Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De energietip van Stagobel: "Bespaar stroom door daglichtgestuurde verlichting"

De energietip van Stagobel: "Bespaar stroom door daglichtgestuurde verlichting"

  • 31/08/2022

"We schatten dat we door de verlichting intelligent te sturen de elektriciteitskost toch ongeveer één derde kunnen reduceren", klinkt het.

Lichten laten branden wanneer het niet nodig is? In de kantoren van Stagobel in Deinze dimt de ledverlichting boven de werkplekken automatisch wanneer er genoeg daglicht binnenvalt. En indien nodig schakelt ze zich zelfs volledig uit. “Dat gebeurt uiteraard geleidelijk zodat mensen dit niet zo merken en zo geen hinder ondervinden”, verzekert Roeland Struye, productmanager home & building automation.

Hoe dat dan precies werkt? In het gebouw is een KNX-installatie voorzien. “Boven de werkplekken zijn er armaturen en aanwezigheidsmelders. De aanwezigheidsmelders detecteren of er beweging is – en dus of er iemand op die plek aan het werk is - en meten wat de lichtsterkte is via het gereflecteerde licht. Op basis daarvan weet de installatie op elk moment hoeveel licht er op de werkplek is en stelt ze de verlichting bij”, legt Roeland Struye uit. “Is er zo’n 10 minuten geen beweging meer? Dan doven de lichten vanzelf.”

Of dit ook een besparing oplevert? “De verlichting in de gangen en boven de werkplekken vertegenwoordigt zo’n 5 kilowatt in ons gebouw. We schatten dat we door de verlichting intelligent te sturen de elektriciteitskost toch ongeveer één derde kunnen reduceren”, aldus Roeland Struye. “Dat is ook goed voor het milieu, want de meest ecologische kilowattuur is degene die je niet gebruikt. Bovendien neemt de levensduur van je armaturen toe. Nóg een voordeel.”

stagobel

IMU - vzw - INNI
imu - vzw - Baloise
imu - vzw - bebat
imu - vzw - tijd