Skip to main content
Map

Covid is een ziekte. Punt.

  • 22/05/2020

Geconfronteerd met zoveel aanbevelingen van zoveel specialisten de laatste tijd, durf ik u zelf geen aanbevelingen meer mee te geven. Ik beperk mij tot enkele reflecties op wat op ons afkwam in deze coronatijden.

De meest absurde stelling is dat de globalisering de oorzaak zou zijn van de pandemie. Altijd weer hebben het liberalisme en het kapitalisme het gedaan. Maar zelfs de meest incompetente antiglobalisten, populisten en complotdenkers zouden moeten weten dat Pericles die in 429 v.c. aan de pest stierf, of de Heilige Lodewijk die in 1270 aan dezelfde ziekte ten onder ging, nog nooit van kapitalisme of liberalisme hadden gehoord. Covid is geen ziekte van de globalisering. Het is een ziekte, punt. Napoleon zei: "De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is". Vandaag zou hij zeggen: "De geschiedenis is een hoop leugens die de meeste ‘likes’ krijgen".

De waarheid is precies het tegenovergestelde. De grote nieuwigheid is dat de wétenschap vandaag geglobaliseerd is. Nog nooit in de geschiedenis is er zo snel op een nieuwe ziekte gereageerd. Op één week tijd werd het virusgenoom gesequencet. De eerste tests volgden amper een maand later. De ongeduldigen onder ons mogen niet vergeten dat de vroegere epidemieën honderd keer zo dodelijk waren en dat het duizenden jaren heeft geduurd vooraleer Pasteur in 1885 een vaccin tegen hondsdolheid vond en Yersin de pestbacil kon isoleren. En dat we deze ziekten net dankzij de liberale democratie en haar wetenschappelijke vooruitgang hebben kunnen overwinnen, wat ook morgen het geval zal zijn.

“De meest absurde stelling is dat de globalisering de oorzaak zou zijn van de pandemie.”

Bert Mons, Algemeen directeur

De tweede stelling die blijft hangen is die van de profeten die ons uit de doeken doen hoe morgen er helemaal anders uit zal zien. Als je goed naar hen luistert, merk je dat de toekomstige wereld die zij voorspellen eigenlijk dezelfde wereld is die ze eerder al predikten. Een stralende toekomst, gezien door de bril van het verleden. Ze kondigen revoluties aan, maar gebruiken gewoon de crisis om hun al lang begraven ideologieën te recycleren: dood van het kapitalisme, afkeer van technologie, regressie, een lofzang op het populisme, terug invoeren van de grenzen, nationalisme. De realiteit is dat niemand ooit al ‘morgen’ heeft gezien. Het is aan ons om ons voor te bereiden op de toekomst. En ongetwijfeld zal die anders zijn.

Derde absurditeit: autoritaire regimes zijn de grote winnaars van deze pandemie, want ze zijn het meest efficiënt. Het tegenovergestelde is waar. De oorzaak van de ziekte is het virus. De oorzaak van het drama is het Chinese regime dat een maand lang de waarheid heeft verzwegen. Daarom zijn er nu 8.900 doden in ons land en honderdduizenden over de hele wereld. De enige landen die er goed zijn uitgekomen, zijn de vier Aziatische democratieën: Taiwan, Hongkong, Singapore en Zuid-Korea. Zij hebben de lessen uit eerdere ervaringen kunnen trekken.

Ja, de weg is nog lang en zal niet zonder hobbels zijn, maar we moeten wel de weg op. Richelieu zei: "We moeten niet alles vrezen, maar we moeten ons wel op alles voorbereiden". Dat is de taak die ons vandaag te wachten staat. Dat is de taak die ons allemaal te wachten staat.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag