Na jaren vertraging kon in juni eindelijk de veiling van de frequenties voor het nieuwe 5G-netwerk plaatsvinden. Ook frequenties om de continuïteit van 2G-, 3G-, en 4G-toepassingen te verzekeren, werden geveild. Deze week kwam het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) met het heugelijke nieuws dat de veiling na drie weken – sneller dan verwacht – al afgerond is. Deze veiling bracht 1,2 miljard euro op, ongeveer 400 miljoen euro meer dan verwacht.
Vijf operatoren namen deel aan de veiling en bemachtigen elk een licentie voor een deel van het spectrum: Proximus, Orange, Telenet, Citymesh, en NRB. Proximus verzekerde zich daarbij van het grootste deel van het spectrum. Deze licenties gelden voor een periode van 20 jaar en geven de telecomoperatoren de nodige rechtszekerheid om te starten met de uitrol van het 5G-netwerk. De snelheid waarmee deze uitrol verloopt, wordt mede bepaald door de wettelijke dekkingsvereisten. Zo moeten de traditionele telecomoperatoren (Proximus, Orange, Telenet) na een jaar met hun netwerk al 70% van de Belgische bevolking dekken. Dit loopt op tot 99,8 procent na 3 jaar.
Met het afronden van de belangrijkste 5G-frequentiebanden is de eerste horde richting dit netwerk van de toekomst genomen.
Twee nieuwe telecomspelers betreden de markt
Er zijn twee nieuwe spelers die de markt betreden. Zo heeft NRB (Waals IT-bedrijf, onderdeel van Ethias) een klein pakket frequenties binnengehaald om zich te focussen op de zakelijke markt. Maar de belangrijkste verandering in de markt komt via Citymesh (onderdeel van Cegeka). Citymesh is al actief op de zakelijke markt, maar vergroot daar zijn aanwezigheid. Bovendien gaan ze zich ook richten op de consumentenmarkt via een samenwerking met Digi Communications, een Roemeense telecomspeler die naast hun thuisland ook al actief is in Hongarije, Spanje en Italië. Deze nieuwe ontwikkelingen verhogen de competitie en hebben mogelijks een impact op de prijzen.
Goede zaak
Voka is verheugd met deze nieuwe ontwikkelingen. De economische én maatschappelijke positieve impact van het 5G-netwerk is bijzonder groot. Het nieuwe netwerk is immers niet enkel nodig om tegemoet te komen aan de exponentiële groei van dataverkeer en geconnecteerde objecten en
personen. Het zorgt ook voor belangrijke nieuwe toepassingen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld smart grids, geconnecteerde voertuigen, slimme verkeersnetten, smart cities, ... Bovendien zien we dat het 4G-netwerk al verzadigd geraakt in enkele Belgische steden.
Uitdagingen
Met het afronden van de belangrijkste 5G-frequentiebanden is de eerste horde richting dit netwerk van de toekomst genomen. Nu volgt nog eerst de positionering van de telecomoperatoren op deze frequentiebanden (en zal ook nog de 1400 Mhz frequentieband worden geveild, die zorgt voor extra downlinkcapaciteit).
Daarnaast zijn er nog verschillende uitdagingen die de snelheid van de 5G-rol kunnen beïnvloeden. Zo moeten de deelstaten en de federale overheid nog een overeenkomst vinden over de verdeling van de middelen. Voka bepleit dat een aanzienlijk deel van de opbrengsten ook kan vloeien naar de investering en uitbouw van dit werk, bijvoorbeeld via ondersteuning van innovatieve projecten.
Andere uitdagingen zijn gelinkt aan de strikte gewestelijke stralingsnormen en het starre vergunningsbeleid die een negatieve impact hebben op de optimale uitbouw van het netwerk. Zo is Voka voorstander van het verhogen van de stralingsnormen richting de internationeel geldende normen en het versnellen van de vergunningsprocedure. De uitbouw van het 5G-netwerk zal ook gepaard gaan met het plaatsen van tal van nieuwe zendmasten en antennes. Het helpt dan ook niet dat steeds meer steden en gemeenten taksen heffen op zendmasten en pylonen. Daardoor kunnen de kosten voor de telecomoperatoren aanzienlijk oplopen en dit zal het uitrolproces vertragen.