Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Cowboys en malafide aannemers horen niet aan de bak, maar in de bak."

"Cowboys en malafide aannemers horen niet aan de bak, maar in de bak."

  • 28/04/2023

Een heel actueel thema dat de bouwsector niet onberoerd laat, is de toegang tot het aannemersberoep. Alle bouwbedrijven, maar ook de klanten, liggen er wakker van. Sectorfederatie Embuild Limburg pleit onomwonden voor de herinvoering van de vestigingswet. “Zo dringen we het aantal faillissementen terug en is de bouwheer zeker dat hij een vakman over de vloer krijgt die de afspraken nakomt, zijn stiel kent en een minimale financiële buffer heeft om een tegenslag te overleven”, zegt Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder-directeur van Embuild Limburg.

De afgelopen weken laaide het aantal meldingen van failliet verklaarde bouwbedrijven die hun klanten in de steek lieten opnieuw fel op. Particulieren en bedrijfsleiders getuigden in de media over grote voorschotten die ze hadden betaald, maar door het faillissement van de aannemer met een onafgewerkt gebouw en een financiële kater zijn achtergebleven. Ook in Limburg deden zich enkele gevallen voor. “Er moet dringend iets gebeuren”, vindt Chris Slaets van Embuild Limburg. “We vragen daarom de herinvoering van de vestigingswet die in 2019 werd afgeschaft. Met die wet moest iemand die in de bouw wilde starten, zijn ondernemersvaardigheden bewijzen.
 

Chris Slaets (Embuild Limburg)


Alleen dan ontving hij een sleutel die toegang geeft tot het beroep. Sinds 2019 kan iedereen aannemer worden, ook zonder de juiste opleiding of ervaring. Met alle gevolgen vandien. Een nieuwe vestigingswet moet ervoor zorgen dat de cowboys en malafide aannemers niet meer aan de bak, maar in de bak geraken…”

Kaf en koren

Slaets heeft meerdere redenen voor zijn pleidooi. “In de eerste plaats beschermen we hiermee de consument. Als bedrijf of particulier ga je toch alleen in zee met een betrouwbare aannemer die correct en precies volgens de afspraken realiseert wat in het plan staat? Met de vestigingswet wordt voor jou het kaf van het koren gescheiden.”

Een tweede reden is de bescherming van de betrokken aannemers zelf. “Door meer controles uit te voeren op de beroepsbekwaamheid, zullen de ‘slechte’ startende bedrijven buitenspel worden gezet nog voor ze met een faillissement schade kunnen berokkenen aan klanten, personeel en zichzelf”, vindt Chris Slaets. “Minder faillissementen is minder miserie, voor alle betrokken partijen.”

Rommel

Slaets vindt ook dat strenge criteria de bouwondernemer kunnen beschermen tegen malafide collega’s. “Het is niet fijn om opdrachten te verliezen aan concurrenten die geen ervaring hebben of niet over voldoende middelen beschikken om een tegenslag te overbruggen. Gaan die aannemers nadien op de fles, dan moeten onze bonafide aannemers de achtergelaten rommel opkuisen, doorgaans aan lagere voorwaarden dan voorzien. Gooi de cowboys die het imago van onze sector bedoezelen er best in een vroeg stadium uit”, vindt Chris Slaets. “Conclusie: met een nieuwe vestigingswet kan er orde op zaken worden gesteld en kunnen alle partijen op beide oren slapen.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie