Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

De driesprong van Rendapart

  • 24/02/2022

Rendapart-Viano, producent van organische meststoffen in Aalst, maakt razend boeiende tijden mee. Vader Frans Krauch timmert met zijn drie kinderen Jan, Pieter en Catherine ijverig en simultaan aan drie grote werven: de familiale opvolging binnen het bedrijf, de grondige vernieuwing van de infrastructuur en een groeiplan in duurzame tijden. Echtgenote Kristin Doms draaide tot voor kort mee bij Rendapart-Viano maar richt haar aandacht nu vooral op het recreatieproject Domein Verbrugghen in Affligem.

foto
Van l. naar r.: Jan, Catherine, Frans en Pieter Krauch
 
Tekst Jan Van Gyseghem – foto Wim Kempenaers

Hoe het begon

Het bedrijfsverhaal van Rendapart begint met de opstart van Animalia in 1934 in Denderleeuw. Het destructiebedrijf verwerkt dierlijk materiaal voor het hele land. Het produceert dierlijke eiwitten en later – door diversificatie – ook eiwitten van haar, pluimen, bloed alsook beenderlijm en boneash. Meteen werd ook een branche in het leven geroepen van organische meststoffen.

Kort na de oorlog, in 1948, wordt het meststoffenmerk Viano gelanceerd.  Viano is vandaag nog steeds het oudste merk van organische meststoffen op de Belgische markt. 

In 1985 koopt Frans Krauch de afdeling Viano terug van het Nederlandse bedrijf dat in 1983 de zaak van zijn vader had overgenomen en verzekert zo de continuïteit van de activiteiten: productie van organische, organo-minerale en biologische meststoffen. 

Rendapart verhuist in 1985 naar Aalst. Het bedrijf produceert jaarlijks 20.000 ton organische meststoffen en realiseert een omzet van 11 mio €.  Het is één van de drie bepalende Belgische producenten. Belangrijke klanten zijn tuincentra, doe het zelfzaken en aankoopverenigingen. De helft van de omzet vindt, onder private label, zijn weg naar buitenlandse markten, vooral VK, Frankrijk, Denemarken en Nederland).

Scharnierjaren

Voor Rendapart breken vandaag opnieuw enkele scharnierjaren aan. Het bedrijf mikt ambitieus op een verdere groei en wil daarom de infrastructuur op de zone Wijngaardveld vernieuwen en verruimen. Met het stadsbestuur van Aalst bekijkt men momenteel de mogelijkheden om de stockage van voorraden (grondstoffen en eindproduct) uit te breiden en om de productiecapaciteit op te drijven, tot – op termijn – minstens het dubbele van vandaag. Daarnaast wil Rendapart-Viano werk maken van nieuwe kantoren en voorzieningen voor de medewerkers (refter, kleedkamers, EHBO-ruimte, fietsatelier, ontspanningsruimte enzovoort). Hopelijk kan Rendapart in de loop van 2022 reeds over een deel van de nieuwe infrastructuur beschikken.

Fundament in de strategie is de verdere uitbouw van het sterke merk Viano. Onder die naam biedt Rendapart-Viano een volledig gamma meststoffen, grondverbeteraars en tuin gerelateerde kwaliteitsproducten voor de land- en tuinbouw, de bioteelt en de aanleg van tuinen en groene ruimtes. Dat alles gebeurt in een tijd van groeiend ecologisch besef waarbij meer gebruik wordt gemaakt van biologische meststoffen en minder van chemische alternatieven, terwijl herbiciden al helemaal uit beeld verdwijnen.

Rendapart zet al vele jaren in op innovatie die rekening houdt met het wijzigend klimaat en omgeving. Het lanceerde SunProtect , een middel dat planten 50% meer bescherming biedt tegen de klimaatopwarming en langdurige droogte. Waterabsorberende polymeren slaan het beschikbare water in de bodem op ter hoogte van de wortels die zich dieper ontwikkelen. Hierdoor vermindert men verdamping en uitspoeling van water. De polymeren blijven tot 10 jaar werkzaam in de bodem en breken slechts langzaam af. 

In de zoektocht naar vernieuwende producten en technieken – een cyclus die tot 5 jaar vergt - werkt Rendapart nauw samen met de Universiteit Gent. Wetenschappers en experten staan mee in voor onderzoek, analyses en kwaliteitsbewaking. Een opmerkelijk resultaat van deze symbiose is de ontwikkeling van een 100% plantaardig middel dat ingezet kan worden in de bestrijding van mos en onkruid in gazons. Succesvolle innovatie is ook vaak het resultaat van samenwerking tussen bedrijven. Met het West-Vlaamse Eliet, producent van diverse tuinmachines, wordt gewerkt aan een machine voor het injecteren van het product SunProtect zodoende bestaande gazons beter te beschermen tegen periodes van langdurige droogte. In de loop van 2022 wordt een prototype voorgesteld. 

