Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronabalans van iLumen: “Fier op de inventiviteit van onze medewerkers om toch door te werken”

De coronabalans van iLumen: “Fier op de inventiviteit van onze medewerkers om toch door te werken”

  • 23/04/2020

Stoppen? Of in de veiligste omstandigheden voortwerken? Ismaël Ben-Al-Lal legde de vraag aan zijn medewerkers voor bij iLumen, dat via technologie de opbrengst van zonnepanelen opvoert. “Ze waren enthousiast om op een veilige manier door te gaan. En ik ben er fier op hoe inventief ze dat doen.”

Welke impact heeft de coronacrisis op jouw bedrijf?

“Vergeleken met andere bedrijven mogen wij daar echt niet over klagen. Wij draaien momenteel op 84 procent van onze capaciteit. Dat is niet slecht, maar natuurlijk wel een heel verschil. Want voordien zaten wij in een groeiverhaal, dat is op dit moment helemaal anders.”

“Maar ik ben er fier op dat mijn medewerkers besloten hebben om toch veilig door te werken. Zodra we begin maart merkten dat er een lockdown kon aankomen, onder meer omdat onder andere banken al maatregelen namen, hebben we met onze mensen samengezeten. Hoe pakken we dat aan? Want onze werking intern is zoals een ketting: als daar bepaalde mensen in wegvallen, dan stopt de molen.”

“Onze opties waren dan ook: ofwel stoppen we volledig, ofwel blijven we er 100 procent voor gaan. En het is dat laatste geworden. Binnen het bedrijf waren de mensen enthousiast om voort te werken, in de veiligst mogelijke omstandigheden natuurlijk. Ik ben er trots op dat onze mensen inventief zijn en doorgaan, terwijl heel wat concullega’s helaas de handdoek in de ring moeten gooien.”

Hoe proberen jullie die veiligheid te garanderen?

“Alles wat van thuis uit kan gebeuren, moet bij ons ook van thuis uit gebeuren. Daar is geen discussie over. Zo zijn wij bijvoorbeeld ook actief op de residentiële markt. Vroeger gingen onze mensen daarvoor altijd bij de mensen langs. Nu doen onze energieadviseurs dat digitaal, via Zoom. Ook bij oudere mensen. Die bellen ze eerst op en leggen ze uit hoe ze dat precies moeten doen.”

“Het valt ons nu pas op hoeveel overbodige verplaatsingen we eigenlijk deden en hoe efficiënt zulke digitale systemen kunnen zijn. We proberen er als team het beste van te maken zodat niemand in tijdelijke werkloosheid moet gaan. En dat stelt iedereen binnen het bedrijf wel op prijs.”

80 procent van jullie omzet komt uit het buitenland. Hoe loopt dat?

“Wij zijn actief in meer dan 44 landen. Heel wat projecten zijn daar on hold gezet. Maar we gaan ervan uit dat dit tijdelijk is. Onze producten lossen immers bepaalde problemen op die zonder onze technologie niet weggaan. Allicht betekent dit dan ook enkel dat de installatie vertraging oploopt.”

“Bovendien hebben we nog veel stock in de markten waar we actief zijn, onder andere in China. Op Chinees Nieuwjaar (dat in 2020 op 25 januari viel, red.) liggen daar alle fabrieken stil. We zorgen er dus op voorhand voor dat we een bepaalde stock hebben daar. Door de berichten uit Wuhan hebben we er dit jaar nog meer opgeslagen en geleverd dan anders. Daardoor hebben we nu op dat vlak geen logistieke problemen, al krijg je door de maatregelen in bepaalde landen wel je producten niet tot bij de klanten ter plekke.”

Wat is voor jullie de grootste uitdaging op dit moment?

“We moeten duidelijkheid en perspectief hebben zodat we dit kunnen volhouden en ik mijn team kan blijven motiveren. Het is zoals bij een marathon lopen: je ziet af maar je weet dat op 42,195 kilometer de finish ligt en daardoor kan je toch doorbijten. Ik heb ook liever slecht nieuws, dat de lockdown bijvoorbeeld pas midden september helemaal kan worden opgeheven, dan geen nieuws. ”

“We moeten er ook voor zorgen dat de economie blijft draaien. In het begin van de lockdown voelde je je als werkgever bijna een crimineel omdat jouw bedrijf wel bleef draaien. Nu beginnen meer en meer mensen te beseffen dat thuis blijven zitten geen oplossing is. Dat begrip hebben we nodig, al blijft gezondheid natuurlijk altijd dé prioriteit.”

Hoe kijken jullie naar de nabije toekomst?

“Ik denk dat wij pas vanaf 2021 weer in een normale wereld zullen opereren. En dan nog zal de coronacrisis littekens hebben achtergelaten. Maar ook goede zaken. Zo merk je dat je veel vanop afstand kunt doen, wat beter is voor het klimaat en de files. En ik zie mijn dochters van 1 en 3 jaar nu meer. Er zijn dus toch ook enkele leuke dingen die ik uit deze periode wil meenemen.”

 

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd