Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Davigel kiest met nieuwe naam en extra aanbod voor de vlucht vooruit

Davigel kiest met nieuwe naam en extra aanbod voor de vlucht vooruit

  • 03/12/2021

De voedingsgroep Davigel, met Belgische vestiging in Bornem, staat voor spannende maanden. Het bedrijf gaat de komende acht maanden zijn gamma van 2.600 producten meer dan verdubbelen tot een catalogus met 6.000 referenties. “Het zijn spannende tijden”, zegt Tom Desmet, Country Director België bij Davigel. “Maar door de uitbreiding van ons productgamma zorgen we ervoor dat we als toeleverancier meerwaarde blijven bieden.”

Davigel is een van oorsprong Franse onderneming (het bedrijf maakt vandaag deel uit van de
Amerikaanse groep Sysco) die uitgroeide van een klein familiebedrijf tot een voedingsgroep met meer dan 60.000 professionele klanten in verschillende Europese landen. Het bedrijf produceert voedingswaren voor professionele eindgebruikers, zoals restaurants, cateraars en grootkeukens (in bedrijven, ziekenhuizen, scholen, ...). “Het Belgische filiaal is gelegen in Bornem”, licht Tom Desmet toe. “We verzamelen op die logistiek zeer interessante locatie de producten voor de Belgische markt die klaargemaakt worden in onze eigen productieateliers in Frankrijk. Enkel de typisch Belgische producten, zoals bijvoorbeeld stoverij of balletjes in tomatensaus, produceren we op een kleine site in Veurne. Het feit dat Davigel werkt met eigen productieateliers onderscheidt ons van heel wat concurrenten, die meestal gewoon ‘fournisseurs’ zijn. Dankzij die eigen productie kunnen wij afwisseling en innovatie bieden. We hebben alle stappen – ontwikkeling, aankoop, productie, verkoop én levering tot in de keuken – in eigen handen.”

Totaalbeleving

Ongeveer 75% van de productie van Davigel is bestemd voor de commerciële restauratie, de overige 25% gaat naar de institutionele restauratie. “Dat wil zeggen dat productvernieuwing – zeker voor de restaurants - heel belangrijk is”, vertelt Tom Desmet. “Wanneer mensen op restaurant gaan, willen ze iets speciaals op hun bord zien. Gasten verwachten niet alleen kwalitatief en lekker eten, het moet er ook goed uitzien en een totaalbeleving bieden. We ontwikkelen daarom gemiddeld tussen de honderd en honderdvijftig nieuwe creaties per jaar. Ons aanbod gaat van aperitiefhapjes, voorgerechten, fijne vleeswaren, schaal- en weekdieren, vis, vlees en gevogelte tot desserts. Veertig procent van dat aanbod bestaat uit verse producten of bereidingen, zestig procent is vriesvers. En in al deze categorieën kunnen de klanten kiezen tussen onbewerkte, gedeeltelijk bewerkte of afgewerkte producten. Wel is het bij de meesten van onze referenties de bedoeling dat de koks er zelf nog creatief mee aan de slag gaan. Wij denken mee, doen suggesties, maar het is uiteindelijk de kok die de verschillende smaken en grondstoffen combineert tot een topgerecht.”

Sysco Belgium

Maar de volgende maanden staat Davigel dus voor een grote uitdaging. “De coronacrisis heeft een zware impact
gehad – en heeft die nog steeds – op onze sector”, zegt Tom Desmet. “Heel veel van onze klanten moesten verplicht sluiten en draaien sinds de heropeningen op een veel lager pitje. Ook bevoorrading is een groot probleem. Grondstoffen die we nodig hebben, geraken gewoon niet bij ons. Waardoor we heel wat van onze referenties lange tijd niet konden aanbieden en sommige nog steeds niet. Hierdoor is onze omzet tijdens
de coronacrisis van 22,5 miljoen euro teruggevallen naar 10 miljoen euro.”
Voor het bedrijf is het dus zaak om niet bij de pakken te blijven zitten en te kiezen voor de vlucht voorwaarts. Dat doen ze met een gigantische uitbreiding van het aanbod en een nieuwe naam: vanaf juli 2022 zal het bedrijf - om de band met het Amerikaanse moederbedrijf duidelijker in de verf te zetten - verder gaan onder de naam Sysco Belgium. “In heel veel horecazaken staan de budgetten onder druk”, weet Tom Desmet. “Het is voor hen belangrijk om aan een goede prijs-kwaliteitsverhouding te kunnen inkopen. Daarnaast is het in de horeca ook een groot probleem om personeel te vinden. In veel restaurants is het daarom nog meer dan vroeger nodig om met voorbereide producten te werken. Om zo goed mogelijk aan de noden te kunnen beantwoorden, breiden we onze catalogus stevig uit. We gaan van 2.600 referenties naar 6.000. Op die manier willen we zo veel mogelijk een one-stop-shop voor onze klanten worden. Hierdoor kunnen ze hun aankopen perfect plannen en dankzij onze eigen productieateliers en vrachtwagenvloot leveren we snel en betrouwbaar. Op die manier kunnen wij hopelijk snel de draad van voor corona weer oppikken en helpen we onze klanten nog meer dan vroeger om een volledige maaltijd in de beste culinaire traditie op tafel te brengen.” 

 

Tom Desmet volgde dit jaar bij Voka de MBA Highlights om businessmodel en strategie op punt te zetten. Ook in 2022 organiseert Voka het prestigieuze traject in samenwerking met Solvay Business School.

Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie