Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Coronavirus-infopunt voor bedrijven moet er snel komen"

"Coronavirus-infopunt voor bedrijven moet er snel komen"

  • 27/02/2020

Nu het coronavirus ook de ons omringende landen in haar greep heeft, vraagt Voka – KvK Limburg dat de verantwoordelijke administraties van de federale en Vlaamse overheden snel een info- en meldpunt opzetten, waar bedrijven terecht kunnen met hun vragen en zorgen. “De uitbraak van het coronavirus heeft nu ook steeds grotere en onvoorspelbare economische gevolgen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Vandaag is het voor de bedrijven onduidelijk hoe ze een eventuele besmetting concreet moeten aanpakken. Samen met de werkgevers moet de overheid snel duidelijke richtlijnen en stappen uittekenen.”

“Onze ondernemingen zitten met heel wat vragen over de concrete aanpak van deze crisis: ‘wat moeten we doen als een werknemer besmet geraakt?’, ‘wat als een quarantaine de normale werking van het bedrijf hindert of dreigt stil te leggen?’ of ‘wie moet er juist verwittigd worden als er een besmetting vastgesteld wordt?’”, zegt Johann Leten. “We vragen dat er snel een info- en meldpunt opgezet wordt waar bedrijven terecht kunnen voor info en advies, en desnoods begeleiding wanneer de problemen zich voordoen."

In overleg met de werkgevers moeten ook duidelijke richtlijnen en stappen uitgetekend worden indien het virus in ons land toeslaat. “De gezondheid van onze werknemers, klanten en partners primeert uiteraard. Maar we hopen ook dat de maatregelen zo gericht mogelijk zijn en de impact op onze bedrijven zo veel mogelijk beperken. Want ook dat is een bekommernis die we opvangen bij onze leden.”

Taskforce

Indien de crisis zich zou doorzetten, vraagt Voka – KvK Limburg een “corona-taskforce” waarin overheden, administraties, ondernemersorganisaties en anderen permanent de crisis opvolgen, informatie uitwisselen en de nodige maatregelen bespreken en nemen voor onze bedrijven. “We moeten nu al een dergelijke taskforce voorbereiden want de coronacrisis dreigt grotere economische gevolgen aan te nemen dan we verwachten”, zegt Johann Leten. 

"Leveringen in 10 steden in Noord-Italië niet mogelijk"

De gedelegeerd bestuurder haalt enkele voorbeelden aan: “Door de quarantaine in Italiaanse en Chinese steden zijn er veel strengere controles op de goederen. Hierdoor lopen leveringen veel vertraging op. We kregen zopas zelfs een melding van een bedrijf dat zelfs helemaal niet kan leveren in 10 steden in Noord-Italië, ongeacht de aard van de goederen.”

Johann Leten: “In China heeft de overheid zelfs veel commerciële vluchten, snelwegen en andere wegen gesloten waardoor goederen niet meer op hun bestemming geraken. Verschillende transportbedrijven in de scheepvaart hebben hun diensten naar China gedeeltelijk of volledig stopgezet. Soms worden goederen ergens anders dan de bestemde bestemming afgezet.”

Daarnaast zijn ook heel wat internationale beurzen uitgesteld. "Dat heeft commerciële gevolgen, omdat er minder contracten worden afgesloten. Dat heeft ook impact op de toekomstige orderportefeuille van een onderneming, maar die impact voelen we pas over enkele maanden", besluit Leten. 

Internationale Voka-ambassadeurs uit Limburg getuigen

Via haar netwerk van internationale Voka-ambassadeurs kon Voka – KvK Limburg alvast de vinger aan de pols houden over de impact van het coronavirus op de Limburgse export. 

Limburger Mauro Manfredi, Voka Ambassadeur Italië en Managing Director Caleffi International (Benelux, Denemarken en Baltische Staten) ziet hoe de situatie in Italië evolueert:

“De laatste dagen is er een enorme waakzaamheid aan de dag gelegd vanuit ons hoofdkwartier in Italië. Dat ligt in Piëmonte, op een boogscheut van Lombardije, ongeveer 80 km van het getroffen gebied. Daar werken zo’n 800 mensen. De directie vanuit Italië neemt momenteel alle mogelijke maatregelen om een besmetting te vermijden, aangezien de drie productieplants in de regio gelegen zijn. De Caleffi group exporteert wereldwijd naar haar 19 filialen en moet dus strenge maatregelen nemen om geen belangrijke economische gevolgen te hebben voor de komende maanden, of ten minste een sterk vertragend effect. Zo werd beslist om hét evenement van het jaar, de Mostra Convegno Expo in Italië, dé internationale referentiebeurs voor HVAC, op 17 maart met wellicht enkele maanden uit te stellen. Maar liefst 25 Benelux klanten zien hierdoor hun vluchten uitgesteld tot een later moment dit jaar. Daarnaast is er een algemene stop gezet op alle fabrieksbezoeken bij Caleffi in Italië tenzij hoogst noodzakelijk, alsook een stop gezet op alle uitgaande internationale vluchten van onze area sales managers. Ook worden er heel praktische maatregelen getroffen door extra desinfecterende gels in te zetten bij de sanitaire voorzieningen. Op dit moment is er geen impact op de productie en leveringen naar alle markten waaronder ook hier in België en Nederland.”

Nico Vanherle, CEO van de Chinese afdeling van Jaga Climate Designers en Internationale Voka Ambassadeur voor China:

“Onze fabriek in China heeft een maand stilgelegen. We hebben voorlopig 30% van de productie terug kunnen opstarten. Voor Europese bedrijven is er vooral veel vertraging omdat goederen aan de douane blijven staan. De Chinese bedrijven kunnen dan weer niet produceren. Alle steden in China zitten momenteel in quarantaine, maar ze pakken het daar goed aan. Er zijn veel maatregelen getroffen en ik heb er alle vertrouwen in dat de Chinese economie hier op korte termijn van zal herstellen. Momenteel vlieg ik evenwel niet naar daar, maar blijf in België werken.”

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie