Wat als je een arts wil zien maar het moeilijk is om je naar het kabinet te verplaatsen? Axa Belgium heeft een oplossing: een platform waar je eenvoudig een videoconsultatie kan krijgen. “In de strijd tegen corona stellen we dat nu tijdelijk gratis open voor iedereen”, zegt Karel Coudré van Axa Belgium.
Jullie platform heet ‘Doctors Online’. Vanwaar dit initiatief?
“Midden vorig jaar zijn we hiermee gestart voor onze collectieve hospitalisatieverzekeringen, dus bij werkgevers die zo’n verzekering aanbieden aan hun werknemers. Verzekerden kunnen hierbij de klok rond en zeven dagen op zeven contact opnemen voor een videochat met een arts.”
“We merken namelijk dat de vraag naar digitale oplossingen in het kader van medische consultaties toeneemt. Het is niet voor iedereen altijd even makkelijk om zich te verplaatsen tot bij een arts. Denk maar aan mensen die in ploegen werken, of een alleenstaande ouder met kinderen. Of neem nu dat je in het buitenland zit. Daar kan je ter plekke niet altijd in je eigen taal geholpen worden.”
“Maar ook in situaties zoals nu, met de coronacrisis, heeft zo’n platform zijn nut. Vandaar dat we besloten hebben ‘Doctors Online’ tijdelijk gratis open te stellen van 9 tot 18u en dat 7 op 7 voor iedereen die moeilijk terecht kan bij zijn vaste huisarts naar aanleiding van deze pandemie. Voorlopig loopt dat tot het einde van de paasvakantie, maar we bekijken om dit te verlengen in functie van het verloop van de crisis.”
Hoe werkt het precies?
“Mensen kunnen naar axa.be surfen en vinden daar een telefoonnummer van ons callcenter om een afspraak vast te leggen voor de videoconsultatie. Daarna krijgen ze via sms of mail een link om door te gaan naar de virtuele wachtkamer. Op het afgesproken uur start de arts de videoconsultatie. Meer dan een computer, laptop, tablet of smartphone met internet en een camera heb je niet nodig.”
“De artsen zijn trouwens externen, en staan dus niet op de loonlijst van Axa. We hebben natuurlijk wel heel wat dokters in ons netwerk via Axa Assistance, onze bijstandsdienst.”
Maken er veel mensen gebruik van?
“In België gaat het om al om enkele honderden gebruikers, in Frankrijk zitten we na drie jaar aan 20.000 per jaar. “Het is via video consultatie uiteraard niet altijd mogelijk om alle onderzoeken te doen. In 70 procent van de gevallen kan de gebruiker vanop afstand geholpen worden. 10 procent moet naar de spoed en wordt daar dan uiteraard naar doorverwezen. Bij de overige 20 procent is bijkomend fysiek onderzoek nodig.”
“In evaluatiescores zien we dat de dienstverlening erg op prijs wordt gesteld. 9 op 10 gebruikers geven ook aan dit graag opnieuw te doen.”
Kan de coronacrisis mensen een duwtje in de rug geven om meer gebruik te maken van dit soort digitale initiatieven?
“Je ziet dat er zich in de samenleving op dit vlak een evolutie aan het aftekenen is. Kijk maar naar telewerk, waar we nu massaal naar zijn overgestapt door de coronacrisis. Er is steeds meer openheid voor dit soort diensten. Bovendien is er een grotere vraag naar flexibiliteit en beschikbaarheid.”
“Digital health is dan ook een evolutie die zich steeds meer zal doorzetten, en zal ook ingebed geraken in het kader van de sociale zekerheid. Zo zijn er stappen gezet in het kader van deze crisis om tele- en videoconsultatie toe te staan en ook terug te betalen.”
“Maar Axa is ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië actief. In België kunnen we nog stappen vooruit zetten op het vlak van digital health, maar je ziet dat men overal toch in dezelfde richting aan het evolueren is. Tele- en videoconsultaties is een trend die zich ongetwijfeld nog zal doorzetten.”