Skip to main content
Map

Data als sleutel tot remedie

  • 26/06/2019

Georges De Feu en Dries Hens van LynxCare zijn twee jonge ondernemers met een duidelijke missie: de gezondheidszorg verbeteren door meer inzicht te krijgen in de huidige hoeveelheid van data. Ze bouwden daarvoor een software-platform dat ze volop aan het implementeren zijn in ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Ze houden daarbij een duidelijk doel voor ogen: zorgen dat de patiënt de beste zorg krijgt, gebaseerd op begrijpbare data.

Tekst: Jolien Vandeven – Foto’s: Dirk Leemans

Meten is weten

Laboresultaten, verslagen van consultaties, onderzoeksresultaten… het dossier van één patiënt is al snel honderden pagina’s lang. Als je al die patiëntendossiers optelt bij alle data rond facturatie, tarificatie enzovoort dan kom je al snel aan zo’n gigantische hoeveelheid van informatie dat het onbegonnen werk is om daar enige conclusies uit te trekken. LynxCare wil dat veranderen. Georges: “In principe zou elk departement van een ziekenhuis zich moeten baseren op historische data om zijn zorg continu te verbeteren. Maar die hoeveelheid van data is vandaag de dag zo groot, dat je dat niet manueel kan doen. Je moet dat proces dus gaan automatiseren. En dat is wat LynxCare doet. Wij gaan de data van een ziekenhuis verzamelen via een beveiligde verbinding en die zo verwerken dat je er begrijpbare inzichten uit kan trekken om de zorg en de efficiëntie van je ziekenhuis te verbeteren.” Dries: “Als arts wil je je patiënt duidelijk kunnen inlichten over de risico’s van een bepaalde operatie. Vroeger was het als ziekenhuis onbegonnen werk om binnen je eigen data die risico’s te destilleren. Dankzij onze software kan dat wel. Zo kan je op basis van je eigen patiëntenpopulatie bijvoorbeeld beslissen om een bepaald soort medicatie niet meer te geven na een operatie, omdat data aantoont dat dat meer risico geeft op bloedingen.”

lyncare

Het platform van LynxCare zet ook een grote stap richting gepersonaliseerde zorg. Dries: “In de toekomst gaan we meer en meer evolueren naar zorg die helemaal op maat is van de patiënt. Door ons platform kan je als ziekenhuis binnen je patiëntenpopulatie verschillende types van patiënten gaan bepalen. Daardoor kan je de zorg per ‘soort’ patiënt gaan aanpassen. Zo was er in mei een symposium in Roeselare rond cardiologie. Dankzij onze software heeft de cardiologie-afdeling van een van onze klanten hun procedures van dichtbij kunnen monitoren. Daaruit kunnen ze nu afleiden welke stent ze het beste gebruiken voor welk type patiënt. En ze gaan hun zorg dus continu kunnen verbeteren. Dat vind ik zo mooi aan onze technologie.”

Uit eigen hand

Het idee voor LynxCare kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. Het was een specifieke case in de Verenigde Staten die de jonge ondernemers aan het denken zette. Georges: “We kennen een moeder uit de Verenigde Staten met een kind met een complexe aandoening. Mensen met zo’n complexe achtergrond hebben logischerwijs ook veel ziekenhuisdata. En zij ervaarden uit eerste hand hoe moeilijk het is om inzicht te krijgen in die data en hun problematiek uitgelegd te krijgen aan nieuwe dokters. Veel dokters beginnen liever van nul met allerlei onderzoeken dan grondig door alle bestaande verslagen te spitten. En dat kan vandaag de dag toch niet meer? Daar wilden wij dus iets aan doen.”

Ook de medische achtergrond van Georges en Dries speelt een sterke rol in hun ondernemerschap. Dries: “Georges is apotheker van opleiding en ik ben arts. Beiden hebben we het gevoel dat we met onze firma nu een veel grotere impact hebben op de gezondheidszorg, dan als we allebei respectievelijk een apotheek en dokterskabinet hadden gerund. Die impact is misschien indirect, maar als ons systeem binnen een paar jaar de standaard wordt – en daar geloven we ook echt in – dan kunnen we letterlijk honderdduizenden patiënten helpen, in plaats van een paar duizend als arts of apotheker.”

Uniek team

LynxCare bundelt in hun team zowel IT-profielen als wetenschappelijke en medische profielen. Een samenstelling die je op de huidige markt niet zo veel ziet. Georges: “Door die samenstelling van talenten zijn we momenteel uniek op de markt en hebben we weinig concurrentie. Dat geeft ons een voorsprong op eventuele nieuwe spelers. Je voelt ook dat wij op de markt iets in gang hebben gezet.” Dries: “Het gaat inderdaad hard. En dan is het heel belangrijk om de juiste mensen rond je te hebben. Snelheid mag niet boven kwaliteit gaan. En je onderneming bouw je op de mensen die er in zitten. En op hun inzet en kwaliteit van werk. Als je dat niet hebt, dan ben je nergens. In het begin wil je vaak snel gaan en dan verlies je zo’n dingen soms uit het oog. Je moet dus blijven inzetten op je personeel.” Georges: “We zetten daarom ook in op flexibiliteit. En die komt van twee kanten. Als er moet doorgewerkt worden, verwachten we dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar als iemand in Antwerpen woont en daarom wacht tot na de spits om naar kantoor te komen, dan is dat ook geen probleem. We zitten ook bewust in Leuven, dat ligt centraal en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.” Dries: “En door de universiteit hebben we hier een grote vijver om talent uit te vissen.”

Plato zorgt ervoor dat je bijleert door samen te werken.

Dries Hens - LynxCare

Van starter naar Plato

LynxCare blijft groeien. Zo haalden ze in een kapitaalronde 1,75 miljoen euro op. Dat budget zal vooral gaan naar het aanwerven van nieuwe mensen om die groei bij te houden. Momenteel draait het LynxCare-platform in tien Belgische ziekenhuizen en twee Amerikaanse. Bedoeling is om dat netwerk zowel in België als in het buitenland uit te breiden. Maar bij groei komen ook nieuwe uitdagingen naar voor. Om daar de juiste antwoorden op te geven, stappen Georges en Dries elk in een verschillend Plato-traject. Georges: “Ik denk dat het goed is om jezelf regelmatig kritisch te toetsen. Ben ik nog goed bezig? Wat kan ik verbeteren? En als je dat kan doen in een traject zoals Plato, dat zo georganiseerd is dat het heel goed combineerbaar is met het runnen van je bedrijf, dan is dat ideaal.” Dries: “Het feit dat je met mensen in contact komt die uit een heel andere business komen is interessant. Zij hebben misschien al met dezelfde problematiek te maken gehad als jij, maar doordat zij verder staan met hun firma, kan je van hen leren. Zo kan je dan zelf je proces intern verbeteren. Plato zorgt ervoor dat je door samen te werken bijleert.”

lynxcare

Doorzetters

Als we Georges en Dries vragen of ze nog een tip hebben voor startende ondernemers, dan zijn ze duidelijk. “Blijf doorgaan en geef niet op. De eerste jaren zijn verschrikkelijk moeilijk en ook daarna wordt het er niet meteen gemakkelijker op. Maar met een goed kernteam kan je in slechte momenten blijven doorgaan. Dat is een van onze grootste sterktes. Wat er ook op ons pad komt, we blijven doorzetten.”

 

www.lynx.care

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie juni 2019.

Contactpersonen

Sieglinde Steylemans

Relatiebeheerder Groot Leuven

Alain De Cuyper

Adviseur Ondernemerschap

Proximus