(lees verder onder de foto)

foto
Eén van de eindproducten van Rendapart. 

 

Naar Rendapart-Viano 2.0

Maar in de lobby wachten Rendapart-Viano nog enkele fikse uitdagingen. Zoals voor ongeveer alle bedrijven vandaag is het voor de Aalsterse meststoffenproducent erg moeilijk om nieuwe medewerkers aan te trekken. Daarom zet het ‘Krauchteam’ volop in op een doorgedreven automatisering en aangename werkomstandigheden; noodzakelijke inspanningen om een tewerkstelling bij Rendapart-Viano aantrekkelijker te maken. 

De gesel van fors stijgende grondstofprijzen zorgt ook in de sector van de meststoffen voor veel zenuwachtigheid. 

En laat het nu net in deze woelige tijden zijn dat Rendapart-Viano 2.0 zich aandient. Met een sterk vernieuwde bedrijfssite, de doorgedreven zoektocht naar vernieuwende duurzame producten en vooral: met het aantreden van een nieuwe generatie aan de top van het bedrijf.

Voor eigenaar en bedrijfsleider Frans Krauch (61) komt het moment in zicht om de fakkel door te geven. “Bij voorkeur binnen de familie, al behoren ook andere pistes nog tot de mogelijkheden,” weet hij. De youngsters - twee zonen en een dochter - voelen het kriebelen om meer verantwoordelijkheid op te nemen. “Het is tijd voor een nieuwe wind,” zeggen ze in koor, met een ironisch lachje op de lippen. De sfeer tussen de oudere en de jongere generatie is overigens best ok. Dat verhoogt zachtjes de druk op vader Frans om ‘zijn’ Rendapart stilaan los te laten. Frans zelf wil in de toekomst nog betrokken blijven maar klampt zich niet verbeten vast aan de drivers seat.

Zoon Jan (35) leerde het bedrijf in de voorbije 11 jaar van binnenuit kennen en nam diverse rollen op (magazijn, logistiek) om zich finaal te bekwamen in het hele productiegebeuren. Zijn broer Pieter (33) is eveneens actief bij Rendapart maar verkent buiten de context van het familiebedrijf nog andere projecten van ondernemerschap. Met zijn in de deeleconomie erkend platform Greenius verbindt hij tuinbezitters met tuinklussers (studenten) en groenprofessionals. Met 31 lentes is Catherine de jongste telg in het gezin Krauch. Zij staat momenteel in voor een aantal uitdagingen op vlak van HR en facilities binnen Rendapart.

Voor de ‘youngsters’ zijn de uitdagingen nu al duidelijk. “De zoektocht naar een aantal nieuwe medewerkers is er ongetwijfeld één van”, volgens Catherine. “Bij Rendapart-Viano vertrekken over korte tijd immers meerdere werknemers binnen een kort tijdsbestek.” Voor Pieter is consolidatie en upscaling van de activiteiten een werf voor de toekomst. “Maar dan moet Rendapart-Viano eerst uitmaken of het voor verdere specialisatie gaat dan wel voor een diversificatie van het aanbod.” Pieter nam deel aan een aantal gerichte programma’s rond continuïteit in de familie-onderneming, onder andere bij Voka. “Dat was heel nuttig.” 

Om de kinderen bij te staan zoekt Frans Krauch een overgangsfiguur als manager. “Ik ben zelf altijd een ondernemer vanuit de buik geweest. Door omstandigheden ben ik op mijn 23 abrupt aan de leiding van Rendapart-Viano gekomen. Ook al was er tien jaar lang een raad van wijzen, dat was toch een harde leerschool. Het overgangsproces kan nu rustiger verlopen, maar toch blijkt omgaan met dichte familie in deze context moeilijker dan verwacht.”
    
Rendapart-Viano zoekt een ervaren veertiger, met affiniteit voor chemie, recyclage en milieu. Iemand die meedenkt maar vooral de organisatie op poten weet te zetten en de kinderen verder ‘inbedt’.” Frans: “Wij hebben de kans nu om rustig de tijd te nemen, wij mogen ons niet vergissen. 
Wie voor een driesprong staat, maakt inderdaad best een goed overwogen keuze.

Ligt de familiale opvolging ook bij jouw bedrijf in het vooruitzicht? Bekijk zeker ons aanbod

logo

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

Volg jij ook het familiebedrijf binnenkort op?

Bekijk ons groeitraject Plato Next Generation

Meer info

Artikel uit publicatie