Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De juiste studiekeuze dankzij het Talentcenter

De juiste studiekeuze dankzij het Talentcenter

  • 28/04/2023

Wist je dat elk schooljaar 18.000 leerlingen in het secundair onderwijs van studierichting veranderen? Dit vertegenwoordigt 4% van het totale aantal leerlingen in het middelbaar. Om dit probleem aan te pakken, bundelden Voka en UGent de krachten via de lancering van een Talentcenter. Annelies Havermans, bezielster van de innovatieve secundaire school GO! A-Maze in Beringen, gelooft sterk in dit nieuwe initiatief.

Talentcenter


Knelpunten wegwerken

Met het Talentcenter wil Voka jongeren ondersteunen en begeleiden bij hun zoektocht naar de juiste studierichting. “Via dit nieuwe initiatief – in samenwerking met UGent – willen we twee fundamentele knelpunten aanpakken”, zegt Julie Beysens, senior adviseur onderwijs bij Voka. “Ten eerste hebben we de ambitie om met ons Talentcenter het Vlaamse onderwijs beter af te stemmen op de noden van de arbeidsmarkt. Als je weet dat er vandaag 207 knelpuntberoepen bij de VDAB zijn, met de helft aan technische profielen in de top 10, dan is er dringend actie nodig.”

“Een tweede knelpunt is het wegwerken van het hardnekkige watervalsysteem, waarbij leerlingen starten in een richting die niet bij hen past en vervolgens moeten switchen naar andere richtingen. Bij heel wat ouders leeft nog steeds het foute vooroordeel dat tso en bso minderwaardige studierichtingen zijn.”

Open vizier

Via het Talentcenter voeren leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs allerlei testen en proeven uit die een beeld geven van hun competenties en interesses. “Op basis van dit Talentenrapport worden ze samen met hun ouders beter geïnformeerd over mogelijke studierichtingen die aansluiten bij de resultaten”, geeft Julie aan. “Dankzij deze aanpak met open vizier geven we alle richtingen – van aso tot kso – alle kansen. We kijken vanuit de talenten en interesses van een leerling, in combinatie met een brede blik om de beste studiekeuze te maken.”

Opstart pilootproject

Eind maart werd dit pilootproject succesvol opgestart in Technopolis Mechelen. Wellicht komt het Talentcenter ook richting Limburg. En daar kijkt Annelies Havermans heel erg naar uit: “Omdat we met A-Maze zelf een radicaal ander leerconcept aanbieden, geïnspireerd op het Scandinavische onderwijsmodel, zou ik dit Talentcenter heel graag ingebed zien op onze campus. Tijdens de voorbereiding van dit initiatief hebben onze leerlingen alleszins enthousiast meegewerkt aan het longitudinale onderzoek, waarbij ze konden deelnemen aan onderzoeken en feedback mochten geven.”

"In onze leerhub bieden we onze leerlingen de kans om zelf hun kerntalenten te ontdekken."

Unieke leerhub

Bij A-Maze krijgen leerlingen alvast alle kansen om hun kerntalenten zelf te ontdekken en zichzelf klaar te stomen voor de jobs van morgen. “Ik geloof heel sterk in ‘vuurtorenonderwijs’”, geeft Annelies aan. “Als directeur wil ik dat onze kinderen zich veilig voelen in onze leerhub. Dit zorgt ervoor dat ze zich extra verantwoordelijk en betrokken voelen om zoveel mogelijk kennis te verwerven. Binnen A-Maze stellen we alles in het werk om ons lessenprogramma maximaal af te stemmen op het puberbrein. Het resultaat: onze leerlingen komen heel graag naar school en gaan gemotiveerd aan de slag tijdens instructiemomenten.”

Contactpersoon

Mohamed Abidar

Adviseur arbeidsmarkt

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie