Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Creatieve generalisten zijn verbinders. Die heb je vandaag meer dan ooit nodig“

“Creatieve generalisten zijn verbinders. Die heb je vandaag meer dan ooit nodig“

  • 25/05/2023

Actrice. Professioneel ballerina. Netwerker. Schrijver. Presentatrice. Journaliste. Ondernemer. Het lijkt wel alsof Suyin Aerts al zeven levens heeft geleid. Maar dat is wat je krijgt als iemand zich niet in één hokje laat stoppen en zelf een professioneel parcours uitstippelt. Die iemand is een creatief generalist.

Suyin Aerts leidt samen met haar levenspartner Dan Vandevoorde het bedrijf X-treme Creations, dé wereldwijde referentie voor op maat gemaakte opblaasbare creaties – in 2024 viert het bedrijf al zijn dertigjarig bestaan. Dat combineert ze met andere opdrachten, o.a. als host, interviewer en moderator. Een bewuste keuze: “We kennen allemaal mensen die van kindsbeen af één grote droom hebben en ervoor gaan. Die worden piloot, chirurg of die groeien in één carrière verticaal door. Dat is zo’n beetje het courante beeld van hoe we als samenleving naar professionele groei kijken. Alleen: niet iedereen is zo”, zegt Suyin.

Mensen die niet samenvallen met één passie of niet één talent door ontwikkelen voor de rest van hun leven, zijn misschien wel creatieve generalisten: “In het Nederlands een ietwat misleidende term, want het gaat heus niet alleen om mensen in creatieve beroepen. Het Engelse ‘multipotentialite’ dekt de lading beter. Het gaat om mensen die van passie naar passie gaan, zich daar vaak ook echt helemaal in kunnen gooien, maar na verloop van tijd een nieuwe uitdaging zoeken. Of verschillende uitdagingen combineren” aldus Suyin. 

Suyin Aerts

De term is allesbehalve bedoeld als een etiket. En evenmin is het zo dat de hele mensheid is opgedeeld in specialisten of creatieve generalisten: “Ik schreef mijn boek vooral als persoonlijk verhaal, en om mensen te tonen dat er wel degelijk iets anders bestaat dan mensen wiens succes staat of valt met die ene allesverslindende passie. 

Haar boek ‘Tijd voor de creatieve generalist!’ (LannooCampus) raakt duidelijk een snaar, het is na amper een jaar al aan de derde druk toe. Je vindt er ook een pleidooi voor een goede mix van profielen in je team. Suyin: “Creatieve generalisten hebben vaak een holistische kijk op dingen, ze leggen verbanden die anderen niet leggen. En het zijn verbinders, die heb je meer en meer nodig. We leven in een wereld van netwerken.” 

Voka netwerker van het jaar

Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden dat Suyin door Voka tot netwerker van het jaar werd uitgeroepen. In 2016 was dat. Toch is het een vaardigheid die ze onderhoudt, en ook nog steeds warm aanbeveelt: “Netwerken had en heeft misschien nog steeds een negatieve connotatie. Alsof je hogerop kan geraken zonder werken, gewoon door connecties te hebben. Maar dat is niet waar het om draait. Het gaat om uitwisseling met mensen. Om contact te houden, en vooral ook mensen iets te gunnen. Netwerken is alert zijn voor opportuniteiten binnen je professionele kring, ook als daar niet meteen een voordeel voor jezelf uit voortvloeit.”

Proximus

Artikel uit publicatie