Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

De eenhoorn van Limburg

  • 29/09/2023

De tijd waarin we onze innerlijke festivalgoeroe laten ontwaken uit zijn winterslaap. De tenten worden afgestoft, de rubberlaarzen worden opgepoetst, en de eindeloze discussies over welke band dit jaar écht niet te missen is, barsten los. Jawel, het festivalseizoen toont ons een bruisende evenementensector en de economische wonderen die zij verrichten binnen onze economie.

Zo mag je gerust zeggen dat de evenementensector als een eenhoorn is. Je weet dat hij bestaat, maar je ziet hem zelden. Toch is hij van onschatbare waarde voor onze samenleving. Festivals zoals Pukkelpop zorgen niet alleen voor vermaak, maar ook voor een stevige financiële injectie waar zelfs de beste Belgische chocolade jaloers op zou zijn.
 

Johann Leten (Voka - KvK Limburg)


De afgelopen editie van dit internationaal befaamde muziekfestijn is een perfect voorbeeld van de economische meerwaarde van evenementen. Je kan het bijna zien als een cruciale les in micro-economie. Laten we eens kijken naar de cijfers: duizenden bezoekers die hun zuurverdiende centen uitgeven aan tickets, eten, drank en die onvermijdelijke merchandise. Het is alsof het geld uit hun portemonnee regent, rechtstreeks de economie in. En als een stevige jaarlijkse drash op Pukkelpop enige indicatie is, is het een flinke plensbui!

En laten we niet vergeten hoeveel jobs er gecreëerd worden. Van beveiligers die op de uitkijk staan voor crowdsurfende fans tot de foodtruck-eigenaars die gourmetburgers aanbieden in ruil voor een maand huur. De evenementensector is een baanmotor van jewelste. We zijn er quasi zeker van dat er ergens op de festivalweide iemand rondliep die zijn bachelorproef schreef over de socio-economische impact van festivalgras op de lokale landbouw!

Maar het gaat niet alleen om de economie. Evenementen zoals Pukkelpop brengen mensen samen, van alle leeftijden en achtergronden. Waar anders zou je een fanatieke punkrocker naast een geitenwollensokkenhippie zien dansen op de klanken van een elektronische dj? Het is als een sociale smeltkroes waar iedereen zijn verschillen opzijzet en zich verenigt in de naam van muziek en plezier. En laten we eerlijk zijn, als we niet af en toe met z’n allen uit onze dakpannen gaan op een festival, zouden we waarschijnlijk allemaal gillend gek worden.

Dus, laten we een toost uitbrengen op de evenementensector, een economische krachtpatser die onze economie kleur en een flinke boost geeft. Een sector die creatief, innovatief en flexibel is. Een sector die kansen geeft en ondanks fikse tegenslagen altijd het hoofd rechtop heeft gehouden. 

Volgend jaar, op donderdag 11 januari, organiseren we onze jaarlijkse Nieuwjaarsinvitito. Een ode aan het ondernemerschap, ook voor onze eventmannen en -vrouwen. 

Cheers!

Contactpersoon

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie