Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • The Data Forest: data-analyse met een groen hart

The Data Forest: data-analyse met een groen hart

  • 02/10/2023

Na een boeiende loopbaan als financieel analist bij Melexis hield Michiel Mechelmans begin 2022 The Data Forest boven de doopvont. De missie van deze start-up? Op basis van datavisualisatie ondernemers en managers de bomen door het bos doen zien in hun bedrijfsgegevens. Mét een hart voor de natuur, want voor elk gefactureerd uur plant The Data Forest vijf bomen in Afrika.

Wie op zoek is naar een expert in datavisualisatie en BI-rapportering, is bij Michiel Mechelmans aan het goede adres. Al bijna vijftien jaar leeft hij zich professioneel uit in dit vakgebied, waarvan de voorbije zes jaar als financieel analist aan boord van de Belgische technologieparel Melexis. “Toen het begin 2022 kriebelde om mijn ondernemersdroom waar te maken, kwamen mijn opgebouwde kennis en ervaring in rapportage-architectuur uitstekend van pas”, zegt Michiel. “Met The Data Forest wil ik samen met mijn drie medewerkers techniek en business met elkaar verzoenen. Dankzij mijn professionele ervaring in het ondernemingsleven kan ik goed inschatten waarvan bedrijfsleiders en managers wakker liggen op het vlak van data-inzicht.”

Scherp oog voor visualisatie

Dat Michiel en zijn driekoppige team zowel de technische als businesstaal spreken, is dus zeker een belangrijke troef. “We leven ons uit in het ontwerpen van creatieve en gebruiksvriendelijke BI-oplossingen voor onze klanten”, aldus Michiel. “We willen ons onderscheiden door sterke analytische vaardigheden én een scherp oog voor visualisatie. Maar daar blijft het niet bij! Want met onze start-up willen we ook een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving. Dat doen we via het planten van bomen in verschillende Afrikaanse landen.”
 

Michiel Mechelmans, The Data Forest
Michiel Mechelmans, The Data Forest


Een boompje opzetten over duurzaam ondernemen

Het zaadje voor deze duurzame aanpak werd geplant toen Michiel de zoekmachine Ecosia gebruikte en vaststelde dat dit bedrijf één boom per twintig zoekopdrachten plant. Toen ik vader werd, begon ik na te denken over hoe ik als kersverse ondernemer ook mijn steentje kan bijdragen aan een gezondere en groenere wereld.”

Het resultaat? Per gefactureerd uur plant The Data Forest vijf bomen in Afrika. “Sinds onze start – anderhalf jaar geleden – staat de teller op ruim 12.200 bomen”, zegt Michiel trots. “Tegen 2030 willen we in totaal 100.000 bomen aanplanten. Dit doen we in samenwerking met de ngo Trees for the Future, die op het Afrikaanse continent op zoek gaat naar gebieden die herbebost kunnen worden. Onze actie levert trouwens niet alleen meer groen op, maar ook extra inkomsten voor plaatselijke inwoners. Trees for the Future leidt hen immers op om bomen te planten en te verzorgen, zodat het fruit verkocht kan worden.” 

Klaar voor de toekomst

De combinatie van creatieve rapporteringsoplossingen bedenken, ondernemers helpen en voor de natuur zorgen maakt van Michiel een gelukkig man. “Na amper anderhalf jaar hebben al heel wat grote bedrijven bij ons aangeklopt”, zegt hij. “Van op de Corda Campus timmeren we verder aan de weg, klaar om successen te vieren en veerkrachtig om te gaan met mogelijke tegenslagen. Dankzij de netwerkactiviteiten van Voka Limburg – zoals het recente Zomerkasteelfeest waarop ik aanwezig was – omring ik me trouwens met gelijkgestemden met wie ik zakelijke ervaringen en ideeën deel. En ook dankzij het Bryo ScaleUp-traject verzamel ik heel wat inspirerende tips en adviezen.”

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie