Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “De logistieke wereld moet op zoek naar nieuwe functieprofielen”

“De logistieke wereld moet op zoek naar nieuwe functieprofielen”

  • 22/04/2021

Drie tendensen ontwaart Ann Vereecke, professor in Operations en Supply Chain Management (Vlerick en UGent), in de logistieke wereld. “De eerste: bedrijven moeten slimmer worden. Zowel op vlak van productie, producten als distributie. Tweede trend: goed risicomanagement kan je bedrijf redden. En de laatste: de shift van efficiëntie naar duurzaamheid.” De rode draad? Data en digitale toepassingen die dit alles mogelijk moeten maken. De belangrijke kanttekening? Er ontstaat een acute nood aan een nieuw soort jobprofiel dat draait om analytisch denken en datascience. Wat dit voor ondernemers betekent, vertelt Vereecke tijdens haar keynote op Verderkijkers 2021 - Logistiek als gamechanger.

Voor professor Ann Vereecke - die tijdens Verderkijkers 2021 een keynote geeft - zijn corona en het geblokkeerde Suez-kanaal uiterst interessante cases. Ze tonen perfect aan waar ze al jaren op hamert: het belang van risicomanagement. “Uiteraard kun je nooit voor elke mogelijke ramp een scenario klaar hebben”, erkent Vereecke. “Maar door heel gedetailleerd na te gaan waar welke risico’s in jouw processen bestaan, kan je in geval van nood snel en efficiënt bijsturen. Dat kan je bedrijf redden. We moeten beseffen dat er om de zoveel maanden of jaren iets fout kan lopen en dat een crisissituatie hoe dan ook zal voorkomen.”

Slim tot de derde graad

Daarnaast is er voor Vereecke de broodnodige evolutie naar bedrijven die ‘slim tot de derde graad’ moeten worden. “Hoe kunnen we in slimme fabrieken, slimme producten maken die we met behulp van een slimme supply chain tot bij de klant krijgen? Dat is voor mij het vraagstuk voor de logistiek van morgen. De keten wordt dan een ecosysteem met ontwikkelaars van apps, dataproviders, providers van platformen en niet meer alleen louter je leveranciers van grondstoffen en de eindklant.” Voor Vereecke is die trend niet gebonden aan de grootte van een bedrijf: “Ook zonder grote investeringen kunnen bedrijven hun producten verbeteren en rijker maken door er data aan toe te voegen, in functie van de klant.”

Nieuwe profielen nodig

Het is duidelijk dat digitale technologie een belangrijke rol speelt in deze evolutie. Waar voordien de supply chain van bedrijven veelal gericht was op efficiëntie en het kosten besparen, wordt nu duidelijk dat het juist de groeimotor van je bedrijf kan zijn. Maar daarvoor heb je de juiste mensen nodig want die omslag wordt gedreven door data en digitalisering. Voor Vereecke is het duidelijk dat die profielen er vandaag nog niet zijn: “Analytisch denken en datascience wordt ontzettend belangrijk en de vraag is of we die mensen wel hebben. Bovendien: hoe ga je de kloof tussen de ervaren mensen die de logistieke wereld door en door kennen, en de jongere, digitaal ingestelde professionals overbruggen? Want het is duidelijk dat de ene niet meer zonder de andere zal kunnen.”

 

Verderkijkers

Verderkijkers 2021

Welke mogelijkheden Ann Vereecke ziet en hoe bedrijven er vandaag al op kunnen inspelen, ontdek je tijdens Verderkijkers 2021, waar ze een keynote geeft over de slimme logistiek van morgen.

Daarnaast zijn er inspiratiesessie over trends in warehousing, supply chain en distributie en transport, een panelgesprek en mogelijkheid tot netwerken. Een onmisbaar event!

 Meer info en inschrijven

Contactpersoon

Joël Dewalheyns

Adviseur Innovatie & Digitalisatie

Proximus