Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronabalans van SuReal: “Net gestart en zelf getroffen door het virus, toch blijven we er positief voorstaan”

De coronabalans van SuReal: “Net gestart en zelf getroffen door het virus, toch blijven we er positief voorstaan”

  • 02/11/2020

Het adviesbureau SuReal, gespecialiseerd in duurzaamheid, zal ondanks de huidige coronacrisis op het einde van de rit toch positief eindigen. Dit terwijl bedrijfsleider Sunita Van Heers zelf tijdelijk uitviel door het virus. Ze blijft evenwel positief over de toekomst van haar bedrijf. Sunita: “De waarde van ons human capital kwam extra naar boven en de continuïteit bleef bewaard.”
 

Welke impact heeft de coronacrisis op jullie bedrijf?

“Wij leggen in juni onze eerste jaarrekening af. Vanaf de start kent ons bedrijf een zeer exponentiële maandelijkse groei van 50 procent en één nieuwe aanwerving per maand. Door de huidige crisis stagneerde de groei en ervaarden we een omzetverlies van 30 procent. Er ontstond een onzekerheid bij sommige klanten, projecten werden tijdelijk on hold gezet. Ook het tempo waarin bouwprojecten op politiek-administratief vlak worden behandeld is veel lager, wat ook het tempo van de effectieve investeringen beïnvloedt. Andere klanten maakten van de gelegenheid gebruik om zaken op vlak van duurzaamheid meer in detail te bestuderen.” 

“Je zou denken dat het voor startende bedrijven net nu heel onzekere tijden zijn, maar SuReal staat zijn mannetje. Dankzij onze goede bedrijfsvoering, sluiten we ons eerste jaar nog altijd af met een mooie winst.” 

Welke maatregelen hebben jullie genomen om veilig door te werken?

“De continuïteit garanderen in een klein team was de grootste uitdaging. We versterkten de interne controle- en back-upmechanismen. Dat nu net ik, als bedrijfsleider, enkele weken uitviel door het virus heeft daarom geen drastische impact gehad op onze bedrijfsvoering. Ons hecht teamwerk en de partnerstructuur van het bedrijf heeft daar ook absoluut aan bijgedragen.”
 

De continuïteit garanderen in een klein team was de grootste uitdaging.

Sunita Van Heers

“De tewerkstelling van ons team hadden we bij het begin van de crisis op 70 procent gezet. Dit is inmiddels gestegen naar het niveau van voor de lockdown, maar het groeiscenario van voordien blijft uit. Een aanwerving die gebeurde net voor de crisis, hebben we gewoon laten doorgaan. Dat maakte het er niet makkelijker op, maar een woord is een woord.” 

“Thuiswerk is de regel voor het grootste deel van de tijd, maar teamwerk is ons ding. Er is dus een mogelijkheid om naar kantoor te komen maar er gelden de nodige regels: samen op één scherm kijken is geen optie meer, we plaatsten overal een derde scherm.”

“Om de groepsdynamiek te behouden in ons nog maar recent samengesteld team, organiseren we elke ochtend een koffiecall. We bespreken er de recepten die we maken, de series die we kijken en de boeken die we lezen, gewoon om even te kijken hoe het met elkaar gaat. Daarna gaan we over tot de orde van de dag.”

Wat was de meest creatieve oplossing die gepasseerd is om veilig doorwerken mogelijk te maken?

“Events en seminaries zijn voor onze business belangrijk. Tijdens de huidige crisis hebben we de SuReal Academy opgericht waarmee we ook nu onze klanten specifieke opleidingen kunnen aanbieden. In normale tijden zou het langer duren om dit te organiseren, nu laten we het gewoon vanop afstand doorgaan.”

Hoe kijken jullie naar de nabije toekomst? 

“Wij denken dat de huidige situatie een breder draagvlak creëert op vlak van gezondheid en duurzaamheid in gebouwen en steden. We krijgen van de vastgoedmarkt namelijk signalen dat zij dit thema belangrijk vinden. We hopen dat de overheid niet beslist om te snoeien in de incentives en dat ze blijven geloven in het belang van duurzame, gezonde en leefbare steden.”

“Een andere bekommernis uit zich op het vlak van de vergunningen. Wij hopen dat de administratieve en juridische diensten zich zo snel mogelijk kunnen aanpassen aan de huidige situatie. Als vergunningen uitblijven, worden ontwikkelaars, architecten en studieburelen on hold gezet en dat is nadelig voor de vastgoedsector.”

“Op korte termijn valt het voor ons als bedrijf nog mee omdat we een buffer hebben opgebouwd maar op lange termijn is het nog koffiedik kijken. Uit de huidige situatie blijkt dat we een enorm gemotiveerd team én zeer tevreden klanten hebben. Als het human capital én de klantentevredenheid hoog zijn, ben je beter bestand tegen crisissen en bijhorende omzetdalingen en dat geeft ons moed.”

 

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel