Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 'Coronaklap' van 5,5 miljard euro voor economie Mechelen-Kempen

'Coronaklap' van 5,5 miljard euro voor economie Mechelen-Kempen

  • 09/04/2021

Vorig jaar heeft de economie in Mechelen en Kempen een welvaartsverlies gekend van 3,2 miljard euro. Dit jaar is de voorspelling dat er een verlies is van 2,3 miljard. Samen goed voor in totaal 5,5 miljard euro. Het verlies houdt in dat er – door corona - een pak minder goederen en diensten zijn gemaakt, geleverd en verkocht. “De cijfers tonen het aan: gerichte steun blijft belangrijk. Net als een duidelijk exitplan voor onze bedrijven”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.

Uit een nieuwe analyse van Voka – KvK Mechelen-Kempen blijkt hoe groot de klap is die corona onze regio toedient. Voor het arrondissement Mechelen gaat het om een verlies van 2,4 miljard euro, voor de periode 2020 en 2021. Voor het arrondissement Turnhout is er sprake van een welvaartsverlies van 3,1 miljard voor dezelfde periode. Het gaat om goederen en diensten die bedrijven niet hebben gemaakt en niet konden verkopen omwille van de coronacrisis. “En dat verlies gaat over alle sectoren heen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen. “In februari van dit jaar was er een gemiddeld omzetverlies van 6 procent. Amper 8 procent van de bevraagde ondernemingen geeft aan dat ze iets beter presteren dan vóór de coronacrisis. Ook binnen sectoren zijn er grote verschillen. Dat wil zeggen dat 92 procent zich door deze crisis moet sleuren.” 

Geef de zomer vrij

“Er blijft dus nog gerichte steun nodig. Maar we vragen onze regeringen ook om een duidelijk perspectief. Een concreet heropeningsplan. We kunnen ons nu geen time-outs meer veroorloven. Wie te laat de heropening plant, loopt een competitief nadeel op”, stelt Laveren. “Onze vraag blijft dan ook om de zomer volledig vrij te geven. Uiteraard moeten de coronacijfers in positieve zin blijven evolueren. Als de economie volop kan draaien, zal de steun vanzelf uitfaseren en uitdoven. Onze bedrijven willen niet liever dan ondernemen. In veilige omstandigheden. We moeten er alles aan doen om dit mogelijk te maken. Daarom: geef de zomer vrij.”


Bij 1 op 3 is cash op tegen de zomer

Hoe acuut de situatie is toont de nieuwste bevraging van Voka – KvK Mechelen-Kempen aan. Daaruit blijkt dat 32 procent van de ondernemingen in de regio geen cash meer heeft tegen de zomer. Bij 4 procent van de bevraagde bedrijven is dat al deze maand. 

Ook volgend jaar verlies

In de enquête peilt Voka ook naar de verwachtingen van Mechelse en Kempense ondernemers voor 2022. Opvallend is dat 58 procent van de bevraagde ondernemer ook dan nog omzetverlies verwacht. Dat kan gaan van 5 tot 100% min der omzet, ten opzichte van vóór de coronacrisis.

Coronaklap

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

imu - vzw - recupel
Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - salesforce
AW_Digitalisering
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel

Artikel uit publicatie