Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • De gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf

De gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf

 • 07/02/2020

Op het historische referendum van 23 juni 2016 stemde net geen 52% van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. Op 31 januari 2020 was het dan uiteindelijk zover… Het Verenigd Koninkrijk maakt geen deel meer uit van de Europese Unie. Het is de eerste keer dat een land de EU verlaat, dus de gevolgen zijn nog moeilijk te voorspellen. Toch is er al 1 ding zeker: er zullen hoe dan ook consequenties zijn voor het bedrijfsleven in België en het Verenigd Koninkrijk.

Sinds begin deze maand zitten we in een overgangsperiode. Dit wil zeggen dat er nagenoeg niets verandert voor onze ondernemers. De regels van de douane-unie en de interne markt veranderen in se niet. Alle import en export van en naar het Verenigd Koninkrijk worden dus nog altijd als intracommunautaire handelingen beschouwd. 

Deze periode is echter niet permanent want op 31 december 2020 loopt deze overgangsperiode af. Boris Johnson, de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft al laten weten dat hij geen verlenging zal aanvragen voor de onderhandelingen. Concreet wil dit zeggen dat vanaf 1 januari 2021 de effecten van de Brexit merkbaar zullen zijn. België is naast Nederland, Duitsland en Frankrijk de belangrijkste handelspartner van het Verenigd Koninkrijk. Voor bedrijven die exporteren zal het vertrek uit de EU zeker en vast een invloed hebben. 

Toekomst

Welke invloed de Brexit zal hebben hangt nu af van de onderhandelingen rond de toekomstige samenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. In de komende 11 maanden zal er dus sterk onderhandeld worden over een handelsverdrag, dat ook geratificeerd moet worden.  Wanneer ze niet tot een consensus komen wacht ons misschien nog een harde Brexit. Dit wil zeggen dat er geen afspraken zijn rond douanesamenwerkingen, handelstarieven, arbeidsvoorwaarden, intellectueel eigendom, etc. 

“Daarom dringen we bij Voka Vlaams-Brabant aan bij al onze ondernemers om deze overgangsperiode te gebruiken om alle mogelijke voorbereidingen te treffen. Hierbij raden we alvast aan om contracten met Britse afnemers te bekijken en eventueel waar nodig de incoterms te veranderen.” Aldus Isabelle Meulemeester, relatiebeheerder Internationaal Ondernemen. 

Voorbereiding en meer informatie

 • EORI-nummer Het EORI-nummer is een identificatienummer voor douanetransacties en is gelinkt aan uw BTW-nummer. Zonder EORI-nummer kunnen douaneaangiftes niet worden gevalideerd.  Meer info: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/financi%…
 • Brexit Impact Scan Deze scan laat u zien wat de Brexit voor uw onderneming kan betekenen. Het helpt in kaart te brengen waar ondernemingen allemaal rekening mee moet houden. Meer info: https://brexit-impact-scan.be/nl/#/welkom
 • FOD Economie Op deze pagina staat er informatie omtrent douane, accijnzen en BTW.  Meer info: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/brexit
 • FOD Financiën Een checklist van de FOD Financiën rond de voorbereidingen die getroffen moeten worden. Meer info: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/brexit/n…
 • ATA Carnet Het ATA-carnet is een uniform douanedocument dat toelaat om zonder betaling van douanerechten en/of belastingen goederen tijdelijk in te voeren in niet-EU landen, of in de daarmee gelijkgestelde gebieden die aangesloten zijn bij het ATA-netwerk, met het oog op een welbepaald type van gebruik. Afhankelijk van de onderhandelingen zou het kunnen zijn dat ondernemers een ATA-carnet moeten aanvragen voor tijdelijke invoer in het Verenigd Koninkrijk.

Bij Voka

Als Kamer van Koophandel staan wij natuurlijk altijd klaar om onze ondernemers te ondersteunen bij alle vragen omtrent de Brexit. Via onze website vindt u informatie terug over de Brexit alsook contactgegevens:
https://www.voka.be/brexit-informatie

Via onderstaande link kan u ook onze persberichten rond Brexit terugvinden
https://www.voka.be/communities/407/news

Om u nog verder te ondersteunen bieden wij natuurlijk ook opleidingen aan rond Incoterms, douanedocumenten en import:
Incoterms 2020 -  24/03

Hoe succesvol een nieuwe buitenlandse markt betreden met de nadruk op het export Plan
 

Save the date:

 • Douane refresh: 12/03:  
 • Exportdocumenten focus AEO: 27/5 
 • Seminarie import & douane: 17/06
 • Essentiële stappen om succesvol een nieuwe markt te betreden (Focus businessplan): 4/05
   
Proximus