Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Expert: Johan De Brauwer - Ziegler Belux

De Expert: Johan De Brauwer - Ziegler Belux

  • 07/11/2022

“Een groene draad doorheen je onderneming”

De transport- en logistieke sector zijn volop in beweging. Daar heeft de duurzaamheidsgedachte alles mee te maken. Ziegler, gespecialiseerd in internationale logistieke diensten en multimodaal transport, zet daar maximaal op in. Het leverde CEO Diane Govaerts, ‘auteur’ van de filosofie ‘Ziegler now even greener’, een nominatie voor de Manager van het Jaar op. Johan De Brauwer, Managing Director van Ziegler Belux, vertaalt dat naar enkele concrete tips.

1. Organiseer uw transport zoveel mogelijk CO2-besparend

“De tijd waarin de voornaamste doelstelling van een transporteur vervoer van punt A naar B was, ligt ver achter ons. De sector sleurt door de nochtans vrij schaarse ongevallen met vrachtwagens bij bepaalde mensen nog een negatief imago met zich mee, maar er is al heel veel ten goede veranderd. Zo raden wij bedrijven aan zo goed mogelijk na te denken over hoe ze hun transporten multimodaal kunnen organiseren. De plaatsjes in de buurt van water- en spoorwegen zijn duur, maar maak daar gebruik van als het kan. Opteer voor de ‘last mile delivery’ indien mogelijk voor cargo bikes of elektrische bestelwagens.”

2. Upgrade uw magazijn(en)

“Vestig uw logistieke hub(s) bij voorkeur aan de rand van de stad. Idealiter investeer je daarbij in technologieën die toelaten om duurzamer te werken. Opteer bijvoorbeeld voor warmtepompen en zonnepanelen met batterijen, om zoveel mogelijk de eigen energiebehoeften af te dekken. Het is een goed idee om dat nu al te doen en niet te wachten tot de overheid bepaalde maatregelen oplegt. Nu kan je wel al aan de slag met de vervanging van klassieke verlichtingsarmaturen door ledsystemen, voorzien van bewegingssensoren. Zo gaat de verlichting alleen aan op plaatsen waar er effectieve activiteit is, waardoor die investering zich pijlsnel terugverdient.”

3. Plan zorgvuldig je groene investeringen

“Bekijk goed welke initiatieven nu al vruchten afwerpen en voor welke ideeën het nog te vroeg is. Op dit moment heeft het bijvoorbeeld niet zoveel zin om in elektrische vrachtwagens te investeren, door de hoge kostprijs en het gebrek aan laadfaciliteiten. Gelukkig is de overheid zich daar wel van bewust. Het is sowieso wel Zieglers ambitie om tegen 2026 leveringen in stadscentra volledig CO2-neutraal te verzorgen.”

4. Vervang je oude heftrucks door elektrische modellen

“Gas- of dieselheftrucks zijn geen toekomstgerichte oplossingen. Elektrische modellen functioneren geluidloos, wat automatisch voor een rustiger atmosfeer zorgt. Tegelijk rijden ze toch veilig, dankzij zwaailichten en claxons. Met de plaatsing van spiegels in het magazijn kan je dat veiligheidsniveau nog verhogen.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag