in ontvangst te nemen.

Maar het lachen vergaat onze John al snel wanneer hij zijn bestelling aanschouwt. Er liggen namelijk niet één, maar twee kalkoenen voor hem op de toonbank, elk van maar vijf kilogram. Onze Engelse vriend – gepokt en gemazeld in een huis vol traditie – wil er niets van weten, en eist één kalkoen van tien kilogram die hij op kerstavond een hele avond en nacht in de oven wil steken, en kan overladen met liefde en jus totdat het dier als het ware begint te flapperen van zoveel braadvet.

Achter de toonbank van de winkel staat een zekere Suzy Cretskens. Hoewel Suzy de ernst van de situatie maar al te goed begrijpt, blijft ze kalm. En verzekert ze de man dat hij vanavond nog kan rekenen op een exemplaar van minstens tien kilogram. Ze vraagt de Brit zijn gegevens en stuurt hem wandelen zonder vogel.

Voor Suzy volgen enkele spannende uren. Ze pleeg het ene telefoontje na het andere, op zoek naar een kalkoen van minstens tien kilo, wetende dat het gevogelte dit jaar wat lichter uitvalt in onze contreien. Ze belt ook haar man Raymond op die in de supermarkt van Kessel-Lo staat. Na tientallen mislukte oproepen heeft Suzy nog steeds geen kalkoen te pakken gekregen. Totdat Raymond het ultieme offer voorstelt…

In de eigen weide van Suzy en Raymond in Rotem dartelen vier goedgevulde kalkoenen rond. De beesten wegen elk zo’n 15 kilogram. Ze zijn geliefd bij de familie Cretskens, maar nood breekt wet. Zonder licht en op de tast – dat waren nog eens slagers me dunkt - slaagt een bevriende beenhouwer erin om een kalkoen met blote handen te klissen en mee te nemen naar de supermarkt. Suzy en Raymond prepareren het dier en brengen het diezelfde avond nog persoonlijk naar onze Engelstalige vriend uit Eisden. Het is een prachtexemplaar van veertien kilo. Een dag later, op Kerstmis, krijgen Suzy en Raymond telefoon van de Brit: “The best turkey we have ever had.”   

Wat heeft dit avontuur Suzy Cretskens nu geleerd? “De klant is en blijft koning. We proberen daarom onze klanten op de best mogelijke manier te bedienen. Soms maken we wel eens fouten, maar het belangrijkste is om eruit te leren en de klant altijd optimaal vooruit te helpen. Gelukkig hebben we geen andere dieren moeten opofferen, het is bij deze één kalkoen gebleven (lacht). Maar het verhaal is gekend bij onze klanten, ze weten dat we voor hen door het vuur gaan.

Contactpersoon