Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De eerste Belgische verzekeringsmakelaar met een VCDO-certificaat

De eerste Belgische verzekeringsmakelaar met een VCDO-certificaat

  • 21/06/2022

RiskSolutions is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die zich richt op start-ups en middelgrote bedrijven. Tomas Van Pottelberge is er partner en ziet erop toe dat het bedrijf en haar medewerkers zich op een duurzame manier kunnen ontplooien. Inspanningen die duidelijk lonen, want recent werd RiskSolutions gehuldigd als Laureaat van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2022. Tot op heden viel geen enkele verzekeringsmakelaar die eer te beurt. 

Hoe onderscheidt RiskSolutions zich van andere verzekeringsmaatschappijen? 

“RiskSolutions is georganiseerd als een partnership. Qua structuur kan je het vergelijken met adviesbureaus zoals Deloitte of PWC of een advocatenkantoor met verschillende partners. Bijgevolg zijn de verschillende partners ook eigenaar van hun eigen klantenportefeuille, terwijl bij de meeste verzekeringsmakelaars alles in het bezit is van éénzelfde eigenaar. Zo is elke partner op zijn beurt een zelfstandig ondernemer binnen het bedrijf. Die unieke aanpak kadert in ons duurzaamheidsbeleid, want het is een vorm van people empowerment. Doordat de partners hun autonomie behouden, zijn hun zelfontplooiingsmogelijkheden aanzienlijk hoger in vergelijking met een strikter werkgever-werknemer-model.”

Van Pottelberge
Tomas Van Pottelberge, partner bij RiskSolutions

 

Hoe implementeren jullie duurzaamheid in het bedrijf?

“Als verzekeringsmakelaar zijn we een dienstenleverancier en kunnen we met enkele basismiddelen zoals een telefoon en computer al een groot deel van ons werk verrichten. Hierdoor krijgen we niet snel te maken met klassieke duurzaamheidsproblemen en blijft onze impact op het milieu beperkt. We engageren ons voor alle duurzaamheidsdoelstellingen, maar sinds het begin hebben we altijd sterk ingezet op People. Mensen vormen dan ook de kern van ons bedrijf. Intern vertaalt duurzaamheid zich onder meer in het zorgdragen voor elke medewerker. Zo kunnen we als geheel optimaal functioneren, met alle kansen tot ontplooiing en zelfrealisatie en professionele voldoening. Daarnaast informeren we onze klanten ook over de duurzaamheidscore van de verzekeringsmaatschappijen waarmee we samenwerken. Maar uiteindelijk beslissen ze zelf met wie ze in zee gaan.”

Op welke manier heeft het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) jullie geholpen met duurzaam ondernemen?

“In de eerste plaats reikt het VCDO een structuur aan. Voor onze deelname aan het traject ging het telkens om losse initiatieven en ontbrak een langetermijnvisie. Dankzij het charter ga je je acties ook evalueren en bijsturen, waardoor je uiteindelijk een toekomstvisie uitbouwt. Daarnaast is het bijzonder inspirerend en stoot je sowieso op domeinen waar je als onderneming nog verder kan groeien wat betreft duurzaamheid. Ook wij weten ondertussen waar en hoe we nog een extra inspanning kunnen leveren.”

In welk opzicht is een duurzame bedrijfsvoering op commercieel vlak een interessant gegeven?

“De commerciële gevolgen van zulke inspanningen zijn geen doel op zich. Bovendien is het niet zo dat de klanten opeens toestromen eenmaal je in het bezit bent van een sticker of label. We vinden daardoor wel gemakkelijker aansluiting bij bedrijven waar duurzaamheid ook hoog op de agenda staat. Het zorgt onmiddellijk voor een gemeenschappelijk element en dat vormt een goede basis. Ik denk dat we als VCDO-laureaat vooral naar onze leveranciers, de verzekeringsmaatschappijen, een sterk signaal sturen. Momenteel zijn we de enige verzekeringsmakelaar in België die succesvol deelnam aan het VCDO en dat zet ons echt op de kaart. Op dat vlak zijn we echte koplopers.”

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Wil jij met jouw onderneming duurzaam ondernemen? Binnen het VCDO werken we samen een persoonlijk jaaractieplan uit. We vertrekken daarbij vanuit de 5 pijlers van duurzaamheid (People, Prosperity, Peace, Partnership & Planet) en de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.

Lees hier meer over het VCDO

Proximus

Artikel uit publicatie