Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Creativiteit is focussen op het proces, niet het resultaat"

"Creativiteit is focussen op het proces, niet het resultaat"

  • 17/09/2020

“Zou jij de cover willen ontwerpen voor ons magazine over creativiteit?” Dat was de eenvoudige vraag die we stelden aan Nicky Myny, kunstenares en ontwerpster van beroep. “Ja”, zo antwoordde ze, “maar ik wil ook graag uitleggen waarom ik dat wil doen.” Want naast ondernemende creatieveling is Nicky een vrouw met een missie: in haar atelier Artkom wil ze ondernemers en teams helpen door hen de ruimte, tools en begeleiding te geven om hun creativiteit te stimuleren. In deze snel evoluerende wereld waar flexibiliteit, veerkracht, digitalisatie, optimalisatie, prestatie én corona hoog op de agenda staat, is de druk voor managers en teams bijzonder hoog. Hoe hou je je team gemotiveerd en geconnecteerd? Hoe kijken je medewerkers naar zichzelf en naar de toekomst? “Process Art activeert de kracht van de verbeelding, een talent dat ieder in zich heeft maar dat bij velen ondergesneeuwd is of zelfs voor sommigen een persoonlijk onontgonnen gebied. Zelfexpressie zorgt voor meer inzicht in je persoonlijke ontwikkeling én geeft een inspirerende boost op de werkvloer.”

Tekst: Mathieu Wouters - Foto's: By Nouchka en Marilyn De Smet

 

We spreken af in haar atelier Artkom. De site van de voormalige conservenfabriek Marie Thumas aan de Leuvense Vaart binnenstappen, doet wat bevreemdend aan. De plaats waar voorheen groenten werden ingeblikt, huisvest vandaag een sportclub, restaurant, kringloopwinkel en andere organisaties, maar de aanblik is wat desolaat. Artkom is gelegen op de bovenste verdieping en eens door de inkomhal, stap je in andere wereld. Omgeven door oud beton en steen, is deze plaats een oase van rust waar je zintuigen geprikkeld worden: zoveel om naar te kijken en zoveel materiaal dat je – of ik in ieder geval – nooit eerder zag of gebruikte. Het is hier dat Nicky  Myny haar eigen werk creëert en waar mensen naartoe komen voor workshops, team- buildings of events op maat. De artistieke loft is de plaats waar ze een mentale, creatieve of persoonlijke boost wil geven aan wie het nodig heeft.

Nicky leidt me rond in haar atelier en toont de verschillende ruimtes die ze creëerde om mensen te stimuleren en prikkelen. Eén ruimte is volledig wit, een andere dan weer pikzwart. Er staan meterslange tafels die je naar hartenlust kunt verplaatsen en overal staat verf, penselen en al wat je nodig hebt om je artistiek uit te leven. “We hebben deze plaats bewust zo ontworpen dat je als bezoeker een beetje je houvast kwijt bent, zodat je brein gedwongen wordt te resetten”, legt Nicky uit. “Nu ziet het er zo uit, maar voor hetzelfde geld is de inrichting volgende keer totaal anders. Dat is het leuke aan deze locatie, je kunt alle richtingen uit.”

Als kunstenares krijgt Nicky geregeld opdrachten. Ze is te zien op exposities en figureert in tal van privécollecties over de hele wereld. Maar gaandeweg ontdekte ze dat de meeste voldoening volgde uit het combineren van haar creativiteit met het begeleiden en coachen van mensen. “Ik geloof ontzettend hard in de positieve kracht van creativiteit en het focussen op het proces in plaats van het resultaat”, verklaart Nicky haar drijfveer. “Van kindsbeen af worden we getraind om bepaalde resultaten te boeken en vooral te doen wat ons wordt opgelegd. Kinderen zijn buitengewoon sterk in verbeelding, maar onze manier van onderwijzen en de samenleving smoren die systematisch in de kiem.” Nicky haalt de documentaire “Alphabet” van Erwin Wagenhofer aan die dit op treffende wijze aantoont. “Ik was een paar dagen ziek na het zien daarvan, maar het opende wel mijn ogen én het sterkte mijn doel: de kracht en het belang van creativiteit en spontaniteit meegeven en genieten van het proces op zich in plaats van te focussen op resultaten.”

Niky Myny

Positieve kracht van creativiteit

Nicky werd tijdens haar studies psychologie getroffen door een auto- immuunziekte die haar dwong de pauzeknop in te drukken. “Ik botste tegen mijn eigen (fysieke) limieten. En ik ging op zoek naar manieren om daarmee om te gaan. Schilderen, muzikale producties, modeontwerp, … Mij creatief uitleven startte een positieve kettingreactie. Het raakte mij en het gaf mij veerkracht. Ik besloot toen om mijn studies later terug op te pikken en volop op het artistieke te mikken. Nadat ik afstudeerde als master in beeldende kunsten startte ik mijn atelier. Daarin combineer ik mijn psychologiekennis met een artistieke carrière. Ik ben ook lid van het Institute for Expression Semiology Research in Parijs waar ik leer van grootmeester in de zelfexpressie, Arno Stern. Hij werd in 2019 gehuldigd door Unesco voor zijn levenswerk. De ‘Formulation’ is een universeel fenomeen, een nieuwe wetenschap, die het schilderen bevrijdt van de limieten van communicatie."

"Toen mensen kwamen kijken in het atelier hoorde ik ze vaak zeggen ‘ik kan dat niet, schilderen’ en ze bedachten daar honderden excuses voor. De vraag die ik ze dan stelde was ‘wil je een Picasso of Monet proberen nadoen, of wil je gewoon het plezier van het schilderen ontdekken?’. Zo begon ik mensen te begeleiden vanuit de holistische gedachte dat creatief bezig zijn je lichaam en geest sterker maakt. Na verloop van tijd kwamen ze terug met familie of collega’s en op een bepaald moment begeleidde ik een groep van 60 mensen van een groot bedrijf tot een gezamenlijk kunstwerk dat daar nu in de inkomhal hangt.”

