Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De energietip van Honda Motor Europe Logistics: "Installeer witte folie op je dak"

De energietip van Honda Motor Europe Logistics: "Installeer witte folie op je dak"

  • 21/09/2022

Hoe hou je in tijden van dure energie en klimaatopwarming de hitte buiten zonder je blauw te betalen aan airco? Witte zonwerende folie op je dak installeren helpt al een heel eind, ervaart Honda Motor Europe Logistics in Gent.

Al 4 jaar lang is het bedrijf in de Gentse haven zijn dakbedekking aan het aanpakken. “De laatste delen van de daken van het magazijn en de burelen zijn net afgewerkt”, vertelt operational manager business function Kurt Van Himbeeck. “De bedekking die erop lag was aan vernieuwing toe. De normen qua isolatie zijn vandaag nu eenmaal een pak anders dan die van in het verleden.”

Gezien de klimaatopwarming en de vele hete zomerperiodes afgelopen jaren, wil Honda Gent extra maatregelen nemen om de temperatuur in het gebouw draaglijk te houden. Maar het bekomen van een aangename werktemperatuur mag niet leiden tot een stijging van de energiefactuur. De installatie van airco’s zou verder zorgen voor een te grote milieu-impact.

Freecooling

En dus werd er stevig geïsoleerd én kwam er opvallende dakbedekking. Kurt Van Himbeeck: “Normaal gezien wordt er grijze PVC op daken geïnstalleerd, maar wij gingen voor een witte versie. Deze reflecteert de zon en wordt dus minder warm. Dat heb ik zelf ervaren door op een warme dag tezelfdertijd één hand op het witte stuk en één op het grijze stuk te plaatsen. Op het grijze kon ik het niet houden van de warmte terwijl dat op het witte deel wel te doen was.”

Op hete zomerdagen is het in het magazijn nu toch zo’n 3 graden frisser. “Ook omdat we het systeem van freecooling toepassen. Op warme dagen houden we overdag alles dicht en zetten we ’s nachts alles open zodat er dan koele lucht in het gebouw komt.” Die aanpak leidt tot goede resultaten, zowel inzake omgevingstemperatuur als qua energiebesparing.

Futureproof

“Wij willen onze site volledig futureproof maken”, legt Kurt Van Himbeeck nog uit. “Zo hebben we alle lampen in ons magazijn vervangen door led-verlichting, vervangen we de ramen door vierseizoensglas en staat er ook een windmolen op onze site. Alles wat we doen moet een stap naar meer energie-efficiëntie en duurzaamheid inhouden.”

Honda 2
Honda 3

imu - vzw - dieteren
imu - vzw - FTI
imu - vzw - allianz