Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De gouden carrièretip van Chantal De Vrieze (Managing Director Econocom Benelux): “Grijp alle kansen, ook die buiten je comfortzone”

De gouden carrièretip van Chantal De Vrieze (Managing Director Econocom Benelux): “Grijp alle kansen, ook die buiten je comfortzone”

  • 09/08/2021

Onze sporters schitterden op de Olympische Spelen in Tokio en kaapten maar liefst zeven medailles weg. Maar hoe haal je in je carrière de hoogste ladder? Enkele top-CEO’s geven hun gouden tips. In deze editie: Chantal De Vrieze, Managing Director Econocom Benelux.

“Je moet rondom jou kijken en alle kansen aangrijpen, ook al moet je daarvoor soms uit je comfortzone komen. Toen ik in 2001 in het directiecomité van Econocom kwam, had de toenmalige CEO een gigantisch netwerk. Hij stelde dat open voor zijn team, maar niemand maakte er gebruik van. Ikzelf ben wel ingegaan op zijn voorstel en hij heeft me bij veel mensen geïntroduceerd. Dat vormde een enorme hefboom voor mijn carrièremogelijkheden.”

“Het tweede dat ik vaak meegeef aan jonge mensen is het advies om zoveel mogelijk van het huishoudelijk werk uit te besteden. Ik heb al te vaak gezien dat getalenteerde universitair geschoolde mensen afhaken omdat ze de combinatie van gezin en werk niet aankunnen of niet zien zitten. Ze stoppen tijdelijk met werken of gaan deeltijds werken. Dat is jammer, zeker met de krapte op de arbeidsmarkt."

Heb je nog een laatste tip?

“Wees altijd leergiering en zoek naar opportuniteiten. Studeer goed, en blijf je leven lang bijleren. Wees enthousiast, en probeer alles altijd zoveel mogelijk positief te bekijken, zelfs als het minder goed gaat want uit moeilijkere momenten of situaties leer je het meest.”

Had je vroeger een rolmodel of mentor die bepalend was voor de richting die je koos?

“Ik ben mijn carrière in 1984 gestart bij Agfa Gevaert op de marketingafdeling. Ik had rechten gestudeerd, maar wilde graag in het bedrijfsleven stappen. Toen ik mijn baas vroeg hoe mijn job eruit zou zien, was zijn antwoord: ‘je moet zelf je job creëren’. Toen was dat even schrikken, maar hij had gelijk en ik gebruik die filosofie nu zelf ook bij mijn medewerkers."

"Als je voldoende vrijheid krijgt, dan focus je je op wat je goed kan. En wat je goed kan, dat doe je doorgaans graag waardoor het resultaat nog beter wordt. Als je voldoende vrijheid geeft aan mensen, dan zullen ze automatisch ook zelf meer initiatieven nemen. Dat is doorgaans ook wat jonge mensen vandaag willen. Zij willen niet louter uitvoeren, zij willen impact en dat kan alleen met een sfeer van ondernemerschap in de cultuur van het bedrijf. Ook al zijn wij een groot bedrijf, die cultuur is enorm belangrijk bij Econocom.”

Je nam begin dit jaar deel aan het 100x100-event van Voka en A Seat At The Table, dat speeddates organiseerde tussen jongeren en CEO’s. Waarom deed je mee?

“Ik ben ervan overtuigd dat jonge mensen echt iets kunnen leren van mensen met al wat meer ervaring. Toen ik jong was zou ik er alleen maar van kunnen dromen om de kans te krijgen ideeën uit te wisselen met een CEO. Vandaag staat iedereen hier veel meer voor open.”

“Ik vind zulke gesprekken ook zelf enorm verrijkend. Jonge mensen hebben een verfrissende kijk op de maatschappij, op wat onze klanten wensen, op onze manier van werken, ... Ik haal ook veel uit de gesprekken met mijn kinderen en hun vrienden, jonge dertigers. Ik hou met hun wensen en verzuchtingen rekening wanneer ik zelf jonge mensen wil aanwerven: de manier waarop we dat doen, hoe we werken aan retentie, hoe we betalen, vormen van flexibiliteit die we invoeren, …”

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel