Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De coronakracht van De Backer Haarden: "Solidariteit helpt ons er door."

De coronakracht van De Backer Haarden: "Solidariteit helpt ons er door."

  • 14/12/2020

Zoals velen liep De Backer Haarden ook heel wat uitdagingen tegen het lijf dit jaar. De nieuwe showroom moest plots sluiten en plaatsingen konden niet meer doorgaan. Zaakvoerder Dave Wagemans spreekt zich uit over de solidariteit die hij rond zich zag én ziet: “We rechten onze rug en houden samen vol. Het economisch vertrouwen zit nog goed, dus daar putten we ook hoop uit.”

In welke mate en op welke manier stelt deze coronacrisis jou als ondernemer op de proef? 

“In maart heb ik echt nachten wakker gelegen. We hadden net stevig geïnvesteerd in een nieuwe showroom toen plots niemand nog over de vloer mocht komen. Driekwart van onze projecten voeren we bovendien uit in bewoonde huizen, dus konden we amper nog gaan plaatsen.“

“Bij de tweede golf was de situatie helemaal anders. We behoren tot de bouwsector, dus mochten we blijven werken, op een veilige manier. De showroom is de voorbije weken dan wel gesloten, maar qua orders zie ik amper een effect, integendeel. En ook qua toeleveranciers hebben we amper problemen gekend.”

“Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik ben zelf besmet geweest, net als de personen in mijn onmiddellijke omgeving. Ik heb onderschat wat een impact dat heeft voor de mensen die er dicht bij betrokken zijn. Zelf heb ik ook vier tot zes weken nog hinder ondervonden van de besmetting, ik was vooral heel vermoeid.”

“Bovendien is er nu ook een van mijn werfleiders thuis omdat zijn partner besmet is. Hij moet dus ook in quarantaine en mag 17 dagen niet komen werken. Een man die in de voorbije tien jaar geen twee keer ziek is geweest. Maar hij mag ook niet getest worden. Dus op economisch vlak is er volgens mij nog meer efficiëntie mogelijk.” 

Ik heb veel bewondering voor alle aanpassingen die de zwaarst getroffen ondernemers hebben moeten doen. We steunen bijvoorbeeld horeca dan ook zoveel mogelijk.

Wat is het mooiste voorbeeld van veerkracht dat je tot nu toe hebt gezien, bij jezelf en bij anderen?

“In onze eigen onderneming viel mij enorm op hoe solidair de medewerkers waren met elkaar tijdens de eerste lockdown. Heel wat collega’s hebben toen de rug gerecht en laten weten dat we op hen konden rekenen. Omdat we toen heel wat projecten moesten stil leggen, moesten we ook een deel van het personeel op tijdelijke werkloosheid zetten. Er werd dan een beurtrol opgesteld zodat het hele team solidair was met elkaar en iedereen wel eens een periode thuis heeft gezeten.”

“Daarbuiten heb ik natuurlijk enorm veel respect voor de mensen die in het oog van de storm staan in de zorgsector. Als je die beelden ziet en verhalen hoort… dan moeten we niet te hard sakkeren vanuit onze nette showroom of ons kantoor. Er zijn mensen die het nu lastiger hebben.”

“Qua veerkracht vind ik ook dat de horecaondernemers zwaar getroffen werden, maar zich onderscheiden hebben door heel hun organisatie om te gooien en zich te richten op take-away maaltijden. Want dat vergt ook achter de schermen een heel andere structuur. Je moet personeel optrommelen voor slechts enkele uren, er komt nog extra administratie bij kijken en wellicht is het ook niet allemaal zo rendabel. Maar ze doen het, en daar heb ik bewondering voor. Daarom proberen we ze ook te steunen tijdens de weekends.”
 

Hoe hou je jezelf gemotiveerd en welke tips heb je voor andere ondernemers om ook in deze uitdagende tijden te blijven doorgaan? 

“80% van onze verkoop is aan particulieren. Het viel me op dat velen van hen nu heel veel thuis zitten en beseft hebben hoe gezellig het thuis kan zijn. En terwijl vakanties gesneuveld zijn, investeren velen nu het geld dat opzij stond voor vakantie, in andere zaken zoals hun huis. Het economisch vertrouwen lijkt me dus nog goed op peil te zitten. Dat lijkt me misschien wel het meest hoopgevende voor iedereen, behalve voor de reissector zelf misschien. Maar mensen durven nog steeds geld uit te geven, zeker aan zaken die hen thuis een meerwaarde opleveren. Hou dus nog vol, mensen potten echt niet alles op.” 
 

imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez