Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronabalans van Lucy Chang: “Maatregelen nodig om de waardeketen weer op gang te trekken.”

De coronabalans van Lucy Chang: “Maatregelen nodig om de waardeketen weer op gang te trekken.”

  • 02/11/2020

Horecazaken snakken ernaar om weer te openen nadat ze door corona maanden moesten sluiten. “Er is duidelijkheid nodig over de steunmaatregelen. Dan kan de waardeketen terug op gang getrokken worden door aan tafel te zitten met leveranciers”, zegt Peter Michaels, zaakvoerder van Lucy Chang. 

Op 8 juni – wanneer de horeca mogelijk weer open mag –  zijn jullie meer dan twaalf weken gesloten. Hoe hebben jullie dat beleefd?

“Onze restaurants waren bijna twintig jaar lang zeven op zeven open. Dat we van de ene op de andere dag de deuren moesten sluiten, was moeilijk te vatten. Onze mensen kwamen op minder dan 50 procent van hun inkomen te staan. Voor iedereen in het bedrijf was dit een enorme aanpassing. De verschillende nationaliteiten in ons team maakten de communicatie er ook niet gemakkelijker op.”

“Wij zijn onmiddellijk op take-away overgeschakeld, met een wisselend succes en enige problematiek omtrent de maatregelen tot gevolg. Elke maatregel die we konden vinden, hebben we toegepast maar alles tot in de puntjes naleven, is een ander verhaal. Kleine keukens vormen een uitdaging in verband met social distancing en we krijgen ook nog regelmatig mensen over de vloer. Dan moet je soms als politie optreden, niet alleen naar medewerkers maar ook naar leveranciers, klanten en take-away bezorgers toe.”

Wat zijn jullie verwachtingen voor de heropstart? 

“Er wordt gesproken over allerlei maatregelen maar de meest bepalende maatregelen situeren zich op financieel vlak. Nu zijn we gesloten en weet ik tot op de euro hoeveel het mij kost. Vanaf het moment dat we terug opengaan en we niet op 100 procent draaien, zal de teller beginnen lopen. De kans dat we de put nog groter maken is reëel. Leveranciers zullen komen aankloppen terwijl we geen idee hebben hoeveel klanten we zullen ontvangen.”

“Het is niet zoals bij een bandencentrale. Als zij tijdelijk gesloten zijn, stapelt het werk zich op. Als wij onze restaurants openen, is er geen garantie dat die zich ook weer zullen vullen. Veel mensen hebben maanden een inkomensverlies gehad. Als wij terug opendoen, kan het zijn dat we ons eigen doodvonnis tekenen.”

“Niet alleen de restaurants die minder gezond waren voor de crisis maar de hele horeca heeft cash nodig. Dit om een cascade-effect te vermijden. Als duizenden horecazaken niet overeind blijven, heeft dit een enorm effect op de keten van toeleveranciers met alle gevolgen van dien: werkloosheid en schulden bij leveranciers, verhuurders en niet te vergeten de staat zelf.”

Als duizenden horecazaken niet overeind blijven, heeft dit een enorm effect op de keten van toeleveranciers met alle gevolgen van dien.

Peter Michaels

“De heropstart van 8 juni brengt heel wat onzekerheden met zich mee. Eerst moeten we de rekening gemaakt krijgen. We moeten rond de tafel gaan zitten met verhuurders en leveranciers om afbetalingsplannen te bespreken voor de openstaande schulden en betalingsafspraken te maken voor de toekomst.”  
 

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce