Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De energietip van Blondeau: "Installeer een decentraal verwarmingssysteem"

De energietip van Blondeau: "Installeer een decentraal verwarmingssysteem"

  • 18/08/2022

Welke concrete tip hebben andere ondernemers om je energiefactuur onder controle te houden? Wij bundelen best practices van over heel Vlaanderen. In deze aflevering: Blondeau & Zonen uit Lint.

“Wij komen in veel bedrijven en staan er nog elke week van te kijken hoeveel Vlaamse bedrijven hopeloos verouderde verwarmingssystemen hebben die bijzonder energieverslindend zijn. Heel wat ondernemingen zitten zelfs nog met ketels uit de jaren ’70 of ’80.” Aan het woord is Jean Blondeau, topman van Blondeau & Zonen uit Lint, experts in verwarming en industriële branders.

Met een goede regeling kan je zeker zo’n 60 à 70% aan brandstof besparen

Jean Blondeau, topman Blondeau

“Vorige week nog zaten we nog bij een grote industriële klant die een verwarmingssysteem heeft met warmeluchtgeneratoren uit de jaren ’70-’80.Daarmee heb je veel verlies, want de verwarming wordt zeer slecht verdeeld. Het is veel beter om een decentraal systeem te gebruiken, want dan breng je de warmte naar waar je ze effectief nodig hebt. Met een goede regeling kan je zeker zo’n 60 à 70% aan brandstof besparen. En met de huidige energieprijzen maakt dat een serieus verschil.

"Belangrijk is om het hele systeem te bekijken en niet zomaar wat toestellen te vervangen. “Als je met grote industriehallen zit van 10 meter hoog die slecht geïsoleerd zijn en een generator op een centrale plaats hebben dan is het totaal zinloos om die te vervangen. Alle warmte stijgt toch meteen naar boven en ben je dus kwijt”, merkt Blondeau op.

Payback van 2 jaar

Of het niet een hele investering is om je hele verwarmingssysteem aan te passen? Blondeau: “Het is een investering die inderdaad niet meteen opbrengt. Wij stellen meestal een verwarmingssysteem voor met een payback van twee à driejaar. En dan heeft het – zeker gezien de huidige energiecrisis – zeker wél zin.”

En kiezen voor alternatieve energie? “Natuurlijk moet je als onderneming ook inzetten op alternatieve energie. Zo ligt bij ons het dak ook vol zonnepanelen: die stroom gebruiken we voor de productie van onze installaties en het opladen van onze voertuigen. Maar wat in de winter, als er weinig zon is? Dan blijft voorlopig een decentraal verwarmingssysteem op gas aangewezen. Maar wel één die zo performant mogelijk is.”
 

Nog meer opsteken over zuinig energieverbruik? Doe mee aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en veranker duurzaamheid in je onderneming.

Blondeau
imu - vzw - tijd
IMU - vzw - VDAB
imu - vzw - bebat
IMU - vzw - INNI