Skip to main content
  • Nieuws
  • De Craecker Matrijzen: een familiebedrijf pur sang

De Craecker Matrijzen: een familiebedrijf pur sang

  • 23/03/2021

Matrijzenmakerij De Craecker, drie generaties jong, wapent zich voor de toekomst met zoon Tom die de fakkel overnam van papa Luc. “Ik heb me zeker ongelukkig gevoeld, maar stap voor stap heb ik mijn weg gevonden en nu zijn we een fantastisch team.”  

foto
Tom en Luc De Craecker, zoon en vader. Binnenkort gaan de aandelen naar de zoon maar ze blijven een sterke tandem.

 

Tekst Sam De Kegel – foto Nathalie Dolmans

Matrijzenmakerij De Craecker startte in 1971 in een…garage. Roger De Craecker, matrijzenmaker van opleiding, maakte er eigenhandig matrijzen. We spreken over het conventionele tijdperk, lees: niet-computergestuurd. “Toen moest alles nog met veel geduld manueel ingepast worden”, weet Luc De Craecker, die als zoon van Roger in 1980 in het bedrijf kwam. “In die periode kochten we onze eerste CNC-freesmachine, draaibank en vonkerosiemachine.” 

In 1992 nam Luc het bedrijf over van zijn vader en in 1997 verhuisde het naar de huidige site in Oordegem. Anno 2021 maakt het familiebedrijf nog steeds vooral spuitgietmatrijzen voor klanten die op hun beurt dunwandige plastic verpakkingen voor o.a. de voedingssector produceren. Derde generatie Tom, die ondertussen acht jaar in het bedrijf actief is, toont ons een matrijs: “Dit is een schitterend technisch product. Om dit te maken heb je stielmannen nodig met een stel hersenen die bovendien heel nauwkeurig kunnen werken.” 

Matrijzen maken en testen

Bij De Craecker telt elke honderdste of zelfs duizendste van een millimeter. In hun productieruimte staat sinds een jaar een imposante spuitgietmachine om hun matrijzen te testen vooraleer ze in productie gaan bij de eindklant. “Vroeger testten we die bij de klanten, maar als er iets mis mee was, kwam ze terug naar hier. Nu kunnen we ze hier perfect testen op o.a. koellekken, braamvorming en wanddikte en aanpassen indien nodig. We doen ook meer en meer onderhoud, herstelling en revisie van matrijzen. Daarnaast voeren we veel productieondersteunende taken uit voor andere productiebedrijven. We kunnen frezen, draaien, draadvonken, laserlassen, noem maar op. Flexibiliteit en kwaliteit zijn onze voornaamste troeven. De ambitie is niet om de goedkoopste te zijn, maar om goede service te geven, dan komen de klanten terug. Ook onze kennis over staalkwaliteiten en warmtebehandelingen, is behoorlijk indrukwekkend.” 

Nieuwe matrijzen worden vaak in China geproduceerd, maar ook in Europa (Nederland, Duitsland, Zwitserland,…) is er heel wat concurrentie. “En dat zijn ook hogeloonkostlanden waarmee wij moeten concurreren. Gelukkig zijn we ook heel goed in het reviseren van matrijzen. Wij kuisen die op, maken eventueel nieuwe onderdelen en steken die opnieuw in elkaar zodat ze zo goed als nieuw weer naar buiten gaan. Daarnaast gaan we matrijzen ook optimaliseren, opdat ze sneller kunnen produceren en minder uitvallen.”
Hun matrijzen vinden vooral in België een afzetmarkt en een beetje in Nederland en Frankrijk. “Maar als we verder willen groeien, moeten we nog meer naar het buitenland trekken”, zegt Tom.

“Technisch talent vinden is de allergrootste uitdaging”

Van het voetbalveld naar de werkvloer

Hij studeerde af als handelsingenieur en volgde nog een extra master general management bij Vlerick van één jaar. “Bij Vlerick heb ik op één jaar meer geleerd dan die vijf jaar handelsingenieur”, zegt hij onomwonden. Deze jongeman heeft het hart op de tong. Op zijn achttiende was hij naar eigen zeggen vooral met voetbal, reizen en uitgaan bezig.” Wat volgt is een boeiende vader-zoondiscussie.

Tom: “Ik ben ook nooit echt gestimuleerd om in het bedrijf te komen.”
Luc: “Dat klopt niet helemaal. Mama was boos dat je niet meer in het atelier hielp.”
Tom: “Okay, ik was meer geïnteresseerd in management en bedrijfsvoering en minder in het technische plaatje, maar je hebt me toch niet echt gestimuleerd.”
Luc: “Ja, dat klopt wel.” 
Tom: “Het technische verhaal is wel superbelangrijk bij ons. Je moet je klanten vertrouwen kunnen geven en dus weten hoe alles in elkaar zit. Mijn vader is nog steeds de beste als er een probleem moet opgelost worden. 
Luc (bescheiden): “Onze mensen hebben veel ervaring, maar iemand moet de eindverantwoordelijkheid nemen.”
Tom: “We hebben ondertussen een rechterhand in onze werkplaats met een schitterend technisch talent, maar ik wil zelf ook voldoende technische bagage hebben.” 

