Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Crowdlending: Handige financieringsbron voor Vlaamse ondernemers en vastgoedprofessionals

Crowdlending: Handige financieringsbron voor Vlaamse ondernemers en vastgoedprofessionals

  • 07/11/2021

In 2021 blijft het crowdlendingsprookje duren: de Belgische leider in crowdlending Look&Fin financierde sinds het begin van dit jaar al 22 Vlaamse kmo's. 10 daarvan kozen ervoor om hun lening te structureren via een Winwinlening, in totaal goed voor € 2 miljoen of een gemiddeld opgehaald bedrag van € 200.000 per kmo!

Sinds de uitbreiding van het Winwinlening-initiatief stelt de Look&Fin vast dat de Vlaamse kmo’s nu voluit kiezen voor crowdlending. Deze alternatieve financieringsbron is immers erg competitief wat betreft de leenkost (tussen 0,9% en 1,75%), kan heel snel opgezet worden en ondernemers krijgen de tijd om de lening af te lossen. Crowdlending is dus een handige tool die ondernemers toelaat om hun financieringsbronnen te diversifiëren. In totaal kunnen ze tot € 2 miljoen lenen per operatie! 

De Vlaamse kmo’s doen een beroep op Look&Fin en op de Winwinlening om allerhande behoeften te financieren, van de aankoop van materiële vaste activa (Ambiance Live) tot de ondersteuning van hun groei (Fietsen Wildiers en CRM Group).

Ook vastgoedprofessionals (ontwikkelaars, verkavelaars, vastgoedhandelaars) vinden steeds vaker de weg naar crowdlending om hun operaties (gedeeltelijk) te financieren. Het geleende bedrag wordt immers beschouwd als quasi-eigen vermogen, waardoor de professionals hun hefboomeffect bij de banken kunnen maximaliseren. Zo financierde Look&Fin tijdens de eerste 3 kwartalen van 2021 43 vastgoedoperaties voor meer dan € 26 miljoen euro! 

Het is ook mogelijk om de fondsenwerving in 2 schijven te structureren: een deel via de erg voordelige Winwinlening (tot € 300.000) en het overige deel via een extra schijf tegen andere voorwaarden. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de fondsenwerving voor The Family Company.

Speciaal voor de vastgoedprofessionals ontwikkelde Look&Fin een nieuwe simulatietool. Daarmee kunnen zij in 3 muisklikken ontdekken welke vastgoedoperatie kan gefinancierd worden, aan welke rentevoet en met welke looptijd.

Crowdlending is dit najaar dus een oplossing voor alle (vastgoed)kmo’s!