Skip to main content
  • Nieuws
  • "De bange boze kiezer is eigenlijk net ambitieus"

"De bange boze kiezer is eigenlijk net ambitieus"

  • 18/09/2019

Gaan we angstige jaren tegemoet? Ja, menen sommigen op basis van de verkiezingsuitslag. Maar politiek filosofe Tinneke Beeckman ziet dat anders. "Er wordt gezegd dat de kiezer bang en boos is. Maar ik vind het net goed dat mensen zeggen: 'Politici, jullie doen het niet goed genoeg.' Achter die angst gaat wel ambitie schuil."

We zijn nog nooit zo welvarend geweest, maar toch zijn we bang en boos

Alle statistieken wijzen erop dat we het eigenlijk nog nooit zo goed hebben gehad, maar toch laten we protest horen in het stemhokje.

"Het gaat vooral over: gaan mijn kinderen het nog zo goed hebben als ik? En dat is een terechte bekommernis. Het onderwijs is daar een goede indicator voor. Wij zijn in Vlaanderen altijd heel fier geweest op ons onderwijs, dat er mee voor heeft gezorgd dat we zo'n kwantumsprong konden maken. Als er dan berichten komen dat de kwaliteit daarvan daalt, dan genereert dat angst."

We gaan angstige jaren tegemoet?

"Achter die angst zit ook een bekommernis. Het is goed dat we cijfers die aantonen dat de leesvaardigheid daalt niet trivaliseren. Ik vind het goed dat mensen zeggen: 'Dat is niet goed genoeg.' Er zit dus ook wel een ambitie achter die angst en dat is gezond. Dat is een energie waar je iets mee kan doen. Maar die gevoelens worden vaak snel weggezet vanuit de politiek. Wij zijn de redelijke politici, en de ander zijn irrationeel. Tja, als je zo betuttelend wordt toegesproken, stop je met luisteren."

Mensen mee krijgen wordt de komende jaren cruciaal, want we staan voor grote maatschappelijke uitdagingen. Hoe zorgen we voor genoeg draagvlak?

"Mensen zijn héél individualistisch geworden. Terwijl burgerschap vaak iets van jou vraagt dat je als individu niet wil doen. Het individu in mij verlangt bijvoorbeeld naar een groot huis met een zwembad, terwijl de burger in mij weet dat je daar wegens de klimaatverandering beter niet voor kiest. Of dat je zoekt naar energiezuinige technieken in plaats van een leven te leiden dat kosten genereert voor de volgende generatie. Als je wel zo'n concept van burgerschap hebt, dan kan je veel van mensen vragen. Ik denk ook niet dat mensen per definitie niets willen inleveren, maar ze moeten het gevoel hebben dat een gedeelde inspanning is die iedereen ten goede komt."

In de Voka Tribune 'Durven doorbreken' leggen we haar nog andere paradoxen van nu voor.

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

IMU Multiburo
Imu Salesforce
ING
SD  Worx