Al 35 jaar lang is De Ceuster uit Lommel een gevestigde waarde als leverancier van bouwkranen en werfmachines. In 2019 nam zaakvoerder Davy De Ceuster – tweede generatie – de fakkel over van zijn vader. De voorbije decennia timmerde de bouwkraanverdeler flink aan de weg. We vroegen Davy hoe hij en zijn team omgaan met de impact van de coronacrisis op de business.

Aan de slag in heel België
Mijn vader Yvo richtte De Ceuster in 1986 op, ”blikt Davy terug. “Vandaag zijn we de exclusieve Benelux-verdeler van bouwkranen van het Italiaanse merk Gru Dalbe. Met een team van 25 medewerkers verkopen en verhuren we kranen, aangevuld met de nodige service en het transport van en naar bouwwerven. Met een vloot van ongeveer 150 kranen in verhuur zijn we aan de slag op werven in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant. Vanuit ons nieuwe kantoor in het Naamse Fernelmont bedienen we sinds kort ook Waalse klanten.”
Alle hens aan dek
De Ceuster is dus zowel een verhuur-, verkoop- als servicebedrijf, en dat zorgt voor lange werkdagen op de werkvloer. “Het voorbije jaar was het alle hens aan dek”, bevestigt Davy. “Door de combinatie van een heroplevende bouwmarkt, schaarse werkmiddelen, laattijdige toezeggingen door leveranciers en overbelaste transporteurs moest ons team enkele versnellingen hoger schakelen om klanten uit de nood te helpen. Opvallend is dat klassieke driemaandelijkse huurtermijnen voor bouwkranen oplopen tot zes à acht maanden. Bovendien merken we dat bepaalde aannemers hun bouw-ploegen voorzien van dubbel geleverd materiaal, om zo te anticiperen op mogelijke leveringsproblemen en werkonderbrekingen op de werf.”
De impact van corona
Het voorbije jaar stelde Davy vast dat de coronacrisis leidde tot sputterende productielijnen en bijbehorende tekorten in materialen en componenten. “Corona was voor ons een grote uitdaging, omdat het gros van onze leveranciers in Lombardije gevestigd is. Die Italiaanse regio werd hard getroffen door het virus. Door ernstige verstoringen in het logistieke proces zagen we het Just In Time-principe flinke klappen krijgen. Vandaag focussen we op forecasting, met het maximaal in stock nemen van materialen. Zo willen we stockbreuken en grote prijsstijgingen vóór zijn. In elk geval zetten we steeds meer in op stockoptimalisatie, waarbij we nauwgezet opvolgen welke van onze productsegmenten het meest succesvol zijn.”
"Binnen De Ceuster doen we al het nodige om onze ervaren en geroutineerde vakmensen aan boord te houden."
Maximale bescherming eigen medewerkers
Niet enkel op voorraden en prijzen had de coronapandemie een grote impact. Ook voor de eigen medewerkers had de uitbraak van het virus ingrijpende gevolgen. “Tijdens de lockdowngolven hebben we kort op de bal gespeeld, met onder meer een sluitingsperiode van twee weken”, bevestigt Davy. “Zo slaagden we erin om de kans op besmetting minimaal te houden. Via een doorgedreven risicoanalyse ondernamen we verder actie. In ons bedrijf zijn heel wat ervaren vakmensen aan de slag, en die jarenlange expertise wil ik koste wat het kost aan boord houden. Het vinden van goede vaklui is vandaag zeer moeilijk. Zonder gemotiveerde en ervaren medewerkers kunnen we ons goedgevulde orderboekje niet efficiënt afwerken.”
Transitie naar modern leiderschap
Ondanks alle inspanningen kon Davy niet verhinderen dat sommige medewerkers De Ceuster verlieten. “Corona was voor sommigen de trigger om zich professioneel te heroriënteren. Hopelijk kunnen we hen op korte termijn ver vangen door young potentials. Onze eigen hr-verantwoordelijke Lauren zet mee haar schouders onder begeleidings- en opleidingsinitiatieven om talent aan boord te halen en te houden. En als zaakvoerder wil ik zelf ook mijn steentje bijdragen aan een zo aangenaam mogelijke werkomgeving voor zowel jonge als oudere collega’s. De transitie naar modern leiderschap vind ik vandaag trouwens een van de grootste uitdagingen. Tijdens mijn studies als boekhouder kwam dit thema niet aan bod. Ik doe er alles aan om mijn kennis hierover grondig bij te spijkeren en in de praktijk om te zetten.”
Voka inspireert
Die kennis doet Davy onder meer op tijdens de netwerkactiviteiten en opleidingen van Voka – KvK Limburg. “Deze events inspireren me volop. Momenteel neem ik deel aan het netwerk bedrijfsleiders en Plato. Ik zie alleen maar positieve punten: bij collega ondernemers kan ik bepaalde zakelijke ideeën aftoetsen, ik kan mijn eigen ervaring doorgeven aan jonge ondernemers én ik leer boeiende freelance trainers kennen die we kunnen inschakelen voor onze interne opleidingstrajecten.”