Lees verder onder de foto

foto

Bedrijf meer sexy maken

Het hoge woord is eruit: de zoektocht naar goede medewerkers is een opgave, zoals bij bijna alle productiebedrijven. De Craecker onderhoudt goede contacten met de technische scholen uit Aalst, Wetteren, Dendermonde en Zottegem. “We rekruteren vooral uit de BSO- en TSO-richting mechanica. In Aalst heb je nog een specialisatiejaar rond matrijzenbouw. Maar daar is de uitstroom heel beperkt”, zegt Luc. “Enkele de betere komen in aanmerking om hier te komen werken. Vervolgens moeten ze willen komen en ze moeten willen blijven.” 

“Ik wil nog nauwer samenwerken met scholen”, vult Tom aan. “Veel jongeren kiezen in het vierde middelbaar om aan auto’s te gaan sleutelen. Anderen gaan voortstuderen voor een ander beroep, soms blijft er één kandidaat over voor tien bedrijven in de omgeving. Dan moet je geluk hebben. Daarom willen we extra werken aan onze employer branding, zodat jongeren ons bedrijf al kennen als ze afstuderen. Voka helpt ons hierbij goed, schrijf maar op (Tom zit in Plato Next Generation, red.). We doen echt moeite om onze mensen te soigneren. Ik wil verder investeren in een aangename werkomgeving, onze medewerkers verantwoordelijkheid geven maar evengoed schouderklopjes geven als het goed is. Elk bedrijf draagt een verleden mee. Papa is technisch heel goed, maar was minder een manager.”

Luc: “Ik was niet de strengste baas en gaf inderdaad ook te weinig schouderklopjes.”
Tom: “Nu zijn mijn vader en ik een fantastisch team omdat we elkaar aanvullen. Pas op, de eerste jaren ben ik vaak ongelukkig geweest, maar gaandeweg heb ik mijn weg gevonden.”

Aandelen binnenkort overdragen

De jongste jaren bepaalt Tom de richting die het bedrijf uit gaat. “Ik laat hem daar vrij in, maar als ik niet akkoord ben, zal ik mijn mening geven”, glimlacht Luc.  
“Ik heb altijd veel vrijheid gekregen”, lacht Tom. 

De aandelen gaan in de nabije toekomst naar zoon Tom. “Het is al twee jaar afgesproken dat ik het bedrijf ga overkopen, maar de handtekening is nog niet gezet”, glimlacht hij. “Maar ik neem inderdaad wel al de eindbeslissingen, hoewel ik niet snel iets zal doen zonder dat we beiden akkoord zijn. Ik ben al een tijd aan het sparen om de aandelen te kopen.” 

Luc: “Die handtekening wordt de komende weken wel gezet. De opbrengst van de verkoop van de aandelen komt uiteindelijk toch weer bij de kinderen terecht. Had Tom niet de intentie gehad om het  bedrijf over te nemen, dan waren we naar een externe overnemer op zoek geweest. Natuurlijk ben ik trots, maar alles heeft zijn voor- en nadelen. Als je het aan je zoon overlaat, blijf je betrokken.” 
Luc is nog dagelijks in de weer en ook zijn vrouw Mia ontfermt zich nog steeds over de boekhouding. “Met mijn moeder botsen we weleens, maar ze is enorm gedreven. Ondanks die meningsverschillen vult ze ons goed aan, ze let bijvoorbeeld veel meer op details dan ons”, zeggen ze allebei in koor. 

Lees verder onder de foto

foto

Arbeiders met bedrijfswagen

Dochter Elien heeft pedagogie en HR gestudeerd, werkt nu bij Proximus en komt niet in het bedrijf. Tom: “Ik zou het aangenaam vinden om niet ‘alleen’ te zijn, maar ze heeft geen zin. Tegen je zus kan je toch iets sneller ventileren als je je ambetant voelt. Of je hoeft niet over eieren te lopen als je iets lastigs wil zeggen. Maar het zij zo.” 

2020 was een heel sterk jaar, zowel qua omzet als winst. Er zijn voldoende machines om de productiecapaciteit verder op te drijven, maar de grootste rem is een tekort aan werknemers. “Onze sector is kapitaalsintensief, de investeringen stoppen nooit. Maar bekwame werknemers vinden, is de allergrootste uitdaging. We hebben een heel sterke vertrouwensrelatie met onze klanten. Nieuwe medewerkers moeten gepassioneerd zijn door techniek, vakwerk willen afleveren in een rendabele tijd en leergierig zijn. Ons bedrijf heeft een vlakke structuur waardoor je moeilijker kan doorgroeien. Maar wij bieden onze arbeiders bijvoorbeeld wel een bedrijfswagen aan om hen zo efficiënt mogelijk te verlonen. We moeten ze immers jaren opleiden vooraleer ze 100% meedraaien en dan willen we ze natuurlijk zo lang mogelijk bij ons houden.” 

Zelf met meerdere generaties aan de slag in het familiebedrijf? 

Stap net als de familie De Craecker in één van onze groeitrajecten en leer van andere familiale ondernemers dankzij ervaringsuitwisseling, inspirerende business cases en begeleiding door ervaren mentoren.
Meer info vind je hier

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Groeitrajecten - Internationaal Ondernemen

Volg jij ook het familiebedrijf binnenkort op?

Bekijk ons groeitraject Plato Next Generation

Meer info