Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Daling starters zet zich door in 2023 door hogere loon- en energiekosten

Daling starters zet zich door in 2023 door hogere loon- en energiekosten

  • 19/04/2023

In de eerste drie maanden van 2023 zijn er 2.261 nieuwe zaken opgestart in de regio Mechelen-Kempen. Dat meldt Voka. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat het aantal startende ondernemers daalt. "De hogere loon- en energiekosten blijven hun stempel drukken", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. ​

In het eerste kwartaal van 2023 zijn er 2.261 nieuwe ondernemingen bijgekomen: 942 in het arrondissement Mechelen, 1.319 in het arrondissement Turnhout. Dat is zo'n 3 procent minder dan in dezelfde periode 2022 en zo'n 10 procent minder dan in 2021. ​ "Dat is opmerkelijk. Tien jaar lang ging het aantal nieuwe ondernemingen in stijgende lijn. Zelfs in het coronajaar 2020. Nu merken we al voor het tweede jaar op rij een daling van het aantal ondernemingen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We zitten nog altijd met de hoogste loonkosten in bijna 50 jaar. En de energiekosten liggen ook nog hoger dan twee of drie jaar geleden. Factoren die een directe impact hebben op een starter."

Daling starters zet zich door in 2023 door hogere loon- en energiekosten

Voka laat weten dat er meer inspanningen nodig zijn. "Op de internationale ranking zit België nog altijd achteraan in de rij. In landen als Portugal, Frankrijk en Nederland zie je dat meer mensen de sprong wagen om een eigen zaak te starten. We moeten daarom absoluut de hoge lasten op arbeid aanpakken. Personeel aanwerven en betalen is hier een pak duurder dan elders. Dat is nefast."

Voka Mechelen-Kempen waarschuwt daarom voor de grote fiscale hervorming die nog op tafel ligt. Uit een eerste raming van Voka blijkt dat de bedrijfswereld een groot deel van de financiering van die fiscale hervorming zou moeten betalen: 1,5 miljard euro aan nieuwe belastingen is voor rekening van bedrijven. “Dat kan niet. Daarom pleiten we voor maatregelen die de competitiviteit van onze bedrijven versterken. Zoals de herziening van het indexmechanisme en de automatische koppeling van de lonen aan de index. Of het verlagen van de patronale bijdragen”, stelt Tom Laveren.

25 per dag

Gelukkig wagen in de regio Mechelen-Kempen nog gemiddeld 25 mensen per dag de sprong om hun eigen onderneming op te richten. "Dat moeten we blijven aanmoedigen. Want al die nieuwe ondernemingen zorgen voor jobs. Heel specifiek: voor de regio Mechelen-Kempen zijn er door die starters bijna 8.700 jobs bijgekomen in 5 jaar tijd", zegt Voka.

"Als Voka-Kamer zetten we met ons Bryo-traject volop in op de betere begeleiding van al die starters. We brengen hen in contact met andere ondernemers die weten tegen welke obstakels je kan aanlopen. Ook dat draagt bij tot grotere overlevingskansen van de nieuwe bedrijven."

Bekijk hier het ondernemersverhaal van Matthias Thijsen.