Artkom bestaat nu drie jaar en groeide organisch tot wat het nu is, maar de achterliggende gedachte – de positieve kracht van creativiteit – houdt  Nicky al vijftien jaar bezig. Groepen die ze begeleidt, moet ze aanvankelijk dwingen om van hun resultaatgerichtheid af te stappen. “Het is de eenvoud van het schilderen en creëren dat velen onwen- nig maakt. Maar die weerstand is een goed teken in mijn ogen. Door verschil- lende fases te doorlopen, help ik hen om stappen in het onbekende te zetten en hun innerlijke criticus uit te schakelen. Zo creëren ze uiteindelijk een kunstwerk. Maar nog belangrijker zijn de gesprekken die ontstaan en de relaties die versterkt worden in de groep. Doordat je tijdens de workshop een andere kant van jezelf kan laten zien, los van alle hiërarchie, zie je soms verrassende dingen. Een groep vertrekt hier anders dan dat ze binnen- komen. Die versterkte band, nieuwe openheid en creatieve boost is het doel van de workshops, creatief bezig zijn is het middel.”

Nicky ontwikkelde workshops en team- building formules om de creativiteit, dynamiek en energie op de werkvloer te bevorderen. Als creative facilitator begeleidt Nicky jou en jouw team door het proces van inspireren, creëren en reflecteren. "Process Art gaat natuur- lijk over het fysiek experimenteren met materialen, met expressie naar buiten, datgene wat je ziet. Maar het gaat ook om het process binnenin je, de connectie met je eigen emoties en gedachten. En als het in groep gebeurt, gaan we ook nog eens inzetten op de connectie tussen de collega’s onderling. Er is niets mooier dan die beleving samen in alle vrijheid te delen, je spontane creativiteit te heront- dekken en versteld te staan van elkaars kunnen."

Zelfexpressie zorgt voor meer inzicht in je persoonlijke ontwikkeling én geeft een inspirerende boost op de werkvloer.

Nicky Myny

Corona -> verveling -> creativiteit

Het vormt de rode draad in het gesprek: de positieve kracht van creativiteit. Het is iets dat Nicky ook zag tijdens de lockdown in maart en april. “De ratrace stond opeens stil. Mensen hadden terug tijd omdat ze niet van het ene sociale event naar de andere sportactiviteit moesten spurten. Tot dan hadden we nooit meer tijd om ons te vervelen. Maar verveling is juist goed omdat je dan tijd en ruimte hebt om je creatieve gedachten uiting te geven. Dat is ook wat we zagen tijdens die periode: we gingen terug ‘spelen’ en leuke dingen doen. Mensen kochten kleurboeken voor volwassenen, tekenden op de ramen en knutselden met de kinderen. In die zin heeft de coronacrisis ook wel een positieve kant.”

Maar hoe fijn het ook is om te zien dat mensen hun creatieve kant laten botvieren, voor de ondernemer in Nicky heeft de coronacrisis ook een serieuze impact. “Het was wel een klap, ja. Na drie jaar had ik eindelijk een goed gevulde agenda en ik had het gevoel dat er een continuïteit in de praktijk kwam. Het vertrouwen in mijn zaak was wel even weg, maar snel maakte ik de klik en het besef dat ik het dan maar anders moet gaan aanpakken. De drang
om het verschil te kunnen maken met wat ik doe is te groot om nu te stoppen.”
 
Never waste a good crisis, een stelling die we al vaak hoorden maar die ook voor Nicky opgaat. “Een crisis dwingt je om nog anders en nog creatiever te gaan denken. Voor mij was het een moment om even te resetten en evalueren: wat wil ik niet meer doen en hoe kan ik mijn zaak verderzetten op een andere manier.” Een van die ideeën is het ontwikkelen van een toolbox waarbij Artkom materiaal levert aan deelnemers. Daarmee kunnen ze van thuis uit online sessies volgen en met die tools aan de slag gaan. Helemaal coronaproof. “Ik geloof dat in tijden van isolement die creatieve sessies heel erg verbindend kunnen werken, zelfs online. Het biedt aan deelnemers een moment van mentale pauze die radicaal breekt met de rest van de dag.”

Atelier Artkom

Het verhaal achter de cover

Voor Nicky Myny is iedere creatie een reflectie van eigen ervaringen en onderliggende emoties. Zo ook het werk dat ze maakte voor op de cover van dit magazine. Door op plexiglas te schilderen, legt ze de link naar de huidige coronacontext: “Dit materiaal zie je tegenwoordig overal. Om mensen af te schermen van contacten. We kunnen er ons achter verschuilen en isoleren maar tegelijkertijd biedt het transparantie, gelaagdheid en de kans om situaties vanuit verschillende stand- punten te bekijken.” De verfstroken op het plexi maken een brug tussen wat geweten is en hoe iets aanvoelt. “Gedachten worden zo texturen. Momenten van beweging, ideeën en interactie worden omgezet in vormen, lijnen, kleurvlakken.” De panelen hangen aan railsystemen die verschuifbaar zijn in de ruimte, zo wiegen ze ook door luchtverplaatsing in het atelier. “Zie het als een verwijzing naar het leven waarin alles voortdurend verandert. Dat is de hoofdboodschap van dit werk: het is een uitnodiging om de immer veranderende realiteit te beleven in plaats van ze te ondergaan.”

Nicky aan het werk zien? Check de video.

Proximus

Artikel uit publicatie