Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronabalans van ICO Terminals: “Schoolbus ingeschakeld om medewerkers ver genoeg van elkaar te zetten”

De coronabalans van ICO Terminals: “Schoolbus ingeschakeld om medewerkers ver genoeg van elkaar te zetten”

  • 17/04/2020

De kans is reëel dat de auto die nu noodgedwongen meer dan anders in je garage of oprit moet blijven staan, door ICO Terminals aan Vlaamse bodem is gezet. Normaal gezien halen medewerkers die met busjes van de schepen, maar sinds kort is dat met een schoolbus. “Speciaal om de social distancing te garanderen”, vertelt Marc Adriansens, de topman van het bedrijf uit Zeebrugge.

Welke impact heeft de coronacrisis op jouw bedrijf?

“Als essentieel bedrijf zijn we altijd open gebleven. Tot 1 april hebben we eigenlijk ook veel werk gehad. Bij aan- en afvoer zit er altijd vertraging op het systeem. Een schip met auto’s dat uit Japan of China komt is immers zes weken onderweg. Tegelijkertijd viel de afvoer stil, omdat de auto-industrie gestokt is, en stond het hier dan ook vol.”

“Momenteel draaien we nog op een derde van onze normale capaciteit. Er zijn nog wel wat schepen uit het Verre Oosten die naar hier komen en gelost worden. Daarnaast zijn er enkele markten die nog open zijn, zoals Scandinavië, Rusland en delen van Duitsland. We hopen dat eind deze maand de export van wagens weer wat op gang gaat komen.”

Valt het mee om social distancing te garanderen op de werkvloer?

“Wij hebben een relatief eenvoudig systeem om wagens van de zeeschepen te lossen. Medewerkers rijden met een busje naar het schip, rijden daar ook mee aan boord en rijden vervolgens met een auto het schip af. Maar dat gaat nu niet meer, want in zo’n busje zitten de medewerkers te dicht op elkaar om te voldoen aan de social distancing-maatregelen.”

“En dus doen we nu beroep op een schoolbus. Daar is wel plaats genoeg. Alleen kunnen ze daar niet mee aan boord rijden. Het laatste stuk tot op het schip doen ze nu dus te voet.”

“Ook in de vehicle processing centers doen we het nodige om social distancing te garanderen.”

“Daarnaast hebben we ook voor 154.000 euro aan handgel en materiaal om de handen te wassen gekocht. Dat is dus heel wat.”

Wat is jullie grootste bezorgdheid op dit moment?

“Deze periode overleven. We gaan nu zwaar in het rood. Want de vaste kosten blijven grotendeels: concessies die we betalen aan de haven, allerlei taksen. Het zou goed zijn mochten we opschorting van betaling krijgen.”

“En ook die social distancing behouden. We doen daar alles aan, maar het vergt constante discipline om het vol te houden.”

“Binnen de Europese beroepsvereniging ECG (The Association of European Vehicle Logistics) houden we elkaar wel goed op de hoogte. We werken er ook aan om reglementering op te stellen binnen Europa over hoe er gewerkt kan worden met corona: met social distancing, handschoenen, mondmaskers, het constant reinigen van touchscreens, enzovoort. We hopen zo tot best practices te komen.”

Er gaan stemmen op om meer in te zetten op lokale economie en productie. Is dat een bedreiging voor jullie?

“Wij leven van import en export. Al onze klanten zijn internationaal. Voor ons is het dan ook cruciaal dat de Vlaamse economie zo open mogelijk blijft.”

Hoe kijken jullie de nabije toekomst tegemoet?

“We gaan ervan uit dat we de komende drie maanden nog aan 30 procent zullen draaien, en hopen daarna vanaf de zomer op te schalen naar 80 procent van onze capaciteit. We staan veel in contact met Japan en weten dus wat er van daar naar hier zal vertrekken. Maar het is dan ook de vraag hoe de autoverkoop zal evolueren, en of die vraag weer zal aantrekken.”

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie