Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Cyberaanvallen treffen meer dan 20% van de bedrijven

Cyberaanvallen treffen meer dan 20% van de bedrijven

  • 08/01/2024

In een gesprek met Patrick Hauspie, programma-adviseur voor artificiële intelligentie en cybersecurity bij VLAIO, komt de alarmerende realiteit van cyberaanvallen aan het licht. Volgens Patrick is het percentage bedrijven dat slachtoffer wordt van deze aanvallen aanzienlijk hoger dan de geschatte 20%. 

Patrick werpt een licht op de dominante rol van phishing in deze digitale dreiging, waarbij hackers steeds vaker gebruikmaken van geavanceerde artificiële intelligentie. "Phishingmails zijn tegenwoordig van een hoger niveau," merkt hij op, maar hij wijst optimistisch op de mogelijkheid om kunstmatige intelligentie in te zetten voor verdediging: "We kunnen het ook gebruiken om phishingmails te herkennen."

Patrick geeft zijn kijk op de kwetsbaarheid van diverse sectoren. Hij verwerpt het idee dat bepaalde industrieën onaangetast zouden blijven en onderstreept: "Elke sector is een potentieel doelwit vandaag de dag." Zijn advies is duidelijk: "Cyberveiligheid moet een prioriteit zijn voor elk bedrijf."

Patrick benadrukt de cruciale rol van medewerkers als de eerste lijn van verdediging. "Opleiding is essentieel voor iedereen in het bedrijf," zegt hij, waarbij hij benadrukt dat werknemers het onderscheid moeten kunnen maken tussen legitieme- en phishingmails.

In een dringende oproep tot actie concludeert Patrick met: "Voor bedrijven die 10 jaar of twintig jaar geleden nog niet gestart zijn met een gedegen cybersecuritybeleid, doe het dan zeker nu. Wacht niet tot morgen, want dan kan het te laat zijn."

Verander gedrag, voorkom phishingaanvallen

Verbeter de cyberweerbaarheid van je organisatie dankzij een traject met een geautomatiseerde combinatie van phishingsimulaties, security awareness trainings, active reporting en threat intelligence. Zo versterk je de digitale weerbaarheid van jouw onderneming.

Ontdek Cyber Readiness

In samenwerking met Phished & VLAIO, Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen

Contactpersoon

Arnout Deriemaeker

Projectmanager Ondernemerschap Financiering, Innovatie & Digitalisering

AW_Welt_6stappenplan
Proximus
imu - vzw - Altez
imu - vzw - Uzbrussel