Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronabalans van MDL-Euregio: “Met onze 3D-printers maken we gezichtsschermen voor medewerkers en tandartsen”

De coronabalans van MDL-Euregio: “Met onze 3D-printers maken we gezichtsschermen voor medewerkers en tandartsen”

  • 27/05/2020

“Met de 3D-printers maken we gezichtsschermen die we uitdelen aan medewerkers en tandartsen. Als zij veilig kunnen werken, is dat ook veiliger voor ons”, zegt Hilde Wahlen, zaakvoerder van MDL-Euregio.

Welke impact heeft de coronacrisis op jullie bedrijf?

“Tandartsen waren de afgelopen weken alleen nog beschikbaar voor noodzakelijke tandzorg. Wij, als tandtechnisch bedrijf, hadden op de dringende interventies na dus ook geen werk meer. Dat zien we in onze omzet: die daalt met 90 procent.” 

“Ons bedrijf telt 43 werknemers. We zijn tot nu toe met vier mensen aan het werk gebleven, enkele medewerkers hebben we uit noodzaak moeten laten gaan en de rest zit thuis in tijdelijke werkloosheid. Het waren moeilijke beslissingen, maar het kon niet anders.”

Welke maatregelen nemen jullie om veilig door te werken?

“Meteen als je ons bedrijf binnenkomt, zie je een temperatuurcamera gecombineerd met een  handdesinfectiemodule. Het toestel doet een temperatuurmeting terwijl er een filmpje getoond wordt en je je handen moet ontsmetten.”

“We hebben een grondig hygiëneplan gemaakt waarin staat hoe de pauzes zullen verlopen, dat er eenrichtingsverkeer geldt in het labo en dat we deuren voorzien hebben van speciale hendels zodat je deze met je ellebogen kan openen. Wij ontsmetten ons bedrijf enkele keren per dag met een speciaal desinfectans. Elke werknemer heeft ook een persoonlijk flesje alcoholgel op zak.”

“Maatregelen nemen is één ding, ze duidelijk communiceren is iets anders. Via een Whatsappgroep houden we contact met onze mensen. We briefen hen over de maatregelen en de vooruitzichten.”
 

We moeten positief blijven. Ieder mens heeft 32 tanden, er zal dus altijd wel werk zijn in de tandheelkunde.

Hilde Wahlen

Wat was de meest creatieve oplossing die gepasseerd is om veilig doorwerken mogelijk te maken?

“We hebben onze 3D-printers tijdelijk een andere bestemming gegeven. Normaal gezien maken we er prothesen mee, nu printen we gezichtsschermen voor de medewerkers maar ook voor de tandartsen. Als zij veilig kunnen werken is dat voor ons ook veiliger: een win-winsituatie dus.”

Hoe kunnen bedrijven elkaar gedurende deze periode helpen?

“Door onze service naar de tandartsen toe te blijven garanderen, ook in deze moeilijke periode, proberen we hen te helpen. Als we een opdracht krijgen voor de herstelling van een gebit, vragen we de tandartsen om dit extra te ontsmetten, in een apart zakje te doen en in onze brievenbus te leggen. We komen niet rechtstreeks in contact met mensen, maar wel met dingen waarmee ze in contact zijn geweest. We kunnen niet alert genoeg zijn. Het is belangrijk om onze nieuwe manier van werken goed te communiceren naar de tandartsen. Via mail hebben we regelmatig contact om de richtlijnen door te geven. Zo weten zij ook wat ze kunnen verwachten.”

Hoe kijken jullie naar de nabije toekomst? 

“Na zes lange weken kwam het verlossende bericht dat de tandartsen terug mogen opstarten onder strikte voorwaarden. Nu is het nog afwachten of de mensen durven komen natuurlijk. Dit zal in tegenstelling tot de kappers en winkels een grote drempel zijn.” 

“Het belangrijkste is dat onze mensen gezond blijven. Mensen waarvan de partner ziek is, die een risicopatiënt thuis hebben of die een bejaarde ouder verzorgen, zullen als laatst terug komen werken. We moeten voorzichtig zijn. Het is een oorlog tegen een onzichtbare vijand, het enige waarachter we ons kunnen verschuilen, zijn de maskers.”

“In de 47 jaar dat het bedrijf bestaat, hebben we al wel vaker een tegenslag meegemaakt maar we komen er altijd bovenop. We zien het niet als een probleem, maar als een opportuniteit. We moeten positief blijven. Ieder mens heeft 32 tanden, er zal dus altijd wel werk zijn in de tandheelkunde.”
 

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie