Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronabalans van Historalia: “Gelukkig een goede reserve opgebouwd”

De coronabalans van Historalia: “Gelukkig een goede reserve opgebouwd”

  • 09/04/2020

Weinig sectoren zullen zo lang in de greep van de lockdown zitten als events, beseft organisator Simon de Merode van Historalia. “Ik ben gelukkig altijd voorzichtig geweest met mijn inkomsten en heb een goede reserve opgebouwd. Daar kan ik nu mijn personeel mee betalen en raak ik de winter door.”

Welke impact heeft de coronacrisis op jouw business?

“Ik organiseer events in het kasteel van Westerlo, en die business is volledig weggevallen. Deze zomer staat er bij ons in augustus een groot zomerspektakel gepland over de Belgische revolutie, waarvoor we 30.000 toeschouwers verwachten.”

“Deze maanden, zeker bij mooi weer, zijn dé topmaanden om tickets te verkopen. Normaal gezien vliegen er 100 per dag de deur uit, aan gemiddeld 50 euro per stuk. Maar sinds 11 maart hebben we niets meer verkocht. In tegenstelling tot de horeca zijn wij als productiehuis niet officieel gesloten, maar wij zijn dus wel virtueel dicht.”

Wat betekent dat financieel?

“Sinds eind maart met taks shelter investeerders die hebben afgehaakt ben ik zeker een half miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Gelukkig zit je bij events in een betere uitgangspositie dan bijvoorbeeld een horecazaak. Je verkoopt immers je tickets voor je je kosten maakt.”

“Gelukkig heb ik ook een goede reserve aangelegd. Ik ben altijd voorzichtig geweest met mijn inkomsten, al zeiden anderen mij: ‘Investeer je geld toch weer in je bedrijf’. Met die reserve probeer ik ook mijn medewerkers te betalen. Hier staat niemand op tijdelijke werkloosheid.”

Wat is jouw grootste bezorgdheid op dit moment?

“De onzekerheid. Wanneer mogen wij terug aan het werk? Hoe lang gaat dit nog duren? De sector van de events was de eerste om te sluiten en zal allicht de laatste zijn die weer open gaat.”

“En op welke manier zullen we mogen voortwerken na de lockdown? Bij onze spektakels staan de stoelen 60 centimeter uit elkaar. Als dat 1,5 meter moet zijn, is onze rendabiliteit weg. Wij worden dan een verlies firma.”

“Het is ook maar de vraag of mensen ook het vertrouwen zullen hebben om weer in een publiek van 1.000 man te gaan zitten. Bloemen kopen of een iets te gaan drinken zullen ze allicht sneller weer doen, maar naar grote events gaan? Ik twijfel daar aan.”

“En dan zijn er nog alle leveranciers en zelfstandigen waar wij mee werken, zoals cateraars en tribunebouwers. Voor hen is dit écht een catastrofe. En je moet niet onderschatten over hoeveel jobs dat gaat.”

De federale regering heeft een groep van experts aangeduid die een exit uit de lockdown moeten uitstippelen. Wat verwacht je daarvan?

“Ik hoop dat er voor 15 april duidelijke richtlijnen komen over wat er wel en niet kan qua events gedurende de zomer. Valt de hele zomer weg, dan vrees ik niet zozeer voor mezelf maar wel voor de zelfstandigen zoals regisseurs en stagemanagers die we bij onze projecten inschakelen. Want die kunnen doorgaans niet terugvallen op reserves.”

“Ik wil mijn reserves gebruiken om de zwakste van onze leveranciers te steunen maar moet eerst  duidelijkheid over de toekomst hebben.”
 

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

imu - vzw - Rode Kruis
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - ovam