Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Cosmade Belgium maakt de wereld mooier

Cosmade Belgium maakt de wereld mooier

  • 13/04/2021

We gebruiken allemaal bijna dagelijks cosmeticaproducten, maar staan er eigenlijk nooit bij stil waar deze producten eigenlijk vandaan komen. Wel, de kans is groot dat het potje huidverzorgende crème of de tube met het zalfje om je acne te verzachten, ontwikkeld, geproduceerd en afgevuld is bij Cosmade Belgium in Heist-op- den-Berg. “Jaarlijks gaan hier miljoenen stuks de deur uit”, zegt CEO André Nagels. “We produceren meer dan 500 actieve producten voor meer dan zestig klanten uit binnen- en buitenland.”

Cosmade Belgium is in 2001 opgericht door André Nagels en sindsdien heeft het bedrijf een enorme vlucht vooruit genomen. “We zijn dan ook niet van nul moeten beginnen”, legt André Nagels uit. “Mijn grootouders zijn in 1927 gestart met een groothandel in krulspelden en andere kappersproducten. Toen mijn vader in 1955 in de zaak kwam, heeft hij het productgamma al stevig uitgebreid. Maar het is met de intrede van de derde generatie (vier broers en drie zussen) dat Vivet Cosmetics een hoge vlucht nam. Vader had voor ieder van de kinderen een specifieke taak in gedachten en zo zijn we allemaal onze poot van het bedrijf verder gaan uitbreiden.”

Contractfabrikant

Maar dat succes zorgde ook voor keuzestress, want niet elk familielid wilde dezelfde richting uit met het bedrijf. “Hierdoor is in 2001 het bedrijf opgesplitst in een aantal nieuwe ondernemingen, waarvan Cosmade Belgium er eentje is”, vervolgt André Nagels. “Ikzelf was binnen Vivet Cosmetics al gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van producten voor derden (de zogenaam- de private labels), we hebben ook met Cosmade vanaf dag 1 hierop ingezet. We zijn dus een contractfabrikant: alle producten die we ontwikkelen, ontwikkelen we in opdracht van een ander bedrijf. Met Cosmade ontwikkelen we OTC-producten, dat zijn producten die je zonder doktersvoorschrift kan aankopen. Intussen doen we dit met een vijftigtal medewerkers in onze bedrijfsgebouwen in Heist-op-den-Berg. Al de producten worden door onze eigen R&D-afdeling ontwikkeld, geproduceerd door onze medewerkers in onze eigen machines en indien gewenst ook hier afgevuld en gelabeld. En vanuit Heist-op-den-Berg vertrekken ze naar bestemmingen over de hele wereld.”

Sociale en maatschappelijke rol

Ook Cosmade Belgium is een echt familiebedrijf. Naast vader André, zijn ook zijn echtgenote Linda Germeys en hun zoon Jeroen actief in het bedrijf. “Dat familieaspect is heel belangrijk voor ons”, vertelt Linda. “We hechten veel belang aan onze sociale en maatschappelijke rol. Uiteraard moet een bedrijf winstgevend zijn, maar als familiebedrijf streven we ernaar om een heel warm bedrijf te zijn. Mensen krijgen hier kansen, we bouwen echt een band op met onze medewerkers en kiezen resoluut voor langdurige relaties. En niet alleen met onze eigen mensen, maar ook met leveranciers en klanten.”

Huzarenstukje

Die goede relaties zijn het fundament van het bedrijf. “Als contractfabrikant is het wederzijds vertrouwen de basis van alles”, zegt Jeroen. “Onze klanten vertrouwen erop dat de samenwerking met Cosmade Belgium hen het meest kwalitatieve product oplevert. We zijn gespecialiseerd in het produceren van kleine en middelgrote volumes, waardoor we met de klant kunnen meegroeien. Ook hebben we ons – naast de cosmetica – de jongste jaren meer toegelegd op medische hulpmiddelen.”

Die verbreding resulteert in een gigan- tische productportefeuille. “We kunnen onze klanten vandaag meer dan 2800 verschillende grondstoffen aanbieden, de range van producten die we kunnen ontwikkelen is daardoor quasi eindeloos. Op dit moment zitten er meer dan 4000 verschillende verpakkingsvarianten in ons bestand. Het is dus een echt huzarenstukje om elke keer opnieuw het juiste product in het juiste potje, tube, stick of ampul terecht te laten komen.”

Gecontroleerd groeien

En wat brengt de toekomst? “Onze uitdaging op dit ogenblik is om gecontroleerd te groeien”, vertelt Linda. “Omwille van onze goede naam vinden veel mogelijke klanten ons, alleen kunnen wij onmogelijk heel snel opschalen. Al onze gebouwen en machines zijn op maat gemaakt. Meer produceren vraagt dus heel wat goede planning. Om de groei in goede banen te leiden, zijn we op dit moment bezig met de uitbouw van een middenkader. Ook zorgen we ervoor dat er een goede structuur staat, met ook directieleden van buiten de familie. Op die manier zorgen André en ik er- voor dat het bedrijf niet te fel gebonden blijft aan onze persoon en dat - na Jeroen - nog vele generaties familieleden en medewerkers een mooie carrière kunnen uitbouwen in ons familiebedrijf."

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende

Artikel uit publicatie