Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De energietip van DeltaQ: “Bespaar 20% door AI in te zetten”

De energietip van DeltaQ: “Bespaar 20% door AI in te zetten”

  • 07/10/2022

Je verwarming, koeling en ventilatie écht slim aansturen? Via artificiële intelligentie denkt je HVAC-systeem vooruit en bespaar je 20% aan energie.

“Tot 60% van je energieverbruik in een gebouw wordt bepaald door je verwarming, koeling en ventilatie. Als dit slim kan aansturen, betekent dat dan ook meteen een groot verschil”, weet Stephane Jans, Chief Product & Technology Officer van DeltaQ. 

Dit bedrijf ontwikkelde slimme sturingssoftware die het gas- en elektriciteitsgebruik in grote gebouwen reduceert. “Gemiddeld kunnen we hiermee 20% energie besparen, maar in sommige gevallen gaat dat zelfs tot 40%”, zegt Stephane Jans.

Anticiperen op weer

Hoe het werkt? “Een klassieke HVAC-installatie (HVAC duidt op alle systemen binnen Heating, Ventilation en Air Conditioning, red.) werkt doorgaans via een vast schema: elke week doet ze ongeveer hetzelfde. Terwijl ons systeem anticipeert op de weeromstandigheden en de situatie in het gebouw zodat er niet onnodig verbruikt wordt”, aldus Stephane Jans.

Zo slaat bij een klassiek systeem de verwarming doorgaans op een vast moment aan om ervoor te zorgen dat de burelen warm zijn tegen wanneer de eerste werknemers aankomen. Terwijl met het systeem van DeltaQ dat tijdstip evolueert met de weeromstandigheden buiten. Is het zonnig? Dan slaat de verwarming dus pas later aan om tegen de kantooruren toch de gewenste temperatuur te halen.

Minder energie en meer comfort

“Ook met de schommelingen in de bezetting van de kantoren kunnen wij mee aan de slag gaan. Hoe meer info we kunnen verzamelen, hoe beter we kunnen anticiperen. Op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat de temperatuur binnen een bepaald minimum en maximum blijft”, legt Stephane Jans uit. 

De enige voorwaarde om de software van DeltaQ toe te kunnen passen is dat er een gebouwbeheersysteem aanwezig is. Zo spaar je energie en CO2 uit én behoud je tegelijkertijd het comfort in het gebouw.

imu - vzw - dieteren