Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Dankzij het VCDO-traject spelen we in onze sector een voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid"

"Dankzij het VCDO-traject spelen we in onze sector een voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid"

  • 03/11/2023

Al heel wat Limburgse bedrijven en organisaties hebben de meerwaarde van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen ontdekt. De lijst van deelnemende ondernemingen blijft aangroeien. We gingen op bezoek bij Agricon, een Europese topspeler in kwalitatieve boomschors- en potgrondproducten, waar CFO Stijn Op de Beeck enthousiast vertelt hoe het VCDO-traject voor extra houvast en structuur zorgt.

De bedrijfsnaam Agricon doet niet bij iedereen een belletje rinkelen. Toch is dit Limburgse familiebedrijf – waar ondertussen de tweede generatie aan het roer staat – al vele jaren de grootste boomschorsproducent in Europa. “Dat we in eigen land wat onder de radar blijven, heeft te maken met het feit dat 70 procent van onze productie bestemd is voor export”, zegt Stijn. “Naast schors­producten bieden we vandaag ook potgronden, bodembedekkers, meststoffen, siergrind en houtpellets aan. Sinds kort trouwens ook aan particulieren, via twee gloednieuwe webshops.”
 

Stijn Op de Beeck, Agricon

 

Groene visie wereldwijd uitrollen

“We verdelen onze producten in de Benelux, Duitsland en Frankrijk, en verder vanuit verschillende productiesites en logistieke laadplatformen in binnen- en buitenland”, aldus Stijn. “Onze gloednieuwe bedrijfssite in Balen fungeert als zenuwcentrum. Dankzij deze site – goed voor een oppervlakte van achttien hectare – maakten we een forse sprong voorwaarts op het vlak van capaciteit, kwaliteit, personeelsfaciliteiten en duurzaamheid. Zo zijn we bijvoorbeeld erg trots op ons eigen R&D-center, waar we nieuwe machines en technologieën ontwikkelen waarmee we onze groene visie wereldwijd uitrollen. Met deze machines slagen we er onder meer in om reststromen van onze productieprocessen en co-stromen uit de natuur een nieuw leven te geven in turfvrije substraten voor de hobbymarkt.”

Duurzaamheid in alle facetten

Het valoriseren van reststromen is slechts een van de vele voorbeelden waarmee Agricon een voortrekkersrol speelt. De lijst van duurzaamheidsacties die het familiebedrijf uitrolt, oogt indrukwekkend. “Binnen elke pijler van duurzaam ondernemen – E, S en G – sparen we kosten noch moeite om een toonaangevende marktspeler te zijn”, bevestigt Stijn. “Zonnepanelen, ledverlichting en groendaken zijn klassiekers, maar met de aanleg van een waterbuffercapaciteit van drieduizend kubieke meter nemen we echt een pioniersrol op wat de opvang van hemelwater betreft. Anderhalf jaar geleden stelden we trouwens een duurzaamheidscoördinator aan die onze CO2-waarden per kubieke meter product in kaart brengt.”

Focus op goed bestuur

Ook wat goed bestuur en personeelsbeleid betreft, is Agricon een voorbeeld voor vele sectorgenoten. “Ik verwijs hierbij naar ons telewerkbeleid, de duurzame accenten in onze bedrijfsreispolicy en de digitaliseringsprojecten om onze medewerkers productiever en efficiënter te laten werken. En omdat Agricon als familiebedrijf een onafhankelijke marktspeler wil blijven, zetten we ook hard in op strategische partnerships om te kunnen blijven investeren in een duurzame strategie. Zo werken we zelfs samen met natuurbeheerorganisaties om die extra mile te lopen.”

VCDO biedt houvast

De deelname van Agricon aan het VCDO-traject is voor Stijn en zijn collega’s erg belangrijk. “Door binnen dit parcours te werken met de SDG’s als leidraad,  creëren we bij al onze stakeholders een breed draagvlak voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Momenteel zitten we in ons derde jaar van SDG Pioneer, maar zetten we ook al concrete stappen richting een transitieproject om straks een vliegende start te nemen in SDG Champion. Dankzij die Voka-kwaliteitsstempel maken we onze pioniersrol in duurzaamheid meer dan waar!”

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie