De stijgende rentevoeten en de spectaculair gestegen prijzen voor bouwmaterialen ten spijt, mogen doemdenkers evenwel niet het einde van de vastgoedwereld as we know it doen vrezen. Akkoord, de huidige context maakt het er ook de vastgoedinvesteerders en -ontwikkelaars niet gemakkelijker op. Deze moeilijke omstandigheden komen dan nog eens bovenop de schaarste aan ruimte waarmee ze al járen worstelen.
Anderzijds leest u op de volgende pagina’s wel dat ondernemers desondanks nog steeds bereid zullen zijn om te investeren in vastgoed, op voorwaarde dat het dan kwalitatief in orde is. Niet alleen om de gebruikers het werken zo comfortabel en gezond mogelijk te maken, maar ook om de energiefacturen beheersbaar
te houden.
Volgens cijfers van vastgoedspecialist CBRE beschikt Antwerpen momenteel over zo’n 2,2 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte. Goed 1,59 miljoen vierkante meter doet al minstens vijftien jaar dienst, terwijl slechts 190.000 vierkante meter – of amper 8,7 % daarvan – hoogstens vijf jaar in gebruik is.
De vraag op de Antwerpse markt staat dus in schril contrast met het aanbod, wat zich ook duidelijk vertaalt in de prijzen. En aangezien die niet het grote punt vormen, is het duidelijk dat er iets moet gebeuren wil Antwerpen op vlak van kantoren economisch relevant blijven.
Een ontwikkeling als de Slachthuiswijk toont aan dat investeerders alvast klaarstaan om een haast verloederd stadsdeel nieuw leven in te blazen. De cijfers maken duidelijk dat het potentieel er onmiskenbaar is om op het elan te kunnen verdergaan. Maar dan moét de lat, of gezien de sector nog toepasselijker de balk, op verschillende terreinen letterlijk hoger. Zo moet de stadsadministratie klaar zijn voor een nog hogere golf van vergunningsaanvragen in de komende jaren, zodat ontwikkelaars zo goed mogelijk op de vraag kunnen inspelen. Een groter draagvlak voor duurzamer bouwen door de hoogte in te gaan, is eveneens broodnodig. Als men in Nederland die boodschap blijkbaar al goed begrepen heeft, mag een wereldhaven nauwelijks 100 kilometer verderop niet achterblijven.
Vandaag levert Blue Gate Antwerp al het bewijs dat een visie rond projecten met meerdere bouwlagen en optimalisatie van bestaande sites wereldspelers als Amazon kan charmeren. Een ernstige crisis mag je niet verloren laten gaan, zo hoor je maar al te vaak. Maar in de vastgoedwereld is die uitspraak nu
echt wel op zijn plaats. Want terwijl vastgoed bij de financiële crisis nog de trigger was, wijst alles erop dat het nu net een deel van het medicijn kan zijn. Alleen moet dat dan wel ook worden voorgeschreven.
‘De cijfers maken duidelijk dat het potentieel er onmiskenbaar is om op het elan te kunnen verdergaan.’
Luc Luwel