Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

De koningen van Tomorrowland

  • 05/06/2023

‘Je stoutste droom realiseren.’ Voor mij is dit nog altijd de beste en meest complete definitie van ondernemen. Durf, plezier, ambitie; alles wat iemand tot een ondernemer maakt, zit in dat ene kleine zinnetje. Als je er dan ook nog in slaagt om die droom uit te bouwen tot een wereldbedrijf, dan heb je de overtreffende trap van ondernemen bereikt.

Daarom is het met ongelooflijk veel trots dat ik kan aankondigen dat Manu en Michiel Beers dit jaar de opvolgers zijn van Bart De Wever in onze Galerij der Prominenten. Op 15 november worden ze toegevoegd aan de wall of fame in onze inkom in de Markgravestraat.

Als die namen niet meteen een belletje doen rinkelen, kan ik daar begrip voor opbrengen. Maar als ik erbij vertel dat die twee broer de oprichters en bezielers zijn van het dancefestival Tomorrowland in Boom, moeten normaal alle lichten in uw hoofd aanfloepen. Tenzij u de voorbije vijftien jaar op een andere planeet hebt vertoefd. Tomorrowland staat in de hele wereld bekend als de Efteling van de dancefestivals. Elk jaar verrijst in domein de Schorre in Boom een haast psychedelische sprookjeswereld met een reuzenrad en verlichte fonteinen, zeventien podia met de beste dj’s, de beste geluidskwaliteit, de grootste beleving.

Goed voor 400.000 bezoekers uit meer dan tweehonderd landen, gespreid over twee weekends. Als u in de tweede helft van juli toevallig in Antwerpen bent, kan u al die jonge mensen door de binnenstad zien slenteren, getooid met een vlag van hun land: Indiërs, Amerikanen, Israëli’s, Libanezen, … De People of Tomorrow worden ze genoemd. Intussen vergapen ze zich aan onze kathedraal en de middeleeuwse straatjes, maken ze kennis met onze biercultuur en gastronomie; pure en onbetaalbare citymarketing.

Maar ooit zijn Manu en Michiel Beers begonnen op een scoutsfuif in Broechem, met een paar bierbakken en een plank erop, een platenbak en een krakkemikkige draaitafel. Dik twintig jaar later hebben de twee broers, veertigers intussen, Tomorrowland als festivalformat al geëxporteerd naar de Franse Alpen, het Amerikaanse Atlanta en Brazilië. En in hun zog hebben ze de rode loper uitgerold voor een hele stoet aan Vlaamse bedrijven, die hun betaalapp, geluidstechnologie of podiumknowhow meteen aan de hele wereld kunnen presenteren. 

'In hun zog hebben ze de rode loper uitgerold voor een hele stoet aan Vlaamse bedrijven.'

Waarom hebben die mannen al niet veel vroeger een gouden plaat gekregen, zal u zich misschien afvragen. Heel eenvoudig, ondanks de glitter en de glamour van de dancescene blijven Manu en Michiel Beers het liefst achter de schermen; in T-shirt en short, ver weg van de spotlights. Een beetje zoals op die eerste scoutsfuif indertijd. Maar voor onze Kamer van Koophandel wilden ze graag een uitzondering maken. Omdat ze net als ons elke dag keihard werken voor de uitstraling van de regio. En omdat ze misschien toch ook een beetje fier zijn om tussen toppers als Luc Tuymans, Panamarenko of Peter Piot te hangen.

Geheel terecht trouwens. We zullen deze regio-ambassadeurs dan ook met gepaste égards ontvangen. Vorig jaar hadden we met Bart De Wever de burgemeester van Antwerpen in onze galerij. Dit jaar wordt hij opgevolgd door de koningen van Tomorrowland. Zorg dat u erbij bent.


Andreas Pfeffer
Voorzitter

AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie