Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

De blik van Charlotte

  • 27/02/2023

Ik heb een job met impact, daar haal ik energie uit. Werken met ondernemers, hen in contact brengen met anderen én hen zien groeien in een traject. Fantastisch!

De maand van de nieuwjaarsrecepties en goede voornemens sloten we ondertussen af. Laat februari de maand zijn van de ondernemende families. Een groep waar ik mij dagelijks voor inzet en mij enorm verbonden mee voel. Kan ook niet anders als telg van een ondernemende familie (grootvader, ouders, nonkels en tante zijn/waren ondernemers) die zelf zes jaar in het familiebedrijf actief was.

"Familiebedrijven zijn crisisbestendiger."

Op 10 februari staat de jaarlijkse Voka Family Business Happening op de planning. Met een thema dat ons allen aanbelangt: de economische vooruitzichten in deze crisistijd. Niet om de sfeer te bederven, wel om onze familiebedrijven een hart onder de riem te steken. Familiebedrijven zijn immers crisisbestendiger. Anders dan andere ondernemingen hebben familiebedrijven de neiging om geld in de firma te houden. Waarom? De langetermijnvisie staat centraal en een natuurlijke aversie van vreemd vermogen. Daardoor hebben familiebedrijven momenteel een streepje voor. Dit eigen vermogen vormt immers een mooie buffer in moeilijkere tijden waardoor de continuïteit van de onderneming niet in het gedrang komt.

de blik van charlotte

In schril contrast staat de voorbereiding op de familiale overdracht. Uit een studie van Belfius bij 45.000 familiebedrijven blijkt dat vier op vijf familiebedrijven onvoldoende voorbereid is op een generatiewissel. De grote meerderheid van de bedrijven (80%) staat nochtans binnen tien jaar voor zo’n noodzakelijke overdracht. De overdracht van het bedrijf is een sleutelmoment dat je goed moet voorbereiden, idealiter vijf tot tien jaar voor je effectief denkt te stoppen. Dat doe je best samen, met alle generaties aan tafel, op een plek waar je verschillende opties in alle openheid kan bespreken. Het Voka Familio-traject dat binnenkort opstart, biedt precies dat aan.

Charlotte Pollet

Adviseur familiebedrijven en snelle groei

Full bio of Charlotte Pollet

Artikel uit publicatie