Skip to main content
  • Nieuws
  • Coronacrisis - snel werk maken van begeleidende maatregelen en compensaties

Coronacrisis - snel werk maken van begeleidende maatregelen en compensaties

  • 14/03/2020

Voka steunt de doortastende en concrete maatregelen van de overheden en roept de bedrijven op om die maatregelen ten volle na te leven. “We stellen in de eerste plaats de gezondheid van onze medewerkers voorop en vervolgens de continuïteit van onze bedrijven. Daarom ondersteunen we de regels van de overheden en vragen we om snel werk te maken van concrete begeleidende maatregelen en tegemoetkomingen voor de getroffen bedrijven en hun medewerkers. Uit onze bevraging bij 1.500 Vlaamse bedrijven blijkt dat voor 2/3e van hen telewerk niet mogelijk is. Het is dus absoluut noodzakelijk dat scholen de komende weken opvangmogelijkheden blijven voorzien en dat de medewerkers van onze bedrijven hiervan ten volle gebruik maken”, zegt Hans Maertens.

Coronavirus: zo vraag je de steunmaatregelen voor jouw bedrijf aan

Het aantal nieuwe besmettingen met coronavirus blijft toenemen. Om je onderneming zo optimaal mogelijk te laten draaien kan je extra steunmaatregelen aanvragen bij de overheid. Hoe je dit aanvraagt vind je op deze webpagina met daarnaast een verzameling van veelvoorkomende vragen en de antwoorden erop. 

Voka stelt in de eerste plaats de gezondheid van de medewerkers voorop en vervolgens de continuïteit van de bedrijven. “We vinden het belangrijk dat de gezondheidsrisico’s ingedamd worden op een manier die de economische schade zo veel mogelijk beperkt. We voeren de maatregelen van de regeringen uit en sporen de Vlaamse bedrijven aan om deze maatregelen ten volle na te leven. We vragen hen om telewerk, glijdende uren en andere flexibele maatregelen zo veel mogelijk te gebruiken. De oproep is duidelijk: blijf zeker werken, in zo veilig mogelijke situaties”, stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Volgens een Voka-peiling bij 1.500 Vlaamse bedrijven in de voorbije 48 uren, blijkt dat het voor 2/3e van hen niet mogelijk is om iedereen thuis te laten werken. Daarom is het voor Voka cruciaal dat overheden, scholen en crèches kinderopvang blijven voorzien voor werkende ouders. “Thuis- of telewerk is voor een aantal mensen een goede oplossing, maar voor een groot deel van de jobs is het net cruciaal dat mensen naar het werk blijven komen. Denk aan zorg, voedselvoorziening, schoonmaak, telecom, energie of essentiële producten en diensten. We mogen onze bedrijven, organisaties en samenleving niet laten stilvallen. We vragen verantwoordelijkheidszin van de medewerkers om maximaal gebruik te maken van de voorziene mogelijkheden voor kinderopvang en zo de continuïteit van de bedrijven te helpen verzekeren.”

Impact beperken via compensaties

“We zijn blij dat de overheden snel bijkomende compensaties voorzien. In de eerste plaats voor de bedrijven en werknemers van sectoren die partieel of volledig moeten sluiten, maar ook voor bedrijven en medewerkers die op andere manieren impact ondervinden van de corona-crisis. We vragen dat de regeringen permanent bijsturen in ingrijpen indien blijkt dat onze economie verder ontwricht geraakt”, aldus Hans Maertens.

Voka versterkt dienstverlening bedrijven

Voka en de Voka – Kamers van Koophandel volgen ook zelf de overheidsmaatregelen op maar versterken hun dienstverlening om de bedrijven zo veel mogelijk te ondersteunen en te adviseren tijdens deze crisis. “Alle opleidingen, events en netwerksessies waarbij fysieke aanwezigheid nodig is, stellen we uit tot na 3 april. Tegelijk vergroten we ons digitaal aanbod. De corona-contactpunten blijven bereikbaar en de FAQ op de website wordt permanent bijgewerkt”, zegt Hans Maertens. Voor de exportdocumenten roept Voka op om zo veel mogelijk gebruik te maken van DigiChambers, al blijft het wel mogelijk om fysieke papieren bij de Voka - Kamers van Koophandel te laten behandelen.

Contactpersoon

IMU - vzw Remant
Proximus
Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Advertentie Vermant - mei
IMU - vzw - Altez
Gosselin
IMU - vzw - OBD